Vlasové nedeľné beauty okienko


Peknú nedeľu želám. Tá dnešná je už v poradí druhá adventná nedeľa, ten čas letí fakt kozmickou rýchlosťou, ale má to aj svetlú stránku, aspoň budú rýchlo Vianoce, na ktoré sa všetci tak tešíme a verím, že budú konečne biele, už by sa to po toľkých rokoch patrilo, o tom tu ale dnes nejdem polemizovať. O čom ale polemizovať a písať dnes rozhodne budem budú vlasy a ich štiepenie. Rozštiepené končeky vlasov sú niečo, čo trápi takmer každú z nás a vraj jedinou účinnou zbraňou proti nim sú fakt nožnice, nuž, v mojom prípade tomu tak nie je, ale nechcem predbiehať.


Najprv ako vždy pár faktov o štiepeniu vlasov. Vlasy sa štiepia v dôsledku rôznych mechanických úprav akými sú napr. česanie vlasov a to hlavne mokrých, v dôsledku toho sa aj lámu. Ďalej rôzne fénovanie a hlavne fúkanie vlasov kulmofénom, pomocou rôznych nástrojov ako sú kefy na vlasy samozrejme tiež spôsobuje štiepenie končekov. Používanie žehličiek či časté farbenie vlasov sa tiež zaraďuje medzi faktory, vďaka ktorým sa naše vlasy štiepia. Ani tupírovanie vlasov nie je pre ne to naj, pretože sa tým dosť lámu a oslabujú, ale úprimne, raz za čas sa takýmto úpravám proste vyhnúť nedá, nemôžme prísť predsa na ples či inú významnú spoločenskú udalosť neupravené a bez účesu, to skrátka nejde, ani sa to príliš nehodí. Takže príčinu by sme mali. Je nám asi jasné, že toto proste môžeme obmedziť, no úplne vylúčiť všetky činnosti je takmer nemožné, aspoň v mojom prípade určite. 

Každé moje umytie vlasov zároveň znamená aj fénovanie vlasov a aspoň aké-také tvarovanie kulmofénom. Bez fénu by moje vlasy proste nemali totálne žiaden objem, už som to skúšala a bez fénu sa ja proste nezaobídem. To isté platí v mojom prípade aj o česaní vlasov, jasné, úplne mokré ich nečešem, ale ani suché, pretože ja mám prosím pekne vlasy žuvačkové, teda v mokrom stave sú desne zamotané a ak by som si nerozčesala polosuché, tak suché si ich vytrhám o polovicu viac, verte mi, skúšala som to neraz, nechať vlasy vysušiť a potom ich učesať a u mňa je to nemožné. Moja kaderníčka mi na to raz povedala, že každý si má nájsť svoj vlastný spôsob a čas, kedy sa mu lepšie češú vlasy, nie je pravidlom, že vlasy sa musia česať suché. 

Tak a teraz čo s tými rozštiepenými končekmi vlastne robiť. Tak prvý krok je asi väčšinou kaderníctvo. No a potom nasleduje starostlivosť v podobne hlavne rôznych vlasových masiek a zábalov. Nájsť vhodnú vlasovú masku nie je vždy jednoduché, no ja si skoro vždy beriem nejakú regeneračnú, pretože masku si ku korienkom nenanášam, takže sa zaťaženia neobávam a končeky vlasov potrebujú tých živín omnoho viac, ako im dokáže dodať klasický šampón či kondicionér. Takže odporúčam aj vám, nemusíte masku na hlavne držať hodinu, postačí desať minúť aspoň raz týždenne, nájdite si čas na seba, uvidíte ten rozdiel. Najlepšie je masku si naniesť do vlasov a nechať ju pôsobiť v teple, ja to robím tak, že si vlasy zabalím do igelitového sáčku. Skrátka v teple maska reaguje a účinkuje lepšie. 

Aby som sa ešte vrátila k tomu, že rozštiepené končeky nič nezacelí a je nevyhnutná návšteva kaderníctva nie je tomu tak na 100%, pretože vlasové masky končeky zacelia, no nie je to trvalé, vlastne to funguje väčšinou len do ďalšieho umytia. To však ale neznamená, že sa budeme chodiť strihať vždy, keď spozorujeme štiepenie končekov, potom by nám asi naozaj žiadne vlasy neostali. 

O genetike sa už snáď rozpisovať ani nemusím, aj tu žiaľ zohráva veľkú úlohu, takže ak máte raz vlasy, ktoré sa štiepia viac, tak sa toho proste nikdy celkom nezbavíte, ak máte vlasy kvalitnejšie a končeky sa vám neštiepia takmer vôbec, tak patríte do šťastnej skupiny. 

A ako to robím ja? Snažím sa už pár rokov pravidelne používať masku, vždy v sobotu po umytí si ju nanesiem, zabalím a nechám pôsobiť aspoň 10 minúť. Masky je tiež potrebné z času na čas meniť, ja som používala jednu asi dva roky a už nefunguje, nevidím efekt, akoby sa stratil. Takže asi nastal čas masku vymeniť. Osobne mám lepšie skúsenosti s maskami z kaderníctva, nemusí to byť rovno Redken či Kerastase, aj Matrix má výborné masky. 

Skúšala som aj rôzne domáce masky, no na mojich vlasoch nejako nenastal efekt, ani čistý olivový olej nejako nefungoval, ale možno to ešte niekedy vyskúšam, ja som už skrátka taká, rada testujem kadečo. 

Ako bojujete zo štiepením vlasov vy? Máte nejaký účinný produkt? 

Komentáre

  1. Pěkný článek :). Teď jsem si pořídila L'Oréal Professionnel Série Expert Pro-Keratin Refill šampon, masku a kondicionér. Masku si dávám jednou týdně, před umytím (navlhčím vlasy nanesu masku a zabalim do igelitu, přesně jak říkáš). Ta řada je tak vyživující, že pokud vlasy opravdu důkladně neopláchnu, jsou pak docela zatížené. Ale na poškozené vlasy je to snad úplně top řada, co jsem kdy měla.
    HairOCD

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pekny uzitocny clanok :) Pozývam ťa k nám na nasu úúúžasnuuu suťaž.. urcite sa mrkni :) Výhra je naozaj hodnotná :) LIPSTICKS JUNGLE GIVEAWAY

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ja už nebojujem nijako zo štiepenim vlasov lebo nič tomu nepomaha, ani ostrihanie potom som znovu tamkde som aj bola, ale inak ked sa mi niekedy chce ostriham nejake tie zničene končeky sama, a po umyti šamponom si nanesiem na ne olej balea možno sa viacej neničia ale určite to veľmi nepomaha:))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak oleje veľmi nepomáhajú ani mne, ale pravidelné maskovanie prinieslo svoj efekt.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.