5 slovenských výrobcov kozmetiky


Výroba prírodnej kozmetiky je v dnešnej dobe veľkým hitom. Naša českí susedia už majú na svojom zozname zopár úspešných značiek typu Saloos, Manufaktura a ďalšie. Ani my Slováci sme sa nedali zahanbiť a na našom trhu pôsobí minimálne 5 slovenských prírodných značiek. Na pultoch drogérií by ste ich hľadali márne, no pevne verím, že časom sa aj v tomto smere udejú pokroky. Zatiaľ nám ostávajú internetové e-shopy, bio obchody a niektoré naše značky už hlásia aj prvé kamenné predajne. O kom hovorím?



VÝCHODNÉ SLOVENSKO


Začneme mestom Veľké Kapušany, ktoré leží na východe Slovenska pri hraniciach s Maďarskom a práve tu sa vyrába kozmetika Sopahoria. Zaoberá sa výrobou prírodnej a organickej kozmetiky všetkého druhu. Produkty Soaphoria sa dajú zakúpiť cez rôzne e-shopy, ale aj prostredníctvom troch kamenných predajní a to: Košice, Nitra a Bratislava. Sama som zatiaľ skúšala jojobový olejolivové mydlo, doma už máme soľ do kúpeľa Babičkina záhrada a hádam sa zbierka časom ešte viac rozšíri. Na blogoch je už táto značka veľmi populárna z čoho mám dvojnásobnú radosť, aspoň sa podporuje domáci trh. 



Na východe našej krajiny ešte ostaneme a zavítame do mesta Humenné, kam sa chodievajú ľudia hlavne v lete kúpať na Domašu. Humenné poznám veľmi dobre, no ani som len netušila, že značka Navia pochádza práve odtiaľ. Navia je veľmi známa svojimi tuhými šampónmi, sama som skúšala santalové drevo a bola som spokojná. Okrem vlasovej kozmetiky ponúka značka aj produkty pleťovej či telovej starostlivosti. Čo vás na tejto značke rozhodne na prvý pohľad očarí sú krásne obaly. Produkty Navia som zatiaľ v klasických kamenných predajniach nevidela, no v ponuke e-shopov rozhodne nesmú chýbať, možno aj v niektorých bio obchodoch. 

STREDNÉ SLOVENSKO



Stredné Slovensko má zatiaľ jedného zástupcu a tým je mesto Zvolen, kde sa vyrába kozmetika Ponio. Najznámejšie sú ich prírodné deodoranty, ktoré sa sama chystám vyskúšať. Kozmetika Ponio sa dá zakúpiť cez e-shopy a rôzne bio obchody. V jej ponuke nájdete okrem už spomínaných deodorantov aj produkty určené na starostlivosť o telo či pleť. Doposiaľ som skúsila prírodný kondicionér Ponio a chystám sa na už spomínaný deodorant, ktorý si chváli nejedna blogerka. 

ZÁPADNÉ SLOVENSKO

Ani naše hlavné mesto Bratislava sa nedalo zahanbiť a ponúka hneď dve kozmetiké značky - Dulcia a Mylo.



Dulcia ponúka okrem pleťovej či telovej kozmetiky, aj dekoratívnu kozmetiku a produkty zubnej starostlivosti. Cenovo ide o trochu drahšiu kozmetiku, nič závratné, asi na úrovni Weledy. Osobnú skúsenosť s produktmi Dulcia síce nemám, no zúčastnila som sa prednášky zakladateľky tejto spoločnosti Lucie Klebcovej a spravilo to na mňa dojem.  Uvedomila som si, že rozumieť zloženiu produktov je naozaj dôležité a ticho závidím všetkým, ktorí sa tomu naučili na školách. Produkty Dulcia sa dajú zakúpiť opäť prostredníctvom e-shopov alebo v kamenných bio predajniach. 



Piatou značkou made in Slovakia je značka Mylo, vyrábaná v Bratislave. V jej sortimente nájdete prevažne produkty pleťovej a telovej kozmetiky. Pre mňa ide o najmenej známu značku, no tí z vás, ktorí sa už v prírodnej kozmetike orientujú dlhší čas ju určite poznajú. Zo stránky ma veľmi zaujali obaly produktov. Kozmetiku Mylo zakúpite prostredníctvom e-shopov. 

Ako vidíte, aj keď sme malá krajina, rozhodne vo výrobe kozmetiky nezaostávame a myslím, že konkurencia je v tomto smere stále väčšia a väčšia. Osobne vždy radšej uprednostním slovenský produkt pred tým zahraničným. Zatiaľ poznám týchto 5 slovenských značiek, no je možné, že ich máme viac, v tom mi už hádam pomôžu vaše komentáre. 

Majte sa krásne a do komentárov mi napíšte, či poznáte tieto slovenské značky. Skúšali ste už nejaký prírodný produkt zo slovenskej dielne? 


Komentáre

  1. Všetky poznám a veľmi rada používam najmä produkty od Soaphoria, Ponio a Navia. S Dulcia a Mylo zatiaľ skúsenosti ešte nemám.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Páni tak to je super, vidím, že sa v týchto značkách fakt vyznáš. Mám z teba radosť, len tak dalej.

      Odstrániť
  2. Upřímně se přiznávám, že neznám ani jednu značku, měla bych se stydět (Anebo to hodně napravit):)

    http://beautybookbyhana.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale kdeže, to je normálne, značiek je na trhu obrovské množstvo, nedá sa poznať každú.

      Odstrániť
  3. Soaphoria a Navia jsou moje the best značky kosmetiky vůbec :-) no možná v opačném pořadí :-)
    All my cosmetics

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A čo také by si odporúčala skúsiť z týchto značiek? Teraz ma najviac láka asi niečo od Navie.

      Odstrániť
  4. Ďakujem za tento článok. Veľmi mi pomohol. Poslednú dobu mám chuť a chcem spoznávať prírodné a domáce značky, takže vďaka tebe mám teraz celý zoznam produktov, ktoré chcem od vyššie spomínaných vyskúšať :)

    www.simonazacko.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Až pri písaní tohto článku som si uvedomila, koľko skvelých produktov unikalo aj mne samotnej. Tiež sa v poslednej dobe viac pozerám po prírodných produktoch takže obe sa môžeme pustiť do testovania.

      Odstrániť
  5. Málokedy niečo komentujem, avšak tento článok je naozaj výborný a úplne s tebou súhlasím. Aj keď je Slovensko malé, je plné šikovných ľudí. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka za pochvalu. Sama som bola prekvapená, koľko toho máme, je vidieť, že naše produkty sa slabo propagujú a žiaľ bežne ich v drogériách nevidieť.

      Odstrániť
  6. Super článok, okrem Navia som poznala všetky značky :) a nedávno som spoznala ďalšiu super slovenskú značku 2SIS :)
    Drew's Beauty

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak vďaka za tip na ďalšiu slovenskú značku. O tejto som už niečo počula, ale hlbšie som po nej nepátrala a ani som zatiaľ nič neskúšala.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.