Opereta, muzikál aj Ander z Košíc - marcové zážitky


Viete ako sa hovorí, aj spoločensky žiť treba. Vtip od môjho obľúbeného humoristu Andera z Košíc, o ktorom dnes ešte bude reč. Ani neviem ako, avšak v marci sa mi podarilo absolvovať až tri kultúrne podujatia. Dvakrát divadlo a jedna srdcovka. Takéto aktivity ma bavia, robia ma šťastnou a vždy mi vnesú do života novú nádej. Aj keď bol marec vcelku studený mesiac, nesedela som doma a využila kultúrne možnosti Bratislavy. 




ANDER Z KOŠÍC ĽUDOVÝ ROZPRÁVAČ

Na ľudového rozprávača Andera som sa ako rodáčka z Michaloviec a srdcom východniarka ohromne tešila. Jeho vtipy počúvam a milujem od útleho detsva. Mnohé z nich si pamätám a rada ich používam v akejkoľvek životnej situácii. Nárečiu rozumiem dokonale nakoľko je moje vlastné a tak nemám problém pochopiť obsah.

Možno viete, možno nie, ale Ander z Košíc, vlastným menom Ján Pisančin je v skutočnosti tiež Michalovčan. A tak keď som videla upútavku na predstavenie Andera z Košíc tu v Bratislave v Zrkadlovom háji, neváhala som ani minútu. Spolu s frajerom, ktorý je mimochodom východniar tak ako ja, sme si predstavenie parádne užili. Ander to proste vie, svoje vtipy prispôsobuje dobe takže v nich nájdete aj GPS, trochu sexu, lásky, jedla a rôznych iných životných situácií. Dokonca máme s Anderom aj fotku a jeho nové CD s podpisom. Za mňa jeden z top zážitkov roka a života. 



OPERETA V MESTSKOM DIVADLE P.O.HVIEZDOSLAVA

Privítanie jari mladá opereta je predstavenie, na ktoré som šla účelene kvôli speváckemu obsadeniu. Jednu zo sólových operných speváčok poznám totiž osobne a na jej predstavenie som sa tešila. V takomto divadle som bola prvýkrát a jeho atmosféra na mňa hlboko zapôsobila.  Cítila som sa lepšie ako v nóbl SND. Samotné predstavenie sa mi páčilo, speváčky odspievali sóla i duety a na záver dali ešte prídavok. Skladby boli krásne, aj orchestru to išlo, radosť počúvať. Jediné, čo mi prekážalo bola prevaha nemeckých skladieb. História pozná predsa aj kopec iných skladateľov, no na tomto predstavení som počúvala skoro vkuse nemčinu. Slovenská pieseň zaznela jedna a taká latinčina či angličtina na rad skrátka neprišli. 

MUZIKÁL FRIDA V ISTROPOLISE

Sama som sa spevu kedysi venovala a stále by som v tom rada pokračovala. Momentálne som vo fáze hľadania nového speváckeho uplatenia sa. Nie je sa teda čo čudovať, že ma muzikály a všetko, kde sa hrá, spieva a tancuje veľmi baví. Na tento muzikál sme šli do divadla Istropolis (Wustenrot) tu v Bratislave. Prvé predstavenie sa zrušilo a presunuli ho na marec.V tomto divadle som bola prvýkrát a vcelku sa mi páčilo, až na poplatok za odloženie kabátov. To som fakt nepochopila a v divadle sa mi to ešte nestalo. Sedenie, sála i akustika však boli vymyslené perfektne. A navyše to nie je taká masovka ako v SND.

Frida je muzikál o talentovanej maliarke Fride Kahlo a jej manželovi Diegovi, tiež maliarovi. Muzikál zachytáva život Fridy, jej mladosťi nehodu v električke, kvôli ktorej musela až po zvyšok života nosiť korzet. Napriek tomu vedela nádherne maľovať, mala prirodzený talent. Muzikál sa začal poeticky - svadbou. Celkovo sa mi muzikál páčil. V obsadení sa predstavili hviezdy ako Mirka Partlová či Katarína Ivanková, ktorú si možno pamätáte tak ako ja z JOJkárskej šou Dievča za milión. Tuším, že to Katka aj vyhrala, no o tom, že je to herečeka a že vie tak úžasne spievať som netušila. 

Spev bol úžasný, hlasy dokonale ladili. Páčili sa mi skupinové i sólové spevy. Okrem spevu bolo predstavenie samozrejme doplnené aj o tanečné výkony. Rozoznala som tango aj swing a aj môjho frajera ten tanec dojal. Ak ste fanúšik kultúry a spevu tak ako ja, určite si ho choďte pozrieť.

Kultúrne som si teda marec naozaj užila. Aktuálne už máme krásne, jarné počasie. Z dnešných predstavení odporúčam každé jedno. Myslím, že každý by mal z času na čas zavítať na nejaké to kultúrne podujatie. Pekne spoločensky sa obliecť a môžete vyraziť. Ak ste navyše umelecká duša tak ako, je to pre vás dokonalá zábava.

To by bolo na dnes všetko. Majte sa krásne a do komentárov mi napíšte, aké kultúrne podujatie ste v poslednom čase navštívili. 


Komentáre

  1. Muselo to být krásné:D. Já byla minulý týden na opeře Romeo a Julie a na muzikálu Carmen:).
    Windy pink style

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bola som na oboch predstaveniach tu v BA. Carmen bola dokonca v tanečnom divadle čo bol skvelý zážitok. No a Rómeo a Júlia to je vždy nádherné predstavenie.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.