Wroclaw Poland malebné miesto mojej letnej dovolenky

Wroclaw Glowny - Hlavná stanica
Po minulé roky som si zvyčajne dovolenky užívala buď doma pri bazéne alebo v Prahe u bratov, všetko má svoje čaro a Praha je úžasná, ale chodievam tam čoraz častejšie a tak mi už mierne zovšednela. Chcelo to skrátka zmenu, prv to už vyzeralo na more, nakoniec som zakotvila bližšie u susedov Poliakov v meste Wroclaw. Prečo Wroclaw? Nuž, mám tam kamarátku, tak sme sa rozhodli užiť si leto spolu.
Aquapark Wroclaw

Moja 5 dňová dovolenka bola vskutku úžasná, prešli sme celé mesto krížom-krážom, zavítali do aquaparku, navštívili množstvo kostolov, jedli zmrzlinu, dopriali si pohľad na mesto v noci, prešli sa popri rieke Odra. Jeden deň sme sa dokonca previezli cez takmer celé mesto z jedného konca na druhý k jazeru, kde sme sa pokúšali doplniť vitamín D. Jednoducho sme videli všetko, čo sa dalo.


Japonská záhrada
Taktiež sme zašli do Japonskej záhrady, ktorá ponúka nádhernú prírodu, jazierko a úžasnú scenériu. Fotky hovoria asi fakt za všetko.

Rynek - námestie Wroclaw
Môj dojem z Poliakov? Sú to ľudia ako my, dokonca sa mi zdali pokojnejší, neviem prečo. V meste nie je veľa turistov, no nejakí sa tu nájdu. Nestretla som v ňom ani žiadne nebezpečné typy ľudí, bezdomovoci či opití študenti to je bežné asi v každom meste, skrátka nič nezvyčajné. S jazykom som nemala extra problém, no nebola som si niekedy istá, ktorý jazyk je najlepší - slovenský, ruský, anglický alebo použiť zemplínske nárečie? Dospela som k názoru, že nárečie a ruský jazyk budú najlepšie, veľmi veľa podobných slov a aj po slovensky to celkom šlo.

Wroclaw z vtáčej perspektívy
Mesto sa pýši obrovským počtom kostolov, z ktorých väčšina bola po vojne zničená, no mesto kostoly vystavalo opäť. Wroclawská katedrála ponúka aj možnosť vyviezť sa hore na kostolnú vežu a pozrieť si tak mesto z vtáčej perspektívy.


A došlo aj na prieskum kozmetickej ponuky miestnych drogérii. Logicky väčší štát, viac predajných sietí a oveľa väčší výber kozmetiky ako u nás. Majú tam siete ako Hebe, Sunpharama čo je drogéria spojená s lekárňou, ďalej klasické siete ako Rossman, Sephora či Douglas, teda klasické ako kde, u nás nie, no v okolitých susedných štátoch je to viac-menej bežné.


Priniesla som si odtiaľ hlavne balzamy na pery či už Carmex alebo Nivea. Taktiež niečo od domácich výrobcov teda Ziaja, inak Poľsku patrí tuším aj značka Bielenda, ktorú som tiež v obchodoch vídavala. Cenovo sa mi zdalo, že život je tu lacnejší či už šlo o potraviny, kozmetiku alebo lístky na mhd.

Dovolenku som si užila, bolo mi príjemne, počasie sa vydarilo, nepršalo, nefúkalo, nebola zima ani príliš horúco až ku koncu, keď som už odchádzala, začali teploty stúpať. Ak sa chystáte na návštevu Poľska tak sa určite zastavte aj vo Wroclawe. je tam nádherne.

Boli ste už niekedy v susednom Poľsku? Aký na vás spravili naši susedia dojem? A aká bola vaša letná dovolenka?

Komentáre

  1. Krásné město, aspoň mám tip na další výlet :) A nákupy se vyvedli, Carmex a Niveu závidím :)

    Ili Libertad

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keď som videla ponuku kozmetiky v obchodoch mala som sto chutí sa do Poľska presťahovať natrvalo.

      Odstrániť
  2. Vyzerá to tam nádherne, určite by som tam mala ísť kuknúť, hlavne do tých drogérií :D Jedna známa z Poľska mi hovorila, že na Slovensku je všetko drahšie, takže by som bola zvedavá aj na ich ceny.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tej známej by som verila, je to fakt tak. My chodievam občas do prihraničných oblastí nakupovať a stále sa to oplatí.

      Odstrániť
  3. Ta Japonská zahrada je nádherná:-) A nemůžu nepochválit a neobdivovat Tvoje kosmetické nákupy, paráda:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. je tam velmi pekne a ten akvapark vyzera teda paradne, tiežby som sa tam rada vybrala do nejakej drogerie a kupila by som si určite poľsky balzam do ust :D moja kolegina je poľka a rozprava niekedy takou miešaninou slovenčino poľštinou ale ide jej inak super slovenčina:))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Kamarátka ma tam volala, ale nejako som nemala chuť :P a ani peniaze, keďže mám toto leto nejako veľa výletov :D
    btw, skvelé kozmetické nákupy! :3
    Original copy blog

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nevadí, že si nebola, máš šancu zájsť tam inokedy a pokiaľ tam niekoho poznáš treba to využiť. Cesta je síce náročnejšia na prestupy vlakom, ale dá sa to zvládnuť. Ja som cestovala sama a prežila som.

      Odstrániť
  6. Já jsem v Poslu nikdy nebyla, ale také bych se tam jednou ráda podívala, hlavně ta japonská zahrada mě učarovala, ta je úžasnááá :) A hlavně sis pořídila super kosmetické kousky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pre nás slovenské kozmetické blogerky je to hotový raj na zemi.

      Odstrániť
  7. Mne sa pacilo v Krakove. Urcite by som raz chcela ist este na sever k moru, napr. Gdansk vyzera zaujimavo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No do Krakowa by som išla aj ja, celkovo sa mi to Poľsko veľmi zapáčilo. Musím len nájsť partiu na cesty a ide sa.

      Odstrániť
  8. Hezky napsané:) ve Wroclawi jsem nikdy nebyla. Moje znalosti Polska končí polským těšínem, kde chodíváme na trh :D
    Jinak obdivuju tvoji kosmetickou sbírku...ach ♥
    ...Instantní krása...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Doposiaľ som aj ja poznala Poľsko len z trhovísk, takže som za túto príležitosť naozaj vďačná.

      Odstrániť
  9. Super článek a fotky :) Já vždycky takhle vzdychám v Německu, kolik tam toho oproti našim drogerkám mají :D Sranda je, že ten můj lip butter je labello, tvůj je Nivea, ale jinak vypadají úplně stejně :D Tak jsem zvědavá, jaký bude :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej no na Slovensku máme obmezené možnosti, ale zase aspoň máme o dôvod viac cestovať za kozmetikou do zahraničia.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.