Návod na šťastie - Šlabikár šťastia


Vianoce neboli tak dávno, mnohé podniky či obchodné domy stále nezvesili svoju vianočnú výzdobu, ktorú aplikovali ešte niekedy začiatkom novembra a v našich príbytkoch to ešte stále vianočne vonia. Možno by som si knihy, ktoré som dostala na Vianoce mala šetriť na "horšie časy" avšak podľa mňa je zima na čítanie kníh skutočne ideálna a tak som to nevydržala a hneď počas vianočných sviatkov som sa pustila do čítania knihy Šlabikár šťastia - sebaspoznanie, súvislosti, sebapremena od Pavla Hiraxa Baričáka. Ide o druhý diel jeho slávnych šlabikárov a aj keď som ten prvý nečítala, obsah druhého ma veľmi zaujímal. Splnila kniha moje očakávania?
Kniha nie je hrubá, na moje pomery teda rozhodne nie, 300 strán je nič v porovnaní napr. s posledným dielom Harryho Pottera. Grafická stránka knihy na mňa spravila naozaj veľký dojem a čakala som teda rovnako kvalitný obsah.

Môj dojem z knihy je taký zmiešaný, kniha je určite motivačná v istom zmysle, obsahuje aj nejaké príklady, takže nejde len o nejaký teoretický výklad, čo je podľa mňa skvelé. Štýl písania autora mi úplne nesedel, priznám sa, že občas som sa v niektorých pasážach strácala, avšak koľko ľudí toľko chutí. Najlepšou časťou knihy bola pre mňa tá tretia týkajúca sa vzťahov. Táto časť bola pútavá, mnoho vecí mi pomohla pochopiť a objasniť a prečítala som ju fakt jedným dychom. Ostatné časti vo mne až tak hlboký dojem nezanechali.

Doposiaľ som veľmi takýto typ literatúry nečítala, no nebránim sa mu, ide o tak trochu psychologické dielo a úprimne som čakala do knihy trochu viac, viac konkrétnejších návodov a modelových situácií. Napriek tomu si z knihy odnášam zopár dôležitých rád do života a to:

SLEDOVANIE SPRÁV V TELEVÍZII NEPRINÁŠA ÚŽITOK AKO KEDYSI

To som si aj dávno myslela a aj preto správy nesledujem, jedine na podľa mňa najmenej škodnom kanáli TA3, ostatné správy sú prepchaté poplašnými správami, katastrofami, kriminálnymi scenármi a v podstate sa ani za hodinu nedozviem nič nové, len som viac znechutená. Televíziu už celkovo nesledujem takmer vôbec, kvalita televízneho programu ponúkaného v médiách značne klesla, je to už len samé zastrašovanie a kopec zdĺhavých reklám, takmer žiaden poriadny film, skrátka uhorková sezóna od začiatku roka po koniec.

BYŤ ROZHODNÝM ČLOVEKOM

Patrím skôr k rozhodným ľudom, ale kým sa rozhodnem, dlho zvažujem všetky možnosti, rôzne uhly a niekedy aj po rozhodnutí zvažujem, či to bolo správne. Rozhodnutie treba spraviť čo možno najrýchlejšie a už sa za ním neobzerať späť, neprehodnocovať, nevytvárať pochybnosti. Treba si skrátka veriť.

ENERGETICKÍ UPÍRI

Konečne som pochopila, prečo sa po stretnutí s niektorými ľuďmi cítime akosi vyčerpane, akoby z nás doslova vysali všetku našu energiu. V knihe nájdete aj zopár rád, ako si svoju  energiu uchrániť. V podstate však určite neuškodí trochu korigovať počet stretnutí s takýmito ľuďmi.

Najbližšie sa chystám pustiť do čítania Lekcií Madam Chic, na túto knihu som mala zálusk už asi pol roka, tak pevne verím, že mi kniha prinesie do života naozaj užitočné lekcie a rady.


Čítali ste túto knihu prípadne inú publikáciu z rúk tohto autora? Aký bol váš dojem?

Komentáre

  1. nečítala som, ale dobre poznám, veľa ľudí mi o nej rozprávalo, raz snaď bude čas aj na Hiraxa :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tuhle knížku jsem koupila mamce k vánocům a byla z nadšená. Jen s modrým přebalem. :)

    Začínám s blogem a budu ráda za každý komentář, či odběr přes GFC! :) fancy-ss.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Modrú som nečítala, to bude asi tá prvá kniha, toto je druhý diel.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.