Koniec zla alebo Kód 7 v podaní Jozefa Banáša


Veľmi obľúbená a fakt dobrú moderátorku Adelu Banášovú poznáme všetci. Je dcérou Jozefa Banáša, ktorý je okrem iného aj spisovateľom. Jeho slávne Kódy som si chcela prečítať už istý čas, no až blogerka Biela Mačka ma definitívne presvedčila o tom, že si tieto knihy rozhodne prečítam. Siahla som po tej najnovšej a to Kóde 7, ktorý predstavuje Koniec zla. 

Asi nie je náhoda, že si autor zvolil pre túto knihu číslo 7. V ten deň som sa narodila a toto číslo patrí medzi moje obľúbené. Sedmička je vo všeobecnosti považovaná za šťastné číslo, takže tento rok by sme mali mať šťastia viac než dosť. Kniha sa odohráva prevažne v ázijskom štáte Bhután, kde je základným meradlom Hrubé domáce šťastie, aspoň podľa knihy. Táto myšlienka sa mi fakt páči, keby sa dnes každý hnal viac za osobným šťastím ako majetkom a slávou, svet by bol lepší.

Myslím, že myšlienka knihy je perfektná, ale kniha samotná sa mi nečítala ktovieako ľahko. Jednotlivé stránky som obracala pomaly a dočítať tých takmer 400 strán sa mi zdalo ako nekonečno. Jozef Banáš má podľa mňa dobrý štýl a vie veci vyjadriť tak odborne a inteligentne. Niekedy sa možno len treba dostať na štýl autora. U mňa šlo o prvé knihu od pána Banáša, takže možno to bolo aj tým.

Kniha je podľa mňa vcelku realistická, i keď niektorí ju opisujú ako rozprávku pre dospelých. Mala som z nej dobrý pocit a dozvedela som sa veľa aj o rôznych náboženstvách, kultúrach a takých tých duchovných veciach.  

Z knihy mám také zmiešané pocity, myšlienka bola skvelá, no nečítala sa tak lahodne, ako som čakala. Jedna skúsenosť s autorom mi však nestačí a rada si prečítam aj ďalšie Kódy či iné knihy.  Pána Banáša považujem za inteligentného a osvieteného človeka a asi aj preto ma jeho tvorba tak láka.

Majte sa krásne a do komentárov mi napíšte, aké sú vaše skúsenosti s knihami Jozefa Banáša. Čítali ste jeho slávne kódy?

Komentáre

  1. Od Jozefa Banáša som teda osobne nečítala ešte nič, rada by som však po nejakej z jeho kníh v budúcnosti rada siahla :) super recenzia!

    Hello, my name is Ev

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Určite skús, knižných skúseností nie je nikdy dosť.

      Odstrániť
  2. Banáš sa mi pozdáva ako zaujímavý človek :) Niekedy si jeho knihu určite chcem prečítať :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mám rovnaký názor. Ani neviem ako pán Banáša ideálne opísať, ale inšpiruje ma.

      Odstrániť
  3. Najviac sa mi pacila prva kniha z tejto serie - KOD 9, takze odporucam siahnut prave po nej.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak tú si prečítam. Som rada, že si reagovala, viem, že Kódy od Banáša máš prečítané. Ďakujem za radu.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.