Trilógia Divergencia, Rezistencia a Experiment


Trilógia americkej autorky Veronicy Roth je už určite všetkým dobre známa, ja som ju dostala od sestry ako darček k narodeninám. Úprimne som sa spočiatku trochu obávala, ako sa ja a sci-fi žáner zladíme, ale knihy ma tak uchvátili, že som ich prečítala takmer jedným dychom.


Najlepšie sa mi čítali prvé dva diely a to Divergencia a Rezistencia. Napínavý dej, v ktorom sa neustále objaví niečo nové, ma doslova pohltil. Prvú knihu som prečítala veľmi rýchlo a nevedela som sa dočkať, kedy mi z domu pošlú ostatné časti. Experiment sa mi čítal najťažšie a najpomalšie a mal pre mňa aj trochu smutný záver, isto si už viete domyslieť detaily, konkretizovať to nebudem, áno stáva sa to a autori to robia často, no dôvod ostáva mnou nepochopený. Experiment je totiž v porovnaní s prvými dvoma knihami písaný z dvoch pohľadov - hlavnej hrdinky a hlavného hrdinu a ich pohľady sa striedali často, väčšinou po dvoch kapitolách. Určite sú ľudia, ktorým takýto štýl vyhovuje, ja však radšej čítam knihy písané z jedného, jednotného pohľadu na vec. 



Divergenciu určite veľmi odporúčam, strašne zaujímavá kniha zasadená do zaujímavého prostredia, občas vás núti zamyslieť sa nad vlastným životom, ale nie je to nič psychologického charakteru. Myslím, že nie je ani príliš presladená, trochu romantiky tam je a tak to mám rada, ak však čakáte love story, toto nie je ono. 

Rezistenciu odporúčam takisto, funguje už na iných princípoch, ale stále v rovnakom prostredí a číta sa veľmi dobre. S Experimentom to bolo spočiatku zaujímavé, no neskôr mi prišla kniha pomerne nudná. 

Spoločnou črtou všetkých kníh je, že ich záver vás doslova núti siahnuť po ďalšej knihe, dosť logicky na seba jednotlivé knihy nadväzujú a záver vyvoláva napätie. 

Asi je na mieste otázka či som videla filmy? Vďaka uplynulému víkendu už áno, ale nie všetky. prvé dva diely som si pozrela, tretí sa pozrieť ešte len chystám. Filmová Divergencia sa držala takmer do bodky knižnej predlohy, nič ma neprekvapilo ani nesklamalo. Filmová Rezistencia sa knihy pridŕžala, no mnohé veci tam boli robené inak, režisér evidentne viac povolil uzdu svojej fantázii, ale paradoxne sa mi film Rezistencia páčil viac ako filmové spracovanie prvého dielu, hádam na jediný detail a ním bola dosť chlapsky vyzerajúca Tris, ale tak Tobias sa nezmenil a o Tris si musia vytvoriť mienku muži, to je ich parketa.

Pre všetkých nadšencov napísala autorky aj knihu Štyri o hlavnom hrdinovi Tobiasovi, na ktorú sa tiež chystám. Nebyť kamaráta, žijem v tom, že o tejto trilógii sa toho viac nenapísalo a to by bol pre mňa aj pre vás obrovská škoda.

Ten knižný ošiaľ sa už pre mňa žiaľ skončil a ja cítím miernu nostalgiu, ako je tomu vždy, keď dočítam nejakú fakt skvelú knihu alebo sériu kníh. Už teraz však uvažujem, do akej ďalšej knihy sa pustím. 

A teraz som zvedavá na vaše postrehy a názory na túto trilógiu, či už na jej knižné alebo filmové spracovanie. 

Komentáre

  1. Videla som len filmy a páčili sa mi. :)

    Pozývam teba a tvoje čitateľky na súťaž:
    http://rebelliouslily.blogspot.sk/2016/07/zmen-svoj-zivot-s-fitlist.html?m=1

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Knihy jsem četla všechny tři, ale nejvíc se mi líbil první díl. :)
    Find joy in the ordinary

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Super, takže nie som jediná tak trochu sci-fi maniačka, knihy sa fakt vydarili, ešte tú o Tobiasovi by som si rada prečítala.

      Odstrániť
  3. Jankáááá ! tomuto niečomu je hanba povedať scifi :D to je viac romantika ako scifičko. Ale už sa nachystaj na Metro 2033 ;) očisti si AK-čko, nakvapkaj oleja do zásobníkov, nabi baterku, nabaľ batoh a hora sa do tunelov ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Medzi romantické knihy by som túto trilógiu rozhodne nezaradila, ale všetci máme meter na romantiku iný. Metro no už sa teším, požičiam ti niečo z tejto trilógie aby si sa o úrovni romantiky presvedčil na vlastnej koži?

      Odstrániť
    2. nie nie, isto mi to netreba. Pre mňa osobne to je niečo ako twilight pre starších. teda presne pre tú generáciu, ktorú ovplyvnil TL

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.