Mních, ktorý predal svoje ferrari


Čítanie vraj povznáša ducha. Nuž ja sa pri čítaní cítim fakt perfektne, len aj kniha musí byť dobrá. Nie každá taká je a pochmúrne, smutné príbehy čítať fakt nezvyknem. Moje žánre sú história, romantika, osobný rozvoj, fantasy a životopisy. V týchto vodách sa prevažne pohybujem, no z času na čas sú to aj iné knihy. Dnes tu mám pre vás jednu takú, ktorá v sebe spája úžasný príbeh a obrovský kus motivácie a sebarozvoja. Robin Sharma a jeho dielo Mních, ktorý predal svoje ferrari.  Svetový bestseller, ktorý mám doma konečne aj ja. 

Toto je fakt kniha, ktorú doma musíte mať Je to kniha s veľmi pekným a silným príbehom o bohatom právnikovi, ktorý radikálne zmenil svoj život. Je písaná formou rozhovorou medzi právnikom Julianom a jeho kamarátom Johnom. Julian mu rozpráva o svojej životnej ceste a premene z bohatého a večne zaneprázdneného právnika, na pokojného a šťastného človeka. 


Kniha sa veľa venovala myšlienkam a tomu, ako s nimi pracovať. Vraj ten, kto si zaprace myseľ negatívnymi myšlienkami príde o svoju životnú energiu, bude frustrovaný a neustále unavený. Môj prípad fakt do bodky a dlho som nechápala, prečo som tak veľmi unavená a bez energie. Nuž a tu je vysvetlenie. Takže odporúčam dať si na to pozor a svoju myseľ kŕmiť iba tým pekným. Človek si vraj fakt nemôže a nesmie dovoliť ani len jednu jedinú negatívnu myšlienku. V knihe sa to vysvetľovalo mnohokrát. Negatívna myšlienka je ako embrio, prv je malá, ale potom rastie a rastie a nakoniec si začne žiť vlastným životom. Takto to stálo v knihe.

NEGATÍVNE MYŠLIENKY A ČO S NIMI ROBIŤ

V momente, ked si uvedomím, že myslím negatívne musím prestať a nahradiť tieto myšlienky niečím pekným, peknou predstavou. Svoju myseľ si treba projektovať a cvičiť.

Techniky na cvičenie mysle sú napríklad sila prítomného okamihu. Aspoň na pár minút denne zamerať svoju pozornosť na konkrétny predmet a cvičiť to opakovane. Autor to prirovnáva k posilka, ak necvičíme, svaly ochabnú. Ak necvičíme myseľ tak sa sama naplní hlúposťami.

Nájdete tu aj vysvetlenie, prečo sú činnosti v našom živote tak dôležité. Teda tie, ktoré nás bavia a ideálne sú nejako prospešné druhým. Vďaka nim totiž dokážeme byť trvale šťastní po celý život. To ste už určite počuli, že koníčky si treba pestovať a je dôležité nejaké mať.

Samozrejme je tu spomenutá aj sila snov. Určite viete, že ste ako malé deti snívali o kadečom. To už dospelí nerobia a to je problém. Všetko v živote sa dá dokázať, len si to prv treba v hlave predstaviť a veriť tomu. Je to ako detské sny, len my dospelí sme prestali snívať.

Najdôležitejšia vec, ktorú som sa o čítaní kníh naučila: je jedno, koľko kníh prečítate a koľko času osobnému rozvoju venujete. Kým to všetko nezačnete reálne žiť a uvádzať do praxe, nič z toho.



Na konci každej kapitoly je aj praktické zhrnutie základných a dôležitých bodov. Rozhodne neľutujem a určite sa oplatí túto knihu doma mať. Myslím, že sa dá čítať aj viackrát, nejde o niečo, čo prečítate a založíte na sto rokov do knižnice. Toto je skrátka trieda. A ešte poznámka k tomu, ako dostať knihy lacnejšie. Určite využite bazáre a rôzne online markets aké má narpíklad aj facebook. Mnohkrát sú to knihy nové, ľudia ich dostali, ale nie je to ich štýl. Aj toto bol ten prípad. Navyše cena je nižšia a ja mám v ruke úplne novú knihu. A veru sa jej už nevzdám.

Majte sa krásne a do komentárov mi napíšte, akú skvelú knihu ste v poslednom čase čítali. Ak ste čítali aj túto, som zvedavá na váš názor. 

Komentáre