Žiť s MACom alebo Windowsom?


Je tomu už pol roka, čo som sa rozhodla ísť do neznámych vôd a kúpiť si notebook spoločnosti Apple. Táto značka je momentálne hitom celého sveta, no moje rozhodnutie podnietili iné faktory. Doposiaľ som poznala len prácu s operačným systémom Windows, no Apple má svoj vlastný MAC (Macintosh) a tak nastal čas zhodnotiť prácu s nimi očami IT neexperta. 


Pôvodne som si chcela kúpiť notebook Dell, viedli ma k tomu jednak osobné preferencie a jednak mi mojimi IT radcami bol odporúčaný popri Appli ako ďalšia možnosť. Tak som si zašla do Alzy pozrieť, čo to vlastne kupujem a veru vyhotovenie notebooku Dell menšej veľkosti nebolo práve úžasné, zdalo sa mi to príliš krehké a slabé, tak som zamierila k notebookom Apple no a kto to raz uvidí, tak to pochopí. U mňa hrali dôležitú úlohu váha notebooku, celkový dizajn, uhlopriečka 13 a kvalita a toto Apple MacBook Air rozhodne splnil a tak ho mám.

Spočiatku to bol pre mňa šok pracovať s novým operačným systém, zlyhala som už pri klávesnici, keď som hľadala @. Vidíte, dnes to už zvládam, ale začiatky boli ťažké. Po pol roku práce s MACom sa mi zdá, že operačný systém je lepší ako Windows v niektorých veciach a to:
  • aktualizuje sa len s vaším dovolením, žiadne samoakcie typu Windows,
  • dizajnovo sa mi viac páči,
  • má kopec vlastných programov napr. na správu e-mailov, tvorbu dokumentov a podobne,
  • na klávesnici sa úžasne píše, ide to ako po masle,
  • baterka vydrží fakt dlho,
  • veľmi jednoduché sťahovanie a ukladanie súborov, odpadá množstvo zbytočných klikov,
  • neseká sa takmer vôbec, stalo sa mi to zatiaľ asi tak trikrát.

Vlastniť MAC softvér má však aj množstvo nevýhod, ktoré sa možno zdajú nepodstatné, ale sú strašne dôležité, ani by ste neverili ako:
  • na bežný USB kľúč nemôžte nič editovať bez toho, aby ste ho predtým priamo v MACu nesformátovali,
  • nefunguje vám klasická TV karta, MAC proste potrebuje vlastnú, na iné ovládače nemá,
  • môj LG telefón s ním nekomunikuje, podarilo sa to raz, od tej doby už nikdy viac, žiadne preinštalovanie Andorid File Transfer nezabralo,
  • na môj vkus má málo USB portov,
  • ak pripojím tlačiareň alebo iné USB automaticky mi prestane fungovať moja bezdrôtová myš,
  • potrebujete sa s ním skrátka naučiť pracovať, nastaviť si veci, veľa hľadať na internete čo a ako robiť.
Jednoducho a skrátka je to náročná vecička, samotný notebook ako hardvér nie, príčinou je špeciálny operačný systém, tá nekompatibilita s príslušenstvom, ktoré na Windowse bežne fungujú ma fakt nahnevala. Dokonca som nedávno zistila, že pre MAC vraj nebol vyvinutý žiaden antivírusový systém, aspoň podľa mojich informácií, čo je dosť nebezpečné. 

Z hľadiska hárdveru nemám žiadne výhrady, notebook je fakt mega ľahký, baterka vydrží večnosť, po pol roku je stále ako nový, nič sa mi nepokazilo. V prípade, ak sa pokazí tak v rámci záručného servisu spoločnosti Apple dostanete nový kus, čo je podľa mňa veľmi dobré riešenie. Samozrejme, ak idete do tejto značky, treba počítať s vyššou investíciou, nie je to nič horibilné, ale o trochu drahšie ako bežné notebooky iných značiek, goodwill robí svoje. 

Ako všetko aj táto voľba ísť do notebookov Apple mala a aj má svoje pre a proti, ale ja to beriem ako ďalšiu skúsenosť a príležitosť učiť sa nové veci, dnes sa mi s ním už pracuje vcelku dobre, USB som si úspešne sformátovala a aj Wifi router som za pomoci kamaráta nastavila a to vraj na MACu nikdy nepracoval, takže vidíte, nie je to až taká veda. 

Majte sa krásne a do komentárov mi napíšte, či vlastníte nejaký produkt spoločnosti Apple a ak áno, ako ste s ním spokojní. Tiež mi napíšte, či ste o kúpe Apple produktov niekedy uvažovali a čo vás na nich najviac láka a čo zároveň odrádza. 


Komentáre

  1. Nevlastnim a ani sa nechystam. To co opisujes ako vyhody funguje aj pri inych operacnych systemoch, len sa treba pozriet do nastaveni. Dalsou skusenostou by mohol byt Linux :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. U mňa vyhrala skôr hardverova časť. Linux poznám, no mne osobne sa s ním veľmi dobre nepracuje.

      Odstrániť
    2. V rovnakej cenovej kategorii sa daju najst kusky s rovnako dobrym alebo lepsim hardverom. Ono je to vsetko pekne, ale ak sa clovek rozhodne pre jedno zariadenie od Apple, potrebuje mat od nich vsetko. Tak ako aj pises karty, telefon a pod. A ja nechcem byt zavisla od jednej znacky.

      Odstrániť
    3. Tiež som si myslela, že je tomu tak, ale toto je len softvérová vec, jeden známy má v Apple iný OS Linux a funguje mu všetko, aj USB kľúče aj TV karta, aj mobil.

      Odstrániť
    4. Plati mu potom zaruka, ked zmenil operacny system?

      Odstrániť
    5. Do týchto detailov už nevidím, netuším, možno ho má už dlhšie a po záruke, neviem.

      Odstrániť
  2. hmmm, s tou batériou .... no ono to nezáleží od toho MAC. Aj windowsácke pc vedia mať excelentnú výdrž. Stačí mať pc s nízkym výkonom (bežné vyžitie), malý dispej a SSD disk. A nemôžeš porovnávať svoj starý pc s novým mekáčom :) Aj tak si myslím, že mek je gíčovina :D drahé svietidlo

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak vidím, že som sa ti článkom trafila do vkusu a je vidieť, že sa v téme a parametroch vyznáš, to zase ja vôbec. Na to, čo s ním robím som spokojná, i keď niekedy ma vie pekne nahnevať, ale tak to chodí so všetkým. A prečo svietidlo? Každý notebook predsa svieti :)

      Odstrániť
    2. svietidlo lebo nam vzadu svieti jablcko

      Odstrániť
    3. Aj klávesnica mu svieti. Dizajnovo je to podľa mňa premyslené, len tá kompatibilnosť je niekedy nafigu.

      Odstrániť
  3. Super článok , uvažujem nad kúpou , no zatiaľ len šetrím korunky... super popísané klady a zápory :) mne dokonca sedí aj ta možnosť že by som si ho mohla spárovať s telefónom :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pochvalu. S tým párovaním mobilov Apple s ním spáruješ určite, mne funguje aj Samsung, ale LG nejako nechce čítať neviem v čom je chyba.

      Odstrániť
  4. Jsme možná ovlivněná svou láskou k této značce. Ale já momentálně na přesně tenhle Mac šetřím a doufám, že do roka bude můj. Protože můj pětiletý stařeček toho už moc nezvládá :(
    A nedám na tuto značku dopustit. Ještě ke všemu už pár let funguji s iPhone, tak o to vhodnější pro mě tento produkt je :)

    Gabux

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to áno, pokiaľ máš aj mobil aj notebook tejto značke, tak to určite funguje parádne. Ja sa na mobil Apple nechystám, ale notebook sa mi zatiaľ pozdáva, jasné až na tú kompatibilitu, to fakt nepochopím, to by si takto mohla spraviť každá značka a kde by sme potom boli.

      Odstrániť
  5. Ja mam Mac Pro 13 uz 3 roky a som maximalne spokojna. Tiez som sa bala prechodu, ale bola to otazka zvyku. Uz ziadne sekanie, mrznutie, riesenie antiviraku, ktory mimochodom nepotrebujes pretoze Mac viry nechyta. Ja som si ho kupovala presne na tento ucel, aby nesekal a vydrzal vacsiu zataz pri viacerych spustenych programoch a to splnil, takze ja som spokojna :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru to sekanie je úplná pravda, aj dlhšie vydrží, v podstate ho nikdy nevypínam. To, že MAC nechytá vírusy som netušila, tak sa teším a hneď som spokojnejšia.

      Odstrániť
  6. Presne na takyto clanok sa chystam aj ja :) Inak, mac je super, ale niekedy ma svojimi vecami dokaze priviest do zufalstva. Stale si vravim, ze na to kolko stoji a ako sa tvari, ma niektore veci tak blbo vyriesene, ze az. Ale uz som si nan zvykla a nemenila by som (predsa len je super rychly). A mac ma svoj vlastny antivirus, takze sa nemusis bat :).
    LIFE IN PICTURES BY LU

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne má super výdrž, neseká a vyzerá fantasticky, to sa nedá poprieť. Za tú cenu by som si však tiež predstavovala väčšiu kompatibilitu s bežnými vecičkami typu mobil, usb a tak, ale nefunguje to tak jednoducho.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.