Časodejovia - magická kniha času


V jedno ráno som sa zobudila plná kreativity. Čakajúc na to, kedy sa môj podkladový krém vstrebe do pleti som zapla notebook a pustila sa do písania článku. Takto ráno som článok ešte tuším netvorila, no je to radosť. A radosťou je pre mňa aj čítanie kníh. Ja knihy skrátka milujem, nie viac ako ľudí, to nie. Avšak ako skvelú, voľnočasovú aktivitu, určite áno. Síce pri tom možno moja postava nenaberie lepšiu formu, no moja hlava a psychika určite áno. Starať sa totiž treba aj o dušu, nielen o telo. Mojou nedávno knižnou láskou bola fantasy kniha Časodejovia.

Myslím, že knihu možno zaradiť ku kádrom ako Harry Potter či Kroniky Narnie. Všetky tieto knižné fantasy série mám úspešne za sebou a páčili sa mi. Knihu mi daroval môj fešák, ktorý ma našťastie v mojej knižnej mánii podporuje. 

Knihu Časodejovia Kľúč k času napísala ukrajinská autorka Natalja Ščerba. Opäť sa jedná o celú sériu kníh. Na prvý pohľad sa vám možno zdá, že kniha je hrubá a vy ju budete čítať donekonečna. Kniha má však príjemných cca 330 strán a väčšie písmo. Čítala sa skvelo, autorka vie vtiahnuť čitateľa okamžite do deja, čo sa mi páči. Nemám rada knihy, kde treba za dejom čakať 100 strán. Tu sa trochu čakalo, no možno takých prvých 20 a to ešte viem prežiť.

Samotný príbeh opisuje život v našom svete a v čarovnom svete Časodejov - na Eflare. Hlavná hrdinka je obyčajný človek, no jej rodiačia pochádzajú práve zo spomínaného čarovného sveta. O svojich rodičoch a schopnostiach však spočiatku nič nevie. Žiaľ, jej otec vystupuje v knihe ako totálne negatívna postava a svoju dcéru nemá vôbec v láske. Napriek tomu ju do čarovného sveta privedie, no len za účelom vlastného zisku. Toto mi prišlo trochu smutné a zo začiatku som sa fakt obávala, ako to dopadne. V knihe totiž akoby nebolo dobrých postáv, ktoré by hlavnej hrdinke pomohli. Našťastie prišiel rad aj na tie.



Z deja vám toho nechcem veľa prezrádazať, no v knihe sa stretnete s čarovaním, časovaním, vílami a inými zaujímavými tvormi. Myslím, že kniha by sa dobre vynímala aj na filmovom plátne. Toto natočiť by bola opäť pastva pre oči. 

V celkovom meradle sa mi kniha páčila, dobre sa čítala. Myslím, že ešte trochu viac osloví teenage čitateľov, pre ktorých je určená, no i dospeláci si pri nej prídu na svoje. A rozhodne oceňujem krásny obal, ktorý knihe vymysleli. Je fakt úžasný a dobre farebne zladený.

Ako inak, pustila som sa už do čítania ďalšej knihy. Tá je trochu historická a písmo je mini, trochu mi asi potrvá, kým ju prečítam. I keď pracujem, čas na knihy si vždy nájdem. Večer pred spaním totiž neexistuje nič lepšie, ako sa ponoriť do príbehu. Dokonca sa mi potom aj lepšie spí. 

Majte sa krásne a do komentárov mi napíšte, akú zaujímavú knihu ste v poslednom čase prečítali. 

Komentáre

  1. Vyzerá celkom zaujímavo :) Ja momentálne čítam Miluj svoj život od L. Hay, už druhý krát :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pozrela som sa na tú knihu a z popisu vyzerá dobre. Taký ten osobný rozvoj je vždy dobrá tématika.

      Odstrániť
  2. Wuáá, tak takúto dobrú knižnú recenziu chcem aj ja vedieť napísať. Prezradila si trochu z deja, práve toľko, aby ma to nalákalo prečítať si to, ale nie príliš, aby si niečo neprezradila. Snáď chápeš ako to myslím :D. HP milujem, takže by sa mi aj toto mohlo páčiť! A tiež najradšej čítam pred spaním, predsa je to niečo iné pre oči ako počítač v práci či mobil s instagramom neustále na očiach :D. Ja momentálne čítam diela od Karla Čapka a veľmi ma to baví :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Páni tak ďakujem za pochvalu, potešilo ma to. Jasné HP bol skvelý, taká škoda, že sa príbeh už skončil. No a Čapek to je tuším sci-fi, asi som nečítala od tohto autora zatiaľ nič. Hej a presne ako píšeš, tie svetlá obrazoviek a monitorov ma už skrátka večer nebavia. Kniha je lepší spoločník.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.