Môj recept na PMS - vitamíny, strava, tipy

vitaminy

PMS alebo predmenštruačný syndróm je náročné obdobie. Niektoré majú to šťastie, že ešte netušia čo to je alebo ich to nikdy netrápilo. Aj ja som kedysi mávala cyklus bez týchto šialených období. Avšak cyklus ako vieme sa mení - vekom, časom a čo ja viem čím. Na to odobrník nie som. Pre niektoré z nás je náročné obdobie samotného cyklu, pre iné odobie tesne pred, po a sú aj také, pre ktoré je to náročné pred po aj počas - myslím psychicky náročné. Údajne je za to zodpovedný pokles hladiny hormónov a my ženy sme vraj cyklické a mali by sme si na ten úbytok skrátka zvyknúť. Niektoré z nás to riešia prostredníctvom hormonálnej antikoncepcie, iné sa s tým trápia ako ja iným spôsobom. Dnes vám chcem ukázať môj recept ako sa s tým dá popasovať aj bez predpísaných liekov. Samozrejme ak lieky beriete je to vaša voľba a nič proti, ja som však skôr zástanca niečoho iného aj keď je to asi ťažšia cesta. Avšak už ma poznáte, tie ľahké cesty veľmi nie sú pre mňa. 

VITAMÍNY

Nuž tak tu som vyskúšala toho naozaj veľa. Kedysi som pila čaj z alchemilky. Avšak mne na PMS nefunguje, jedine počas cyklu na kŕče. Z čajov sú však skvelé medovka, ako vieme tá má upokojujúce účinky. Samozrejme sú aj rôzne zmesy na PMS, odporúčam pozrieť čínsku medicínu, ich čaje bývajú lepšie. Energiu nám v tomto období dodá aj vitamín C, veľmi u mňa fungujú citrusy alebo čerstvé šťavy. 

VITAMÍNY A MINERÁLY.

O tých som písala nedávno takže vám dám do pozornosti článok o Dčku a horčíku. V tomto období sú skvelé aj MACA, ASWAGANDHA, VALERIÁNKA LEKÁRSKA. Ja som si obľúbila nedávno od Energy aj populárnu zmes GYNEX. 

Musím vám fakt napísať pár riadkov ku Gynexu. Veľa som o ňom čítala, no akosi mi trvalo kým som sa ho odhodlala vyskúšať. Odrádzal ma asi fakt, že je to zmes a chuť bude teda asi dosť zvláštna. Nuž ja beriem Gynex tak, že si ho dávam do malého množstva vody. Samotná zmes mi fakt nechutí a nejdem sa do toho nútiť. Tým, že je to roztok tak sa aspoň podľa mňa účinok prejaví takmer okamžite. Oficiálne sa odporúča používať počas celého mesiaca, ja ho používam podľa potreby. Sú dni, kedy mám pocit, že som úplne ok a nepotrebujem ho. A potom také, kedy ho skrátka potrebujem aj keď nie je žiadne hormonálne divné obdobie. Avšak zo všetkého, čo som skúšala funguje asi najlepšie. Naozaj harmonizuje psychiku a tá je ako vieme veľmi dôležitá a počas pms no všeliaká. 

Samozrejme antikoncepcia má asi lepší a stabilnejší účinok, nebudeme si klamať. Neviem to posúdiť objektívne, nikdy som ju nebrala, no moja psychika v tomto období mi niekedy hovorí, že asi by som to mala skúsiť. 

PMS

STRAVA

Sama som spozorovala čo skutočne veľmi škodí v tomto období na moju psychiku. A milé ženy nepoteším vás ale že vôbec. CUKOR  a sladkosti. Zámerne píšem cukor pretože ten sa nachádza nielen v sladkostiach ale rôzne inde. Veľakrát aj v rôznych sacharidoch, ktoré mimochodom škodia v tomto období psychickej pohode tiež. Namiesto toho aspoň u mňa funguje strava viac zeleninová, menej múčnych jedál (ja jem len gluten-free ale aj tie je lepšie vtedy vynechať), menej mäsa. Tá zelenina je v tomto období extrémne dôležitá. Taktiež minerálky a bielkoviny. 

U mňa najviac škodia tieto produkty a potraviny: cukor, káva, mlieko a mliečne produkty, pečivo, múka a sacharidy ako také. 

PSYCHICKÁ VYROVNANOSŤ

Ako koučka viem, že akékoľvek nevyriešené záležitosti sa vám v tomto období budú pripomínať najviac. Tak isto je práve toto obdobie skvelé na konzultácie či terapie. V tomto čase potrebujeme upokojiť asi najviac. Utriediť si myšlienky, čo častokrát v tomto čase uznajte milé ženy vôbec nejde. Naopak fázu riešenia čohokoľvek v tomto období neodporúčam. Žiadne radikálne rozhodnutia, tá jasnosť v tomto období nie je a všetko vidíme o 100% horšie než v skutočnosti je. Skôr tu pomáhajú rozhovory, relaxácia, pokoj a oddych.

SPÁNOK A ODDYCH

Niektoré ženy v týchto obdobiach nevedia veľmi dobre spať. Žiaľ ako spánková koučka fakt potvrdzujem, že ten spánok je ovplyvnený aj hormónmi. Ja sama spím väčšinou o dosť horšie, dlhšie zaspávam alebo sa budím prípadne sa aj po celej noci cítim unavená. Únava je žiaľ v tomto období úplne typická takže je potrebné veľa oddychovať. Rada odo mňa: ak cítite, že sa na nejakú spoločenskú akciu či stretnutie v tomto čase "necítite" tak to radšej preložte na inokedy. Nič sa nedeje. 

POHYB

Zámerne píšem pohyb pretože šport nie je to pravé slovo. Pohyb sú aj tanec, prechádzky či čokoľvek čo vás v rámci pohybu baví. Turistika atď. Ja viem, v tomto čase sa do toho treba nútiť dvojnásobne, sme unavené, len by sme spali a nič sa nám nechce. Avšak sama som spozorovala, že pokiaľ som sa v tomto čase viac hýbala a to práve skôr nejako tak aktívnejšie typu tanec či beh tak počas cyklu som napr. nemala kŕče. A zároveň som bola viac psychicky ok. Skvelá je samozrejme aj joga, dokonca existuje hormonálna joga takže na výber je. 

Na záver len dodám, že nie som lekár takže odborne sa do tejto témy nerozumiem. Sú to moje vlastné pozorovania a rady. Vravím kedysi bol môj cyklus o 1 dni kŕčov a to bolo všetko. Cyklus však nie sú len samotné "naše dni" ale je to celý mesiac, ktorý má svoje fázy. Po istom čase už žiaľ silno cítim aj PMS a dokonca po cykle mávam aj migrény. A to už je vám level naozaj náročný. Samozrejme myslím, že to ako vieme spracovávať podnety z okolia, brať alebo nebrať si veci k srdcu a plávať životom vplýva na psychickú pohodu asi najviac. 

Majte sa krásne a dajte mi vedieť, ako zvládate PMS a hormóny vy. Čo vám pomáha, čo používate? 



Komentáre

  1. Ahoj, já ohledně tohoto momentálně nezvládám nic. Po 6 letech užívání HA jsem jí vysadila a zjistila, že záněty močových cest co mě léta trápily byly od ní. Jenže teďka jsem měla první měsíčky od vysazení a týdenní PMS vypadalo spíš jako chřipka a s tím fungovat a chodit do práce...No Gynex už mám objednaný tak se budu modlit, že to pomůže. Fakt jsem si přišla jak v zlém snu nadýmání, průjem, migréna, bolest klobů. Já si dělala snad všecky možný testy od covidového po těhotenský :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak držím palce uvidíš ako ti Gynex bude fungovať. Ja som prvý mesiac nevidela výsledky ale potom som ho zacala používať poriadne a bolo to skvelé. PMS sa mení a mám pocit že po 30tke dosť výrazne.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.