Kníha o Mary Kay Ash - povinné čítanie

Mary Kay kniha žensky štyl podnikanie

Úspešné ženy podnikateľky ma doslova fascinujú. Veľmi rada čítam príbehy žien, ktoré to dokázali. Sama mám v hlave ten sen mať raz niečo takéto svoje. Vlastne už na tom svojom sne reálne pracujem a začínam podnikať. Ako koučka, no kedysi som snívala práve o založení kozmetickej spoločnosti. Dokonca som sa istý čas venovala výrobe mydiel, mydlových kytíc a rôznych iných hand-made produktov. Dokonca moja vlastná sestra si moje mydielka na svadbu objednala. To je už čo povedať však. No a nedávno som sa bola líčiť s jednou super slečnou Ivkou s produktmi Mary Kay. Bol to netradične úžasný zážitok, žiaden nátlak či priamy predaj. Len príjemný večer spojený s kozmetikou. A dostala sa ku mne aj kniha o Mary Kay Ash. 

Veľmi sa mi páči životný príbeh samotnej autorky. Nechápte ma zle avšak akosi viac vzhliadam k ľuďom, ktorí to nemali na ružiach ustlané. I keď detstvo Mary Kay vyzeralo vpohode a jej mama jej vždy verila. Vždy jej hovorila: DOKÁŽEŠ TO. A toto by mal hovoriť povinne každý rodič svojmu dieťaťu. Žiaľ ako koučka viem, že realita býva často niekde úplne inde. Oporu u rodičov dieťa nemá, za chyby ja trestané a podceňované až má pocit, že fakt nič nedokáže. A verte či nie ale to čo nám rodičia hovoria v detstve sa do nás dosť hlboko zapíše. A potom to musíme v dospelosti pracne prepisovať. Takže milí rodičia skúste svoje deti podporovať a za chyby ich nekritizovať. 

V rámci biznisu prízvukovala jednu dôležitú vec - porovnávaj sa vždy sama so sebou. Napríklad ste predali 2 kurzy a ďalší mesiac 3 tak je to obrovský úspech. V živote máme skôr tendencie porovnávať sa s výsledkami iných. To však nie je vhodné nakoľko tí druhí nemajú naše podmienky, našu hlavu, náš život či naše skúsenosti. Takže to je totálne nezmyselný model. Žiaľ vo svete a obzvlášť vo svete pracovnom je stále funkčný - štatistika spracovaných požiadaviek napríklad. A tam tabuľka, top 5 ľudí a vy ste niekde na chvoste. Nikto nerobí tabuľku vašich výsledkov v čase. A to je chyba. No a potom to prenášame aj do vzťahov - aha Zuzka od susedov je už vydatá s dvomi deťmi, má váš vek a vy stále nezadaná a bez detí. Skôr by ste sa mali porovnávať v štýle - kedysi som nerandila, nemala som vzťahy, teraz mám za sebou 3 úspešné vzťahy (hoci neboli možno na celý život). 

A to najdôležitejšie na záver - K dosiahnutiu skutočného šťastia je dôležité mať niekoho, koho môžete milovať a zdieľať s ním svoj život. A TÝM PÁDOM ŽIAĽ MUSÍM SKONŠTATOVAŤ, ŽE PODĽA MŇA úplne plnohodnotný život ľudia bez vzťahu nikdy mať nebudú. Samozrejme dá sa žiť aj byť šťastným aj sólo a bez vzťahu, no je to o to ťažšie. A zároveň s časom a vekom to až taká sranda nie je. Takže všetci tí, ktorí tvrdia, že sólo život je super - myslím, že to ešte nepochopili alebo žiaľ zatrpkli. 

Mnoho aj žien sa upne na slávu, kariéru a peniaze. Robia od rána do večera a možno aj majú svoje milované poslanie. Ako mi však povedala moja kamarátka a platí to aj v tejto knihe - skutočne šťastné budeme až vtedy, keď nájdeme lásku a vzťah, ktorý nás napĺňa. Potom aj tá kariéra a všetko v živote ide ľahšie. A teraz to neberte tak, že sólo ľudia majú smolu alebo že silou-mocou treba hľadať partnera. Len nechápem prečo niekto po vzťahu netúži. To mi akosi nedáva logiku. 

"V systéme odmeňovania Mary Kay je odmenený každý, kto splní vopred stanovené podmienky. Každá žena sa tak učí súťažiť sama so sebou, prekonávať svoje vlastné výsledky. " Priamo z knihy, ak by takto uvažovali viaceré spoločnosti myslím, že by vo svete bola menšia rivalita, väčšia súdržnosť a každý by chápal pravý zmysel porovnávania. Porovnávať sa totiž má zmysel fakt iba so sebou. To ste už možno počuli, no svet nás učí porovnávať sa s inými. A rovno od školy - Zuzka má z matiky jednotku, ty máš prečo dvojku?

ČO SKVELÉ SI Z KNIHY ODNÁŠAM?

1. Dokážeš to, hláška, ktorú by bolo fajn počúvať v detstve.

2. Dosiahnuť úspech je nanič, ak sa o ten úspech nemáte s kým podeliť. Konečne niekto uznal dôležitosť partnerského vzťahu v našom živote.

3. Porovnávaj sa vždy iba sama so sebou. 

4. Jedinečný systém odmeňovania Mary Kay, kde je odmenený každý po splnení vopred stanovených podmienok. Vnímam v tom transparentnosť a fair-play prístup. 

Za rok 2021 pre mňa dosť revolučná kniha. Či už z pohľadu ženy alebo z pohľadu podnikateľky. Ten príbeh je čarovný a kniha samotná sa tak aj volá - ZÁZRAKY SA DEJÚ.

Akú inšpiratívnu knihu ste čítali? Máte radi autobiografie?

Komentáre