Kde a ako som oddychovala v roku 2017 - zahraničie


Cestovanie sa stalo mojou vášňou. Zoznam miest, ktoré by som rada videla sa každým rokom rozrastá. Zároveň si však niektoré miesta škrtám ako už navštívené. Aj tento rok som mala čo škrtať až ma tú samú prekvapilo. Dokonca som zažila aj pár neplánovaných akcií. Keďže tu máme december a rok je pomaly za nami, rozhodla som sa rekapitulovať a začnem cestovaním.



BRNO

Prvé miesto, ktoré som minulý rok navštívila bolo Brno. Z Bratislavy je to fakt na skok a keďže sa mi sem presťahoval jeden kamarát, spojila som príjemné s užitočným. Brno je pekné mesto, má veľkú stanicu s eskalátormi, ktoré tej našej v Bratislave samozrejme chýbajú. Prejdete ho bez problémov za jeden deň. Nachádza sa tu krásna katedrála sv. Petra a Pavla. Mesto je mierne na kopci takže máte aj krásny výhľad. A čerečničkou na torte bola najlepšia sviečková môjho života. Je vidieť, že toto jedlo je české. Svoj život by som si však v tomto meste nevedela predstaviť, akosi na mňa tí ľudia nepôsobili tak prívetivo, pozitívne a otvorene. 



OLOMOUC

V Olomouci som sa zdržala pár dní. Spolu s tetou sme si spravili výlet a zaspomínali na jej študentské časy. Toto mesto ma fakt dostalo. Je pokojné, má príjemnú atmosféru, peknú stanicu a doprava tu funguje spoľahlivo. Sviečková bola fajn, no tá v Brne stála rozhodne za viac. Čo mi tu však chutilo bola kačka s červenou kapustou. Ja viem, typické české jedlo, avšak práve preto som sa ho rozhodla vyskúšať. Jediné, čo na mňa nezapôsobilo bol personál hotela Ibis, kde sme boli ubytované. Mladé slečny na recepcii asi skrátka nevedeli po slovensky. Už som rozmýšľala, že skúsim iný jazyk napr. anglický. Zakaždým, keď sme ich oslovili boli v tranze a akoby nechápali, o čo ide. Inak som si tu však príjemne oddýchla.



VARŠAVA

Asi top zážitok roka 2017 bol výlet s bratom do hlavného mesta Poľska. Zároveň šlo o môj prvý letecký zážitok a dovolím si povedať, že lietanie zbožňujem. Ten pocit, keď sa lietadlo odlepí od zeme je neskutočný. Samotná Varšava je úžasné mesto plné parkov a novodobých architektonických pamiatok. Má aj kus histórie, no väčšina sa počas vojny zničila. Jedlo mi tu chutilo, z tradičných poľských jedál sme si dali pirohy a boli vskutku úžasné. Navyše na nás hlboko zapôsobili aj ľudia svojím pozitívnym prístupom a vycibreným štýlom obliekania. Darmo Poliaci sa vedia obliecť. Aj z beatuy hľadiska moja duša zaplesala a odniesla som si odtiaľ pár kúskov, napr. poľskú značku Bielenda. 

Vzduch vo Varšave nebol suchý aj napriek tomu, že sme tu boli v čase horúceho júla. Jediné, čo mi chýbalo bol nejaký ten kopec. Jediný výhľad, ktorý na Varšavu máte, je z najvyššej budovy Palác Kultury a Nauky. Varšava je totiž rovinatá a tak to s výhľadmi je bieda. Ulice sú však mega široké a tie nádherné parky. Ja sa v Poľsku cítim ako doma, akoby som tu už niekedy žila. 


BOLOGNA

Druhý let smeroval do Talianska. Krajina, ktorú som chcela už dlhší čas navštíviť nás privítala v novembri. Mesto sa nachádza na severe Talianska čiže nejaké extra teplé počasie sme nečakali. Zorientovať sa v uličkách, kde je jedna ako druhá nebolo nič jednoduché, ešte, že existuje navigácia. Taliani na mňa veru ako chlapi, povestní fešáci, nezapôsobili. Slováci sú podľa mňa krajší. Oblečenie miestnych bolo skôr v basic farbách. Typická Talianka sa pozná podľa tmavých vlasov, čiernych liniek a koženej bundy. Aj napriek týmto biednym farbám sú podľa mňa kočky. Samotné mesto je menšie, asi ako naša Bratislava. Nejaké extra zaujímavé miesta sme tu nenašli, avšak gastro zážitok bol dokonalý. 

FLORENCIA

Keďže toto mesto je od Bologne vzdialené len pol hodinky vlakom, vybrali sme sa aj sem. Florencia je nádherné, romantické mesto. Kľúčovým bol pre nás romantický most Ponte Vechcio známy aj z mnohých filmov. Vyzeralo to na ňom podobne ako na českom Karlovom Moste. Aj tu sme ochutnali miestne špeciality ako pizzu či zmrzlinu. Tak chutné jedlo ako v Taliansku som v živote nejedla. Avšak polievky tu veľmi nejedávajú a veru ani ja som žiadnu neochutnala. Niektoré reštaurácie dokonca polievky v ponuke ani nemali.

Návštevou Talianska dokonale chápem príslovie Ty si taký Talian. Skrátka to musíte vidieť a zažiť tých ľudí a potom to do seba zapadne ako skladačka. V Taliansku musíte byť priebojní, ľudia tam idú hlava-nehlava a je im jedno, koho medzitým zrazia. Aj napriek tomu sa mi v Taliansku páčilo a rozhodne chcem skúsiť aj ich prímorské oblasti.

Kvóta na rok 2017 sa vyčerpala, na moje prekvapenie som toho videla viac než dosť. Najviac na mňa zapôsobili mestá Varšava a Florencia. Z Florencie som si dokonca kúpila aj jeden sveter a poviem vám, tá kvalita je skrátka niekde inde. Jediné, čo v Taliansku nenájdete sú klasické drogérie čiže z beauty hľadiska to bola bieda. Kam povedú moje kroky ďalej netuším, no jedno viem, cestovateľský zoznam je ešte dlhý.

Majte sa krásne a do komentárov mi napíšte, aké najkrajšie mesto ste doposiaľ navštívili vy. Boli ste v niektorom z dnes spomenutých miest?

Komentáre

  1. tak z týchto tvojich som navštívila iba Brno, ktoré je naozaj krásne, a ja som úprimne nečakala že je také pekné :)
    MakeupbyVeo

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mesto samotné bolo fajn, len jeho atmosféra na mňa až tak nezapôsobila. Avšak z jednej návštevy ťažko spraviť objektívne hodnotenie.

      Odstrániť
  2. V Brne som bola asi pred 3 rokmi, keď tam bol drahý na stáži a je to fakt krásne mesto. Do Varšavy sa chystáme niekedy začiatkom jari. Najkrajšie miesto je ťažké povedať, medzi mestami by súťažila Praha s Budapešťou a tak všeobecne Sicília alebo Korfu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak Praha to hej, aj v Budapšeti som bola. Atmosférou a všetkým ma však Varšava dostala.

      Odstrániť
  3. ja som si konečne asi po 2 rokoch odškrtla minulý rok nemecky Berlín, ktorý má akosi neočaril. Zato do Mníchova som sa doslova zamilovala:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nuž Nemecko som zatiaľ nepreskúmala, možno raz sa aj to podarí. Ja mám najradšej asi susedné Poľsko.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.