Knihy, ktoré stoja za to - tipy na Vianoce



Želám pekný deň, tak čo už máte kúpené vianočné darčeky? Ja už našťastie áno a všetky do jedného, teda no keď tak nad tým uvažujem možno ešte nejaké príležitostné veci sa vyskytnú, ale v zásade mám všetko. Ten zhon v nákupných domoch tesne pred Vianocami nie je veru nič pre mňa. Nakupovanie sa pre mňa občas stáva celkom nudnou záležitosťou, najmä ak prejdem všetky obchody a nezoženiem nič, vtedy je to fakt oničom, ale veď to poznáte. Také nakupovanie kníh je však celkom iná káva, tu trpím skôr nerozhodnosťou, páčia sa mi viaceré a neviem si vybrať. Knihy čítam veľmi rada, už ani neviem spočítať, koľko som toho za svoj život prečítala, odbornú vysokoškolskú literatúru do toho samozrejme nezahŕňam. 

Čo najradšej čítam? Najradšej čítam romány, sladké, romantické, hlavne nech to nie sú tie na štýl amerických romantických komédií, tie ma vo filmovom prevedení nikdy nezaujali, knihy sú možno iné, ale nie je to moja šálka kávy. A potom mám rada dobrodružné knihy typu Hobbit, Harry Potter, čítavam aj klasiky akými sú Traja mušketieri atď, je toho fakt dosť. 


Dnes tu pre vás mám zopár prevažne romantických kníh, ktoré som už prečítala a vám môžu poslúžiť ako skvelý námet na vianočný darček, pochybujem, že dobrú knihu pod stromček niekto odmietne. 

Ako prvú musím spomenúť Jennifer Probstovú, vydala už tuším tri knihy, sú to vlastne podobné príbehy a to Dohodnuté manželstvo, tú mi doniesol minulý rok Ježiško, ďalej je to Manželská Pasca a videla som ešte ďalšie tuším dve knihy v kníhkupectve. Je to romantika moderná s trochou vášne, avšak v knihe máte vždy oba pohľady aj pohľad ženy aj muža a to sa mi nesmierne páči.



Ďalej nemôžem zabudnúť na Jane Austin - autorku, od ktorej pochádza nesmierne krásne diel Pýcha a Predsudok, kniha je stokrát lepšia ako film, aj keď Pán Darcy je fešák, ale v knihe bol hlavne ten záver dotiahnutý poriadne, vo filme mi niečo skrátka chýbalo. Rozum a Cit je ďalšia kniha, ktorú som čítala skôr, než som videla filmové spracovanie a opäť ma dostala, ale je to dosť podobná kniha ako Pýcha a Predsudok, hlavne tým prostredím. Takže pokiaľ hľadáte nejaký historickejší román, Jane Austin je správna voľba. 





Aj na Slovensku máme šikovné autorky napr. Zuzka Šulajová napísala skvelú knihu Dievča z minulosti, to bol teda dej, zasadený do moderného prostredia bežného života, v ktorom sa prelínala minulosť. Naozaj napínavý príbeh, nebolo to taká sladká romantika, ale malo to niečo do seba. 


Momentálne som sa pustila do čítania hlavne anglických kníh, aby som sa trochu zdokonalila v tomto jazyku, takže pokiaľ pátrate v týchto vodách tak odporúčam Dan Brown - Digital Fortress (Digitálna pevnosť). Toto teda nie je žiadna romantická kniha, ale poriadna netuším ako to nazvať detektívka alebo niečo také, je to zaujímavé od prvej stránky a autor je skutočný majster medzi spisovateľmi. Myslím, že toto poteší aj IT knihomoľov. 



No a na záver jedno priznanie, kniha resp. séria kníh, na ktoré nemôžem zabudnúť, sú síce staršie a či autorka žije to netuším, avšak mojou najobľúbenjšou knihou, akú som za svoj život čítala je Gričskaá čarodejnica. Najviac sa mi páčil druhý diel - Spolok Diablov. Autorkou je chorvátska spisovateľka Marija Jurič Zagorka. Čítala som od nej aj iné diela, ale toto je proste moja srdcová záležitosť. Ak by toto niekto konečne sfilmoval, tak by bolo moje šťastie dokonalé. Dej knihy je zasadený do čias panovania Márie Terézie, ide teda o historické dielo s poriadnou dávkou napätia a pútavého deja.



Všetky tieto knihy som už čítala a môžem vám ich vrelo odporučiť. Najväčším paradoxom je, že som väčšinu týchto kníh dostala na Vianoce pod stromček, takže knihy a Vianoce skutočne patria k sebe. 

Aké knihy máte radi vy? Potešila by vás nejaká kniha pod stromčekom alebo máte radšej iné darčeky?

Komentáre

  1. Vsetky knizky ma zaujali, hp a jane austen zboznujem dana browna takisto :) a historicke romany tych som precitala stovky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jéj, Gričskú čarodejnicu som už dlho nečítala, ale jedno obdobie to bol môj top. Asi sa k nej po čase vrátim :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som ju čítala už dvakrát a určite po nej časom siahnem znova.

      Odstrániť
  3. A také Metro 2033 ? to je tiež dobrodružná ;):D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Trochu iný žáner, než na aký som zvyknutá, ale môže byť dobrá, no potrebujem viac info, tak hádam najbližšie rozoberieme môj "neznámy" čitateľ.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.