Akné trochu inak - nedeľné beauty okienko


Želám peknú nedeľu. Tentokrát sme si aj poriadne pospali keďže sa menil čas, našťastie to konečne vyšlo skôr a nie až na všetkých svätých ako to býva zvykom. Takto oddýchnutá som sa teda pustila do písania ďalšieho beauty okienka. Musím priznať, že vymyslieť zaujímavú tému mi občas trochu trvá, tentokrát padla karta na akné, rozhodla som sa ho poňať z trochu iného môjho pohľadu.

Akné ako iste viete trápi hlavne teenedžerov, ale tento mýtus už dávno nie je pravdou, pretože akné je problém tak mladých, ako aj dospelákov, častokrát pretrváva akné až do 30tky a nie je to nič výnimočné. Skrátka ako sa mení doba a životný štýl mení sa aj trvane tohto nevzhľadného ochorenia. Určite viete, že akné môže mať rôzne formy a štádia, podstatné pre nás však je, že akné sa nedá vyliečiť zo dňa na deň ani sa ho nezbavíte za jeden rok, skrátka je to beh na dlhé trate a vám neostáva nič iné len sa s tým proste zmieriť.

V prvom rade je dôležité podotknúť, že aknózna pleť si vyžaduje nadmernú starostlivosť, čo si budeme klamať, nám skrátka nestačí len umyť si pleť a naniesť hydratačný krém, to by sme sa asi toho akné nezbavili do konca života. Je potrebné sa o svoju pleť poriadne starať, no tiež to s tou starostlivosťou netreba preháňať. 

Sama som sa liečila na akné a trvalo to fakt roky, kým som sa dostala do akého-takého dobrého štádia. Najviac mi v boji s akné pomohli dvaja pomocníci - pán Zineryt a pán Duac gél, s týmito pomocníkmi to šlo ako po masle. Obe prípravky sú viazané na lekársky predpis a z mojich skúseností sú to tie najúčinnejšie zbrane, zaberajú už od prvého nanesenia, to na pleti skrátka vidíte, ten efekt je viditeľný voľným okom, nepotrebujete lupu ani mikroskop. Jasné, že akné sa dá liečiť aj hormonálnymi liekmi, do toho by som ale osobne nešla pokiaľ netrpíte fakt nejakou ťažko formou, treba s nimi fakt opatrne. Správna liečba závisí od vášho dermatológa. Pokiaľ vás trápi akné a snažíte sa z neho dostať svojpomocne prosím, s týmto skúsenosti nemám, vedzte však, že dermatokozmetika je len podporná liečba akné, takže nejaké zázraky nečakajte.

Spomedzi mnou vyskúšaných prípravkov bežne dostupných v lekráni prípadne v drogérii sú na akné najlepšie:


Aknecolor - predáva sa svetlý a tmavý, bol to môj prvý make-up, teraz ho používam už len skôr na liečbu akné, pretože vie akné pekne prisušiť a poriadne s ním zatočiť, dostanete ho v lekárni.

Essence SOS Spot Killer - tento je veľmi účinný na nové vyrážky, ktoré krásne prisuší a za pár hodín dokáže vyrážku zmenšiť a zlepšiť jej stav, postupne vyrážku pekne prisuší, je to taký lokálny SOS pomocník. Nájdete ho v každej DMke a aj v Tescu.

Pityol - určite to poznáte, taká hnedá nie veľmi príjemne voňajúca mastička, ktorá sa používa u detí, ale u aj dospelákov a považuje sa za takú veľmi účinnú mastičku na akné, hlavne na proti čiernym bodkám, ale tiež na aktuálne vytlačenú vyrážku, aby ju zahojila a nevznikla jazva. Môj brat má s touto mastičkou skvelé skúsenosti, nemá žiadne jazvy, ja sa jej vyhýbam, lebo mi nevonia a možno aj preto ja nejaké tie jazvičky mám, takže sa pokúsim polepšiť. Tuším nie je viazaná na predpis, dostanete ju v lekárni.



Imazol - krém, ktorý je vhodný ako podklad pod make-up a tiež ako hydratačný krém pri liečbe akné, ak je vaša pleť vysušená, tak Imazol zaručene pomôže a naviac určite vám nespsôsobí na pleti neplechu. Dostanete ho v lekárni.



Poznáte to, ako na nás všade z reklám a časopisov útočia tvrdenia, že je potrebné na mastnú pleť používať gély? Ja som skúsila gély vymeniť za mydlo Dove a odvtedy je moja pleť vo vynikajúcom stave. O tom som už písala v tomto článku, nebudem to tu opäť detailizovať.

Na čo si treba dať v rámci stravy pozor? Hlavne na čokoládu, vajíčka, orechy, mastné jedlá, vyprážané jedlá, na sladkosti všeobecne a pozor aj na mlieko a mliečne výrobky, s akné sa veľmi nekamarátia. Ja pijem každé ráno zelený čaj a myslím, že za tie dva roky pravidelného pitia tohto čaju sa moja pleť tiež výrazne zlepšila, takže za skúšku to určite stojí, neviem vám síce na 100% potvrdiť, či je to práve tým zeleným čajom, ale myslím, že kombinácia zdravej stravy prináša svoj efekt. Aby ste tomu rozumeli mám alergiu na laktózu teda z mliečnych výrobkov jem tak maximálne maslo aj to len občas, jogurty v minimálnej miere, syry len tvrdé aj to tiež len občasne, mastné jedlá nejedávam takmer vôbec, čo si ale neviem odoprieť je určite čokoláda.



Hygiena je vrámci akné strašne dôležitá, takže ak nanášate make-up štetcom dbajte na to, aby ste si svoje štetce čistili pravidelne, usádzajú sa v nich totiž rôzne nečistoty, ktoré si môžete zaniesť na pleť. O tom, že si na pleť rukami netreba cez deň veľmi siahať asi viete. Stres sa pod akné tiež podpisuje veľkou mierou, takže sa snažte nájsť si také činnosti, pri ktorých dokážete vypnúť, relaxujte, nestresujte, častokrát to fakt nestojí za to. 

Dokonca sa odporúča pri liečbe akné častejšie pranie obliečok, hlavne vankúša alebo používať saténové obliečky. Dámy pozor aj na šatky, ktoré tak s obľubou v nosievame takmer celý rok, je potrebné ich pravidelne prať, pretože aj v nich sa usádzajú nečistoty a príčinou akné na krku sú niekedy práve naše šatky.

Vytláčať alebo nevytláčať vyrážky? No to je fakt dosť veľká dilema, poviem to takto - ak je vyrážka biela je lepšie ju vytlačiť, pretože ak tak neurobíte postupne akoby vpadne do pleti a vytvorí jazvičku - dieru, ak však máte vyrážky iného typu, nie je dobré si pleť rozrýpať, pretože aj týmto spôsobom si vyrábame jazvičky. Takže nechávam to na vás, ak vytláčať tak fakt veľmi opatrne, všeobecne sa to ale veľmi neodporúča, osobne to praktizujem len v nutných prípadoch. 

Tak ako sa človek vyvíja a mení vekom aj akné sa mení, ten vývoj je u každého iný, ja som momentálne v stave, kedy bojujem najviac s červenými fľakmi alias jazvičkami po akné. No a v tomto boji som veru fakt začiatočník, ak viete o nejako účinnom recepte sem s ním, okrem laserovej liečby, ktorá jazvičky fakt vyplnila a vyhladila a dodala pleti lepší vzhľad som nenašla riešenie. Žiadna maska, žiaden krém doposiaľ v tomto smere nespravili zázraky, čoby zázraky, ani žiadne náznaky, skrátka nič nezaberá, nech sa natieram koľko chcem, tie jazvičky nemiznú. Na jazvách je najhoršie to, že spočiatku sú to fliačiky a z niektorých sa stanú diery a tých sa už potom zbavuje hrozne ťažko. 

Ak vidíte, že postup, ktorý uplatňujete nezaberá, skúste ho radikálne zmeniť, ako píšem, ja som zamenila gély za obyčajné mydlo a výsledky sa dostavili. Nebojte sa zájsť za odborníkom, lekári vedia, čo robia a určite vám poradia ako sa dopracovať k vytúženému vzhľadu.

A little bit of English: This article was about the acne - the skin problem which cause sometimes a trauma for a lot of  not only young people. I also had this problem before and I can not say that I finally won this war, but I tried a lot of products and found out that the best way how to clean your face is to use the soap, especially for me is the best one Dove soap. Also the food habits have a big influence to our face condition. Believe me or not sometimes the easiest solutions are the best one - so lets try the soap.  

Asi si po prečítaní tohto článku poviete, že je to len ďalší z mnohých a žiaden zázračný liek na akné som vám neporadila, ale je faktom, že taký asi neexistuje, aj ja sama ho stále hľadám. Čerpala som z vlastných skúseností a dúfam, že vás tento článok povzbudí a správne nasmeruje a že si z neho každý odnesie to svoje. Ak máte nejaké vlastné skúsenosti s akné sem s nimi, možno spolu objavíme zlatú strednú cestu, ktorá na akné platí. 

Komentáre

  1. skvelý a hlavne náučný článok ☺chcela by som ta pozvať na moju Giveaway ☺a máš odomna odber, pretože sa mi páči tvoj blog a názory ☺
    leuslifestyle.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Chcem vyskusat Essence, uz dlhsie o nom citam pozitivne recenzie. Imazol som nepoznala, vdaka za radu. Teraz ako podklad pod make-up pouzivam Bioderma Hydrabiou Serum, ale ked ho miniem urcite vyskusam Imazol.
    Kaviareň u mačky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. SOS od Essence som objavila len nedávno, ale to skutočný zázrak.

      Odstrániť
  3. Parádní článek, opravdu :-). Bohužel také s nepříjemnými pupínky a jizvičkami také čas od času bojuji. Bohužel jsem nedávno třeba přišla na to, že stav mé pleti dosti ovlivňují třeba právě takové mléčné výrobky, což mě dost mrzí, jelikož je vážně zbožňuji. Mockrát také děkuji za doporučení SOS tyčinky od Essence,já zase mohu velmi vřele doporučit modrou řadu od La Roche- Posay, Effaclar . Budu se rozhodně těšit na další podobné články!
    Glamour and beauty

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Effaclar poznám a používam ho rada, momentálne nedám dopustiť na Effaclar H, ktorý sa vstrebáva veľmi rýchlo, nie je mastný a pleť hydratuje. V zime je to neoceniteľný pomocník.

      Odstrániť
  4. Skvelý článok :)
    Stávam sa tvojou pravidelnou čitateľkou, bola by som rada ak by si sa stala aj ty mojou :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vyakusaj skin savior od one love organic. To je to najlepsie co som zatial na plet skusila. Tiez mi pomohla specialna procedura. Liecba plazmovymi tokmi. Skus najst na nete. Mne to pomohla az 4 procedura aj to cca po dvoch tyzdnoch. Ale pomohlo to. Drzim palce.... Ja bojujem tiez

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.