Veríte v šťastné konce? Barbara Davisová vám ich postráži!

Aurora knihy vydavatelstvo pantha rhei strazkyna stastnych koncov romany beletria historicky barbara davis

A žili šťastne až kým nepomreli. Typický záver 99% rozprávok, či už tých pre deti, ale pokojne aj tých pre dospelých. Čo nám prinášajú? Ok okrem neviditeľného života po svadbe, čo je možno jediné negatívum, nám dávajú nádej. Nádej na to, že aj náš príbeh, nech sa už začal akokoľvek a nech už vyzerá akokoľvek zle a beznádejne, môže dôjsť k svojmu šťastnému koncu. A tejto viery sa moji milí nesmiete nikdy vzdať. To je jediné pravidlo života. Viera. Nemusí to byť nutne tá v podaní nejakej konkrétnej cirkvi, aj keď pokojne, ak vám to v živote pomáha. Ja hovorím o dôvere v skutočné šťastné konce. Či už šťastný koniec v úplne klasickom, svadobnom obrade vzťahu alebo v podobe dokonalej práce, peňazí, zdravia a podobne. Nádej si musíte v živote zachovať. A možno vám v tom pomôže práve aj kniha Barbary Davisovej - STRÁŽKYŇA ŠŤASTNÝCH KONCOV. 

Kniha kníh, veľkolepé dielo posledných rokov. Americká autorka Barbara Davisová bola pre mňa až doposiaľ úplne neznámou. Kdesi som však dostala tip na jednu z jej kníh a, aspoň z obálky a popisu sa mi zdala zaujímavá. Na recenzie až tak nedám, rada si vytváram na všetko vrátane kníh vlastný názor. V tomto prípade si však myslím, že je autorkou bestsellerov plným právom. Dámy a páni predstavujem vám dnes veľkolepé dielo posledných rokov. Nič tak prepracované, nepredídateľné, šokujúce a krásne v jednom som už dlho nečítala. Jasné, čítala som v poslednom období veľa skvelých románov. A mnohé ma chytili za srdce. No tento mi akosi učaroval najviac. Zo štýlu tohto diela mám pocit skutočného majstrovstva. Autorka prepracovala každučký detail. 

Myslím, že vzhľadom k obsahu to bratia Česi preložili o nieči lepšie, no to naše znie rozhodne nádejnejšie. Po česky je to Kouzlo všité do šatu. A nakoľko hlavnou hrdinkou je Soline, žena, ktorá má zvláštny dar vďaka ktorému vie všiť do svadobných šiat šťastný koniec, je to úplne trefné. Mne sa však ten slovenský preklad páči veľmi, a nie iba kvôli marketingu. Mať doma takúto knihu vám možno skutočne zaručí šťastný koniec. A keby aj nie, názov knihy je skutočne magický. Oficiálne ide o historický román. V slovenskom vydaní ho vydalo vydavateľstvo Aurora a musím povedať, že krajšiu obálku knihy som hádam v živote nevidela. A to viete, že ja mám doma kníh dosť a na estetiku si potrpím. Tu ide o naozaj dokonalú prácu k dielu s dokonalým názvom. Dokonca aj môj partner túto obálku obdivoval. 

stastne konce kniha recenzia knihomol beauty blogerka barbara davis


Hrubá, 400 stranová kniha bola neuveriteľne pútavá. Rozpráva príbeh Soline, krajčírky z Paríža so zvláštnym, magickým darom. A súčasne príbeh mladej Američanky Rory. Obe ženy zažili čo sa týka lásky hlbokú stratu. Kniha je písaná z pohľadu týchto dvoch hlavných postáv. Takýto formát nemám rada, no v tomto prípade mi to konečne neprekážalo. Možno aj preto, že sa pohľady nestriedali 1:1, ale podľa potreby. Čiastočne je v knihe opisovaná aj druhá svetová vojna. Priznávam, nie som fanúšikom vojnovej literatúry, všetko to utrpenie na mňa pôsobí dosť zle. Tieto pasáže boli hádam jediné, ktoré mohli byť za mňa v menšom rozsahu. Inak bol príbeh neuveriteľne zaujímavý, tiahol sa úplne inam, než som to pôvodne čakala. A skončil sa tiež úplne nepravdepodobne. Teší ma, že záver nebol pár riadkový. Niektorí autori to majú vo zvyku. Tu mi to prišlo dotiahnuté do konca. Z príbehu aj z knihy sršala nádej a mnoho cenných lekcií do života. Napríklad aj tá, že počkať sa oplatí. Aj vo vzťahu, ak je kvalitný. A tiež, že je potrebné rozlíšiť, kedy treba bojovať a kedy je čas sa vzdať a prijať veci také, aké skutočne sú. 

Keď som si prečítala príbeh na obale knihy, moja fantázia ma niesla úplne inam, než kam sa neskôr uberala kniha. Avšak neprekážalo mi to, kniha bola perfektná. A myslím, že si toho od autorky musím prečítať rozhodne viac. Veľmi populárny je aj jej román Posledná žena z rodu Moonovcov. Aj ten mám už samozrejme na zozname. V poslednom čase mám toľko kníh, ktoré by som rada prečítala, len kam ich dávať však? Jasné, e-knihy to vyriešia, no u mňa nie. Tie krásne obálky, vôňa papierových kníh, ten pocit, ktorý máte, keď sedíte s knihou v ruke na gauči - to elektronická kniha nedokáže. U mňa nie. A pre mňa je toto dokonalý relax. S pribúdajúcim počasím pridávam svetielka a sviečky, nejaký čaj či deku a tieto rituály milujem. A zaspávať s vidinou šťastných koncov je to najlepšie, čo si človek môže želať. 

Majte sa krásne a dajte mi vedieť, aká kniha vás v poslednom období chytila skutočne za srdce. 

Komentáre

  1. Ahoj, kniha zní moc fajn. Já teď čtu odbornou literaturu, co se mi bude hodit ke studiu a jediný, co mě z toho zatím chytá je zmar a zoufalství, nicméně očekávám s přibývajícími stránkami zlepšení a porozumění novým pojmům :-D

    Hezký víkend,
    Sabina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V čase výšky a hlavne po štátniciach si spomínam, že som nečítala asi rok nič. Mala som kníh tiež dosť, ale ako vidíš, láska ku knihám sa časom opäť vráti.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.