7 najčastejších chýb blogerov




Každý z nás sa už raz na nejakom blogu ocitol, či to bolo čírou náhodou alebo cielene nie je podstatné, podstatné je to, ako daný blog na návštevníka zapôsobil. Zaujal ho alebo odradil? A ak daný blog čitateľa odradil, dôležité je zistiť prečo. Nie všetci sme ajťáci či HTML zruční blogeri, na tom nie je nič zlé, našťastie mnohí blogeri už dnes ponúkajú kopec skvelých a väčšinou aj funkčných návodov ako svoj blog vylepšiť. Podstate skvelého blogu však netkvie iba v jeho dizajne, mnohokrát je síce dizajn skvelý, ale daný bloger nezvážil iné aspekty, ktoré mu jeho čitateľnosť ničia.



NEOVLÁDANIE GRAMATIKY

Ideálne je písať v blog vo vašom rodnom jazyku, no žiaľ ani toto nezaručuje, že ľudia gramatiku fakt ovládajú, jasné, občas sa preklep stať môže, ale ak je to príliš vyzývavé a opakuje sa to v texte aj niekoľkokrát po sebe, tak už nejde o náhodu. Pred pár rokmi, kedy ľudia písali na strojoch si dávali určite väčší pozor na každé jedno písmenko, zmazať nesprávne y/i nebolo tak easy, ako je to dnes, keď tvoríme online a píšeme pomocou klávesnice. Navyše textové editory vrátane tých, kde obsah našich blogov tvoríme, disponujú opravou pravopisu tak to prosím neprehliadajte. Napíšte si článok, ale nezverejňujte ho v rovnaký deň, počkajte do rána, článok si ešte raz prečítajte a tak ho zverejnite. Pokiaľ si gramatikou slova nie ste istí, použite synonymum alebo google.

VULGARIZMY NEPATRIA NA BLOGY

Blog je vaša vizitka, používanie neslušných slov je hádam ešte horšie ako písanie gramaticky nesprávneho textu. Píšete svoj vlastný blog a teda reprezentujete samých seba, tak si na tom dajte trochu záležať. Pokiaľ v texte blogera nájdem doslova neslušné výrazy, blog u mňa skončil. 




NEMOŽNOSŤ KOMENTOVAŤ PRÍSPEVKY

Aj s tým som sa už stretla, preletela som celý blog niekoľkokrát no pole pre zanechanie komentárov tam nebolo. Bez komentárov nemáte v podstate žiadnu spätnú väzbu a bez spätnej väzby nie ste dobrý bloger. Ak sa bojíte anonymných komentárov, dajú sa nastaviť a tie komentáre, ktoré sa vám nepáčia môžte jednoducho zmazať, avšak dajte čitateľom priestor vyjadriť sa k danej téme, väčšina ľudí nie je zlomyseľná. 

BLOGERI ZAĽÚBENÍ DO SEBA

Je ich žiaľ pomerne dosť, sem radím tých blogerov, ktorí píšu len o tom, čo nového si kúpili, na akom výlete boli, čo mali na obed a stále skrátka hovoria len o sebe, o svojom živote, myslím, že na takomto blogu dokážete načerpať minimum inšpirácie, svoj život zdieľajú ľudia hlavne na sociálnych sieťach, ja od blogov očakávam kreativitu a inšpiráciu, čo nového u mňa doma dokáže napísať každý, naozaj každý. 




KVALITA FOTIEK

Nie, nemusíte mať hneď zrkadlovku, dokonca vám postačí mobil, ja ním fotím dodnes, ale nie je mobil ako mobil, je potrebné, aby mal kvalitný foťák, ktorý robí ostré fotky aj v menších detailoch. Pri fotkách je tiež dôležité, aby boli dostatočne svetlé a skrátka aby nejako vyzerali, spravte radšej viacero fotiek, zvoľte si z nich tú najlepšiu a ešte ju dotvorte, aplikácií je na trhu milión. 

DĹŽKA POSTOV

Príliš dlhé posty nebude čítať nikto, rovnako ani posty na 5 riadkov, síce je blog váš priestor a dĺžka postov je plne vo vašich rukách, skúste si to vziať z opačnej strany. Prídete na blog a tam článok na dve strany o riasenke, to nebude fakt nikto čítať, je iné ak spracovávate dlhšiu tému, no aj tú odporúčam rozdeliť. Niekedy nám blogerom možno chýba pohľad z druhej strany, sme tak trochu slepí voči nášmu vlastnému remeslu, aj preto je dobré počúvať rady okolia, ľudí, ktorí vašu tvorbu čítajú. Text je vhodné členiť čo možno najviac, používajte odstavce a text oživte obrázkami, ideálne svojimi. 



COPYRIGHT PRE BLOGEROV NEPLATÍ

A teraz schválne, koľko blogerov, ktorých sledujete si vkladá stiahnuté obrázky bez uvedenia zdroja a vydáva ich tak za svoje vlastné? Ja nepoznám takmer nikoho, kto si pod obrázky uvádza zdroje, toto si však ja nedovoľujem, jedine ak ide o free images, vtedy zdroj uvádzať netreba, no inak je to povinnosť a zákonná, kto písal diplomovú či bakalársku prácu vie o čom hovorím. To je akoby niekto použil vašu osobnú fotku v plavkách do nejakej reklamy a neupovedomil vás o tom? Páčili by sa vám to? Určite nie. 

Číslo 7 sa mi páči a preto pri ňom aj ostanem, dalo by sa tu samozrejme polemizovať ďalej, ale to by už pre zbytočne dlhý post nikto nečítal, asi ani ja sama. Blog je naša vizitka a preto ju nepodceňujme, možno dnes o našom blogu nikto nevie, ale o pár rokov tomu môže byť inak a ak aj nie, majme k sebe aj našim čitateľom trochu úcty.

Majte sa krásne a píšte svoje komentáre, veľmi sa na ne teším. 

Komentáre

  1. A poradíš nějakou aplikaci na úpravu fotek? Dost s focením bojuju

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ti môžem odporučiť online rýchly editor fotiek na stránke befunky.com. Poslednú dobu tam často upravujem :).

      Odstrániť
    2. Ja používam aplikáciu Fotky, mala som ju v mobile a je skvelá, jednoduchá a easy. Tiež môžešs skúsiť www.pickmonkey.com, perfektná stránka na úpravu fotiek.

      Odstrániť
  2. Pěkný článek :) já musím říct, že až na kvalitu fotek jsem se u nikoho s žádným z těchto chyb naštěstí zatím nesetkala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Stotožňujem sa :). S tými vulgarizmami je to také otázne, lebo sú také tematické blogy, kde pokiaľ sa vulgarizmus funkčne použije podtrhne to celú myšlienku autora.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem no ak bloger vyslovene hreší horšie ako v krčme tak mi to veľmi zaujímavé nepripadá.

      Odstrániť
    2. No nemyslela som ako v krčme, ale v zmysle že je napr. jeden vulgarizmus funkčne použitý v texte :D. Pokiaľ je toho moc, nemá to už ten efekt zdôraznenia ale naozaj to pôsobí zle v texte, s tým súhlasím.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.