Recept na radosť - Kniha radosti

Dalajlama knihy radosti

Pred Vianocami som sa pustila do čítania takpovediac motivačnej Knihy Radosti. Tieto typy kníh ma v poslednom čase lákajú čoraz viac, sú plne inšpirácie a dokážu človeka pozitívne naladiť. 

Kniha radosti opisuje týždeň stretnutia dvoch priateľov - jeho svätosti Dalajlámu a arcibiskupa Desmonda Tutu. Počas tohto týždňa spolu s autorom knihy Douglasom Abramsom rozoberú všetky aspekty, ktoré dokážu zabezpečiť v živote trvalú radosť.

Spočiatku sa mi kniha veľmi nepozdávala, no ako to už pri knihách býva, po čase sa to rozbehlo a potom sa to už čítalo jedna báseň. Kniha má nejakých cca 350 strán a odporúčam čítať ju postupne, po častiach a s porozumením. V jej závere nájdete rôzne cvičenia radosti, ako aj životopisy Dalajlámu, arcibiskupa Tutu i samotného autora.

Podľa tejto knihy sa dokonalá a trvalá radosť skladá až z ôsmych pilierov, ktorými sú: perspektíva, pokora, humor, , akceptácia, odpúšťanie, vďačnosť, súcitnosť a štedrosť. 

Z knihy som si vytiahla zopár zaujímavosti, ktoré verím, že pomôžu aj vám pri hľadaní trvalej radosti v živote.

HUMOR

Táto kapitola sa mi páčila zo všetkých najviac. Smiať by sme sa mali neustále, jednak tým predchádzame infarktu a jednak je to prospešné aj pre naše duševné zdravie. Dobrá nálada sa smiechom vyčarí skrátka najjednoduchšie. Arcibiskup a Dalajláma sa smiechu vôbec nebránia a praktizujú ho v každej situácii, aj na sebe samých.

NIKTO NIE JE DOKONALÝ

Ďalšia dôležitá vec, ktorej som sa v tejto knihe naučila je, že nikto nie je dokonalý a je normálne, ak sa občas cítime smutný, podráždený a deprimovaný. Dôležité je neostávať v týchto pocitoch dlhodobo, treba ich prijať, precítiť a posunúť sa ďalej. Na podobnom princípe funguje trápenie sa nad minulosťou, skrátka to už bolo, zmeniť sa to nedá a trápiť sa ňou tiež nič dobré neprinesie, ba čo viac, uniknú nám dôležité detaily z prítomnosti.

SEBALÁSKA

Ťažko môžeme očakávať, že nás budú mať radi iní ľudia, keď nemáme radi seba samých. Nemyslím tým samoľúbosť a sebecké upriamenie pozornosti na seba. Dôležité je vedieť si uznať svoje prednosti, netrápiť sa svojím vzhľadom a naučiť sa byť so sebou spokojný.  Ja viem, doba od nás veľa vyžaduje, potom sú tu očakávania rodičov a blízkych, no treba sa riadiť aj vlastným úsudkom. Tento bod platí určite aj pre vzťahy.

KONAŤ DOBRO

Tu platí bumerang efekt, ak dobro dáš, dobré sa ti aj vráti. Dobro a pomoc treba ponúkať s rozumom a uvážením, nie je zase cieľom rozdať sa za každú cenu, no uplatňovať prístup oko za oko zub za zub rozhodne nie je tou správnou cestou, ktorou by sme mali v živote kráčať.

SUPERMAN EXISTUJE LEN VO FILME

Jeden človek nedokáže vyriešiť všetky problémy sveta, ani sa to od neho neočakáva a rozhodne nie je dobré obetovať svoju radosť len preto, že iní ľudia trpia. Pomáhať sa má, to je jasné, ale všetko vyriešiť nedokážeme, takže netreba byť na seba príliš tvrdý či preto nebodaj upadať do depresie.

UPRIAMENIE POZORNOSTI NA INÝCH

Často sa nám stáva, že sme frustrovaní a depresívni a príčinou môže byť práve prílišné sústredenie sa na svoju situáciu a svoje problémy. Žijeme si len vo svojom svete a problémy druhých nás nezaujímajú a práve to vedie k úzkosti a pocitu, že náš život je nanič, avšak nie je to pravda. Niekedy je potrebné nazrieť aj do života iných ľudí, získame tak odstup, nadhľad a pohľad na náš život sa tým rozhodne zmení, veľakrát k lepšiemu.

ZÁVER

Kniha ponúka množstvo podobných zamyslení a návodov, no mnohé sú dosť všeobecné. Čakala som viac konkrétnych príkladov, boli tam, no zvyčajne sa v nich opisoval život v koncentračných táboroch a iných drsných životných podmienkach, chcelo by to niečo viac bežné. Rada som si túto knihu prečítala, opäť ma niečomu novému naučila, no očakávala som od nej trochu viac.

Majte sa krásne a do komentárov mi napíšte, aké knihy najviac inšpirujú vás. Čítali ste niečo o živote Dalajlámu? 


Komentáre

  1. Kniha vyzerá suprovo! :) Mám rada takéto knihy. Momentálne čítam jednu motivačnú od Jen Sincero, tiež je skvelá :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vypadá zajímavě! :) Ráda čtu takový typ knih :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Odpovede
    1. V Martinuse ju stále vidím medzi bestsellermi, ale možno sa už dá aj požičať.

      Odstrániť
  4. Taky mám ráda podobné knížky čím dál více, témata přesně pro mě :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to máme podobný vkus na knihy, ja som čítala kedysi hlavne romantické knihy, no teraz som preladila na motivačnú vlnu.

      Odstrániť
  5. Wau. Milujem takéto motivačné knihy! Vdaka za tip, lebo táto vyzerá velmi dobre. Hned si ju ukladam do zoznamu, aby som vedela čo najbližšie kupit.
    Štýl ženy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čítala sa veľmi dobre, veď od Dalajlámu musia byť knihy perfektné.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.