Dovolenkový "supermaratón"

pexels foto

Lepšie sa to nazvať nedá. Možno ste si to všimli a možno patríte k tým, ktorí tieto preteky alebo po mojom supermaratón organizujú. V praxi ide o súťaž v tom, kto bol počas leta na najviac nóbl mieste. Slovensko sa samozrejme nepočíta, ešte Tatry ako tak, ale stále je to Slovensko. A to sa za letnú dovolenku podľa oficiálnych meradiel klanu nóbl dovolenkárov nepočíta. Tento ošiaľ začína v práci už niekedy v marci kedy sa vás každý pýta - kam idete na dovolenku? Bude to Miami, Bali alebo Taliansko? Už aj Chorvátsko sa berie tak nejako slabo. Podstatou letných dovoleniek však je niečo úplne iné než práve to miesto. Vo svete a samozrejne na sociálnych sieťach je toho však plný kotol. Čo je však skutočne za tým?

Za seba vnímam dve skupiny ľudí. Sú takí, ktorí idú na dovolenku ako takí normálni ľudia. Nehrajú sa celý rok na tých, ktorí na to nemajú a potom ich vidíte na instagrame na fotkách s označením miesta Bali a podobne drahých destinácií. Sú úprimní, majú aj deti alebo aj nie, počas roka žijú tak nejako normálne, no radi by si aspoň raz do roka dopriali more. Vyberú si to na čo majú a nehrajú sa na niekoho iného. A sú spokojní aj keď nikam nepôjdu. 

Tá druhá skupina je tu potom tá "ego mastiaca". To sú všetci tí ľudia, ktorí sú počas roka o suchom rožku, ale v lete asi všetci záhadne vyhrajú jackpot. Počas roka vám tvrdia, ako nikam nejdú pretože na to nemajú peniaze. Nič iné, iný dôvod neexistuje. A potom sa v lete stane zázrak i keď pred týždňom tvrdili opak. Postujú jeden prímorský super post za druhým. Ešte sa ani poriadne nevrátia z jednej dovolenky, už idú na ďalšiu. Nechápete za čo, nechápete ako je to možné a hlavne niekedy nechápete odkiaľ na to Bali či inú drahú destináciu majú. Pracujú cca tam kde vy a jednoducho nechápete. Navyše ide o ľudí, ktorí ak by v lete k moru nešli tak majú rozhodne zamiesené na celoročnú depresiu. Idú zvyčajne po statuse, egu a tom zažiť niečo viac ako tí, ktorí sa idú "len okúpať na miestne kúpalisko". 

Samozrejme je super a je potrebné rozširovať obzory, spoznávať nové kultúry, ochutnávať nové jedlá či skúšať zahraničnú kozmetiku. Aj to beriem a je to pravda. Pravda a holý fakt je aj to, že na Slovensku holt slanú vodu a more nemáme. Pre mňa je kúpanie v jazerách oničom a navyše to nie je ani príliš čisté a hygienické. Tu to more znova vyhráva. Aj tie teploty a ostatné záležitosti okolo letnej dovolenky plne chápem. Len tie preteky, tie divné komentáre typu: kde ste boli na dovolenke? v Tatrách? jaj aha to len taký výlet chápem. Ja že niekde v zahraničí. 

Dovolenka je hlavne o tom oddýchnuť si, zmeniť sedenie v kancelárii za pobyt vonku. Byť s ľuďmi, s ktorými bežne toľko času nemôžeme tráviť lebo práca a povinnosti. Dopriať deťom nové zážitky. Doposiaľ som nikdy nemala potrebu vypnúť, no tento rok to doľahlo aj na mňa. A práve naše "obyčajné Tatry" mi tento luxus dopriali. Toto je možno ďalšia vec - povinnosť byť každý rok na dovolenke. Hm ak to tak necítite tak nemusíte, nevidím dôvod. Ja chodím na dovolenky sporadickejšie a skôr podľa pocitu, nie klanu nutne každý rok more, inak si out :) Leto si užijem na Slovensku v bazénoch, s rodinou doma na východe, na Šírave a podobne. Aktivitami ala grilovačka či bazénom na dvore. Prečo nie. Samozrejme v práci pred kolegami sa tým moc nevyťahujem a keby aj tak samozrejme sa to nepočíta. 

Tie luxusné dovolenky sú aj otázka statusu a mnohí to tak skutočne berú. Čím viac nóbl miesto tým som dôležitejší človek. Ak z toho cítite zranené ego, trefa. Nie v prípade všetkých samozrejme, nejdem škatuľkovať, ale mnohokrát je to tak. Potreba dokázať niečo seba a svetu, byť niekým viac lebo: ja som bol na Bali a ty len v obyčajných Tatrách. A samozrejme naša túžba po výnimočnosti a obdive, ktorú v sebe máme všetci a nie je na nej až tak nič zlé. 

Ak už idete na dovolenku, tak si ju plánujte podľa seba, nie podľa trendov. Ak na ňu fakt aktuálne nemáte peniaze alebo priestor tak len preto aby to dobre vyzeralo pred kolegami v práci či pred susedkou na dedine to robiť fakt nemusíte. Dovolenku treba, oddych treba avšak v rámci možností a po svojom. Ak ste ale napríklad dlho neboli pri mori potom by ste už konečne mali ísť. Ak vás to láka k moru každý rok je to pohoda. Všetko, čo robíme s čistým zámerom a nie preto aby sme sa pred inými ukázali, že sme lepší a že na to máme - je ako sa hovorí kóšer. 

Toľko k dovolenkám. Cítim to už roky. Samozrejme aj pôvodná rodina a to či s vami chodili na dovolenky a či na to vaši mali a koľko vás bolo v tomto  smere hrá rolu. Mne sa však zdá, že si mnohí nevedia vážiť akúkoľvek dovolenku, iba tú luxusnú. Jasné, aj my sme nakoniec k moru išli, neplánovane a myslím, že tak normálne. Tvrdila som však čisto to čo vždy, ak to vyjde ok ak nie tak sa svet nezrúti, v Tatrách sme boli a to by nám bohate stačilo. Nezvykneme chodiť každý rok, skôr ako to vyjde a na  čo máme alebo nemáme čas a peniaze. A nie, na dovolenku k moru číslo 2 sa nechystáme. Skôr to ešte doladíme na klasickom kúpalisku či vodným bicyklom. 

Dajte mi vedieť, či ste si toto vyťahovanie sa top dovolenkou vo svojom okolí všimli. Ak som sa týmto článkom niekoho dotkla je mi to ľúto avšak takto to vnímam. 

Komentáre