Knižná kolekcia Sedem Sestier

7 sestier knizna blogerka biankanotes lucinda

Veľmi rada sledujem knižné tipy z dielne Martinusu, hlavne ich YouTube kanál. A je pravda, že veľmi často na mňa zovšadiaľ vyskakovala kolekcia Sedem Sestier. Pôvodne som si ju chcela kúpiť, ale hovorím si 7 kníh? Hm radšej si skusmo jednu požičiam z knižnice a uvidím, či mi to príbehom a štýlom autorky sadne. Ide o knižnú sériu, ktorá sa zvykne kvalitou prirovnávať ku Harrymu Potterovi. No niečo spoločné majú, ale mne to až tak super nepríde. Na druhej strane sú to knihy naozaj zaujímavé. Avšak poďme postupne.

Doposiaľ som prečítala prvý,druhý a siedmy diel. Prvý má názov 7 sestier a je dôležité si ho prečítať. Ide sa od začiatku, spoznávate svoje hlavné hrdinky, ktorých je 6. Siedma sestra je vraj stratená a v podstate sa o nej ani v prvom, ani v druhom diely takmer nič nepíše. Všetky sestry sú sestrami iba naoko, každá je totiž adoptovaná jedným a tým istým spoločným adoptívnym otcom - taktom Slaným. Príbeh začína jeho smrťou a po tej zanechal tento takto Slaný každej dcére list s indíciami, ako môže vypátrať svoj pôvod. A o tom je každý jeden diel. Každý, ktorý sa týka nám doposiaľ známym 6 sestrám. Siedmy diel o stratenej sestre bol už iný. Osobne sa mi práve tento čítal najlepšie. Veru, chápete správne, prečítala som si prvé dva diely a potom tento o stratenej sestre. Tento bol hádam najviac zaujímavý a mal najmenej blbostí.

Ako vnímam štýl autorky? No a tu sme pri tom, čo má spoločné s Harrym Potterom. Dramatický úvod, potom takmer 100 strán nudnej vaty, ktorú vlastne ani príliš nemusíte čítať. Akcia sa rozbehne vždy až po asi 100 stranách. Takto to bolo aj v prípade HP dielov, spomínam si na to a neznášala som to. Nepotrebujem čítať 100 strán oničom. No a v tomto prípade to autorka povýšila na ešte vyšší level, po 100 stranách sa to v tom najviac napínavom sekne, prehodí sa časová línia pomaly k prababke pôvodnej rodiny danej sestry a nuda začína od začiatku. A trvá opäť 100 strán a keď sa to opäť konečne po tej omáčke dostane k pointe, autorka vás opäť premiestni v čase. Neznášam knihy písané z pohľadu rôznych postáv, tu sa striedajú ešte aj storočia. Myslím, že tie presahy do minulosti sa dali skrátiť. Na mňa je to až prílišný zmätok. 

Nakoľko som pochopila štýl autorky po prvých dvoch dieloch a bol skutočne identický, preskočila som takmer k záveru. V podstate som o nič až tak zásadné neprišla, v siedmom diely sa to, ako dopadlo pátranie po pôvodných koreňoch ostatných sestier spomína tiež. Opakovanie dôležitých vecí z predošlých kníh mi príde fajn, no perlou bolo keď autorka skopírovala úvod z prvého dielu a do bodky ho vložila do úvodu druhého dielu, šípim, že aj do ďalších Takže ste si prečítali cca 70 rovnakých strán. Toto fakt nechápem. 

Ďalšou absurdnou hlúposťou bolo, že sestry nepoznali pravé meno svojho otca. A v živote im nezišlo na um sa ho na to spýtať. Nepoznali ho ani len slúžky v ich dome. Jednoducho akoby nikto. To, že netušili čo presne obnáša jeho biznis to chápem, ale nepoznať meno? Páni veď tie knihy sú akoby zasadené do 21. storočia, roky 2008 cca takže to vážne? 

Ok no ale aby som len nekritizovala poviem vám aj to, čo sa mi na tejto kolekcii páči. Tak po prvé je to kolekcia a to mám ja vcelku rada. Stotožnila som sa s niektorými postavami a obľúbila som si ich a tak je fajn, že som o ne po 1 knihe neprišla. Knihy idú takým trochu pátravým štýlom, ale je to také skôr dobrodružné než krimi. Krimi nečítam to viete ani detektívky aj keď ono je to asi to isté. Kolekcia je pútavá, keď sa už konečne rozbehne. Núti vás premýšľať a zvedavosť vás doslova neodlepí od čítania. To je super, toto autorka dokáže. 

Knihy by mohli potešiť aj vášnivých cestovateľov, takých tých dobrodružnejších a celoročných. Tých, ktorí by radi žili v cudzine, čo ja skutočne nie som. Je to fajn, avšak mňa osobne to príliš nenadchne, nakoľko však išlo aj o zaujímavosti z histórie napríklad ako a kde bola postavená socha Krista v Brazílii, to ma už upútalo. Učenie milujem takže toto áno.

Najviac sa mi zatiaľ páčila siedma kniha, tá bola najviac prekvapujúca, striedali sa tam síce príbehy postáv, ale nikdy nie až na tak dlhý čas ako to bolo v prípade predošlých dielov. No a existuje ešte aj 8my diel o ich otcovi, Tatkovi Slanom. Na ten sa chystám. Rovnako tak si ešte aj napriek tomu iritujúcemu striedaniu časových línií chcem prečítať o niektorých sestrách. Takže v podstate si aj mňa autorka získala, hoci tá úvodná dvestovka býva utrpenie. Doma by som to však mať nechcela, nie je to príbeh, ku ktorému by som sa potrebovala znova vracať. 

Čo vy a knižné kolekcie? Ak ste čítali túto ako na vás pôsobí? Ako vnímate to striedanie časových línií?

Komentáre

  1. Tuhle sérii jsem nečetla, ale četla jsem dost pochvalných ohlasů.
    Střídání časových linií mi nevadí - jednu takovou knihu zrovna čtu. 🙂
    Hezký víkend.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak potom si na túto kolekciu pravý adept. Je to podľa mňa kvalita, vtiahne do deja, je zaujímavá a ak ti tie striedania neprekážajú tak ok. Teraz čítam tretí diel a tam už to striedanie nie je tak otravné.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.