Nedeľné beauty okienko - bylinkové čaje



Nedeľa bývala na tomto blogu kedysi tradične venovaná beauty okienkam, avšak keď chýba inšpirácia, tak sa beauty okienko nekoná. S Novým rokom však prišlo kopec nápadov a tak som tu opäť s nedeľným beauty okienkom, prvým za rok 2016. A keďže je zima, tak som sa rozhodla trochu povenovať liečivým účinkom čajov. Pitie čajov patrí k zime asi tak ako čítanie kníh či pálenie aromatických sviečok. 
Sama nie som veľmi milovníkom bylinkových čajov, ale nejako som si na určité typy už skrátka zvykla, jedny mi chutia viac, iné menej, avšak raz za čas si ich doprajem. Prevediem vás tými druhmi čajov, ktoré som sama na sebe otestovala.


REPÍK

Iným ani začať nemôžem, poradil mi ho dávnejšie jeden múdry pán doktor na problémy so žalúdkom. Istý čas ma žalúdok hrozne bolel, mala som ho síce len podráždený, no tá bolesť bola hrozná, objavovala sa vždy večer a nie a nie prestať, darmo som brala lieky, neúčinkovali. Tento čaj však na môj žalúdok funguje zázračne. Stačí vypiť jednu šálku repíkového čaju vždy, keď vás bolí žalúdok alebo je vám po jedle ťažko. Problémov zo žalúdkom som sa už chvalabohu takmer úplne zbavila a keď sa občasne niečo vyskytne zalejem si čaj a je po probléme. Repík má aj vcelku príjemnú chuť, čo je len prínos.

Oficiálne účinky:
  • podporuje tvorbu žalúdočných štiav,
  • pomáha pri zápaloch ústnej dutiny,
  • má protizápalové účinky,
  • zvyšuje chuť do jedla.

MATERINA DÚŠKA

Tento čaj som pila kedysi, nechutí zle, ale nie je to ani nejaká extra skvelá chuť, repík alebo lipa chutia rozhodne lepšie. Účinky som na sebe nespozorovala žiadne, pila som ho aj v období chrípky a ja vám neviem, efekt som na sebe nejako nezaregistrovala.

Oficiálne účinky:
  • používa sa pri kašli a nachladnutí,
  • má odhlieňujúce účinky,
  • má priaznivé účinky na nervovú sústava,
  • používa sa pri nespavosti a bolestiach hlavy. 
ALCHEMILKA

Úprimne tak nechutný čaj som tuším v živote nepila. Pripadá mi kyslý, ale má niečo do seba. Tento čaj sa odporúča piť hlavne nám ženám pri našich každomesačných útrapách.  Neuľaví od bolesti až tak, ako lieky, ale zmierni ich, to mám vyskúšané. Dokonca som počula, že ak vám mešká cyklus, tak týmto čajom si to viete upraviť, ale či to funguje to netuším. Pijem ho však minimálne, len keď je veľmi zle, pretože mi naozaj fest nechutí.

Oficiálne účinky: 

  • pôsobí na všetky ženské problémy,
  • pomáha pri menštruačných poruchách a bolestiach.

ŠALVIA

Keďže stále aktívne spievam v zbore, musím sa o svoje hlasivky starať fakt príkladne. Perlivé vody sú pre mňa tabu, s výnimkou leta, kedy má náš zbor prázdniny. Tento čajík pijem vtedy, keď pociťujem hlasovú únavu alebo keď cítim bolesť v hrdle. Na také mierne bolesti a začínajúce problémy trochu pomôže, rozhodne však nedokáže vyliečiť angínu, aspoň u mňa nie.

Oficiálne účinky: 


  • podporuje obranyschopnosť,
  • prispieva k zníženiu potenia,
  • má silný antiseptický účinok,
  • podporuje dobré hojenie rán, popálenín a lieči kožné ochorenia.

LIPA

Tento čaj je z hľadiska chutí najlahodnejší a ako jediný spomedzi všetkých doposiaľ spomínaných čajov som pila pravý domáci lipový čaj, vďaka susedovi. Lipa sa odporúča piť hlavne v období chrípky. 

Oficiálne účinky: 
  • podporuje potenie,
  • má odhlieňujúce účinky,
  • používa sa pri zmierňovaní horúčky.


Každý čaj má samozrejme kopec ďalších skvelých účinkov, avšak koho by bavilo čítať si tu nejaký siahodlhý výklad. Pod článkom som opäť uviedla zdroje článku, takže ak vás zaujíma táto problematika hlbšie, môžete smelo pátrať po vlastných ďalej. Bylinkové čaje sa neodporúča sladiť, mali by sa piť bez cukru, ja to však občas poruším, ale snažím sa nesladiť.

A čo vy a bylinkové čaje? Pijete ich alebo vás ich chuť neláka? Ktorý je váš najobľúbenejší?


Zdroje článku
repík
materina dúška 
materina dúška 
alchemilka 
šalvia 
lipa

Komentáre

  1. Ako pripravujes bylinkovy caj? Ja som stale nenasla sposob, ktory by mi vyhovoval. Mam rozne sitka, filtre atd. ale vzdy mi vznikne okolo toho neporiadok.
    Este by som asi odtial vymazala info o alchemilke, ze je vhodna pre tehotne zeny, lebo v prvych mesiacoch sa praveze neodporuca, tak aby si niekto neuskodil.
    Ja mam najradsej zihlavovy, ribezlovy, lipovy a mätovy caj.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Väčšinou si kupujem klasické sáčkové čaje, s tým aspoň nie je žiadna robota, aj keď sú asi menej účinné, ale napr. lipu som robila tak, že som si ju zaliala do hrnca a potom precedila, inak to nejde.

      Odstrániť
  2. Janka aj salsu trénuj :P

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Veľmi pekný článok Janka. Ja mám čaje veľmi rada. Ako píšeš, hlavne v tomto zimnom období.
    Ráno ma vždy nakopne zelený čaj, keď cítim, že na mňa niečo lezie nalievam sa zázvorovým no a s nespavosťou bojujem meduňovým čajom :)

    MargiFashion

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zelený čaj mám veľmi rada, už roky mi úplne nahradil kávu, je to zdravšia a myslím, že aj chutnejšia alternatíva. A vďaka za typ s tou meduňkou, nespavosť ma z času na čas trápi tiež, takže ho skúsim.

      Odstrániť
  4. Ja som pila repík ako malé dieťa... na litre, kvôli obličkám a kvôli zápalu močových ciest. Samozrejme, pre dieťa je to príšerná chuť, takže som si k nemu vypestovala averziu. Celkove nie som veľmi čajovo-bylinková, na druhej strane verím v ich účinky, takže ak treba viem sa prekonať. Z ostatných spomínaných som nepila ani jeden.... hoci ta alchemika ma aj zaujala.=DD Samozrejme svojimi účinkami. Ale ak by si chcela skúsiť chuťovo ešte niečo horšie (čo nepredpokladám =D) odporúčam palinu pravú - nič horkejšie už v živote neochutnáš.=DDD.... ja inak teraz ulietavam na yerba maté a veľmi mi chutí čaj roiboos, má takú nasladlú chuť.=) Nad maté zasa všetci doma ohŕňajú nos, ale tá chuť je tak zvláštne hnusne-dobrá, že buď si ju zamiluješ alebo úplne znenávidíš....ale keď si ju zamiluješ, tak je to až "závisloť". =DDD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tá alchemilka mi ako "hnusná" skúsenosť fakt stačilo, nepijem ju takmer vôbec, len keď už doslova horí. Nie som si teraz istá, ale roiboos som tuším pila a dal sa a možno aj maté, už neviem, brat občas dovlečie nejaké špeciality. Mne najviac chutí zelený čaj a potom ovocné čaje, to hádam všetky možné druhy. Čo však nevypijem je mätový čaj, nemám rada ani mätu v čokoláde.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.