Predtým ako som ťa poznala


Na úvod vás asi sklamem, no tento článok nebude žiaden môj osobný love story zážitok. Aj keď by sa v tejto oblasti dalo písať veľa, dnes to bude o inom. Určite poznáte film s rovnomenným názvom, v pôvodnom znení Me before you, ktorý minulý rok obletel kiná a stal sa doslova trhákom na plátne. Ja som film nevidela, avšak pod stromčekom ma čakala jeho knižná podoba. Aký je vlastne tento príbeh z môjho pohľadu?


Knihu napísala Jojo Moyesová a musím priznať, že naše slovenské vydanie má prekrásny obal. Samotnú knihu by som zaradila medzi romány, avšak nie tie také klasické presladené. Dej je dosť neobyčajný a žiaľ sa nekončí happy endom ako tomu v prípade romantických kníh býva. To ma úprimne dosť sklamalo, ale pokiaľ hľadáte romantiku, ktorá nebude tak úplne typická a nudná, toto je určite niečo pre vás.

Musím priznať, že táto kniha sa mi nečítala úplne ľahko, nešlo to jedným dychom a asi aj preto z nej nie som tak nadšená. Mala som pocit, že dej sa miestami trochu vlečie. Oceňujem však výber hlavnej témy, ide o fakt netypický príbeh.

Čo sa mi však na knihe páčilo boli zmeny osobností hlavných postáv. Výraznejšie to bolo asi v prípade Louisy, no aj Will sa v priebehu deju výrazne zlepšil. Presne takéto premeny mám v knihách rada. Aj v reálnom živote občas vidíme, ako sa nejaký človek zmení k lepšiemu a máme z toho radosť a presne takéto pocity vo mne vyvolali títo dvaja hlavní hrdinovia.

Sama by som si túto knihu asi nekúpila, no v prípade darčekov je to samozrejme iná káva. Dejovo to bolo dobré, len spád deja sa mi zdal príliš pomalý, nebolo to také strhujúce. Film som zatiaľ nevidela, no je dosť možné, že si ho v blízkej dobe pozriem. Veľmi rada si prv prečítam knihu a následne pozriem jej filmové spracovanie. Niekedy si dokonca želám, aby boli sfilmované všetky moje obľúbené knihy, ale to už je príbeh na inokedy.

Majte sa krásne a teším sa na vaše komentáre. Videli ste film Me before you alebo ste čítali túto knihu tak ako ja? 

Komentáre

  1. ja som čítala už aj knihu a videla som aj film. Musím súhlasiť, že kniha sa čítala fakt ťažko keďže tam bolo dosť tých slov o chorobe ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já knihu necetla, viděla jsem film a musím říct, že jsem začala brecet na začátku a skončila na konci😂 bylo to nádherné!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja vetsinou ctu nejdriv knihy, az pak koukam na film. V tomto pripade jsem videla jen film.. Musim rici, ze jsem ho jednu dobu mela zapnuty snad denne..cely film jsem si myslela, ze to dopadne dobre, ale i tento konec jsem prijala celkem klidne a celkem i pozitivne.. Za sebe urcite doporucuji...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Film som ešte nevidela a čo som počula, je vraj lepší ako kniha. Ja mám však rada šťastné konce, keď už ten život nie je ľahký nech sa je aspoň v kine na čo pozerať. Každopádne ďakujem za odporúčanie.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.