Levanduľa v hlavnej úlohe

levandula Lavekan Doterra esencialny olej ZZZ Quill uzkosti spanok

Podobne ako ružová kozmetika, aj tá s vôňou levandule môjmu blogu istý čas dominovala. A potom som sa tej vône akosi nabažila. Jednej aj druhej a prestala som prahnúť po produktoch s ich vôňou. Vone sú však dosť prepojené s našimi emóciami a tým, čo vnútorne riešime či prežívame. Raz som na jednej prednáške o esenciálnych olejoch počula, že napríklad kadidlo sa spája so vzťahom s otcom. A je fakt, že v istom období mi nevoňalo a potom už zrazu áno. A zhodovalo sa to s tým, aký ten náš vzťah s otcom bol. Samozrejme, môže to byť len placebo, verím, že aj vône sa menia. Sama na sebe vidím, že v zime mám radšej krémovejšie vône a v lete také výraznejšie a sladšie. Dnes však opäť dozrel čas na LEVANDUĽU. A pojmem to úplne inak, že by ste možno predpokladali.

Levanduľa sa vyznačuje hlavne upokojujúcimi či sedatívnymi účinkami. Je extra vhodná pri problémoch so spánkom či pri úzkostiach. Samozrejme, pomáha aj počas PMS. Nedávno som doma nemala šalviu, ktorá mi dosť zmierňuje menštruačné kŕče. Mala som jedine Levanduľu tak si hovorím, skúsim. A fungovala. Následne som si naštudovala pár článkov o účinkoch levandule a vraj skutočne pomáha pri kŕčoch. Hlavne síce tých žalúdočných, no u mňa to fungovalo aj na tie menštruačné. To sú podľa mňa hlavné výhody levandule pre nás ženy. No a ako do seba tú levanduľu dostať aby sa takéto účinky prejavili? Možností je viacero.

ESENCIÁLNE OLEJE

Ako prvý, ktorý sa spája aj s témou môjho blogu je esenciálny olej. Pravdaže, ideálne taký ten lepší. Esenciálnych olejov s dosť umelou vôňou je na trhu mraky. Osobne preferujem už skôr značky ako DOTERRA a dostala som tip aj na švajčiarský JUST. Vraj sú dobré aj tie od Bewit, tam som mala len jednu zmes a príliš mi nevoňala.  Na ten JUST sa chystám, momentálne mám doma Roll-on od DOTERRA. Samozrejme, cenovo sú to neskutočne drahé oleje. Podľa mňa až priveľmi, no je pravda, že voňajú čisto. Necítite v nich nejakú podivnú levanduľu, cítite ju tak, akoby ste voňali čerstvý levanduľový kvet niekde v záhrade. 

KOZMETIKA

Tu aktuálne vôbec nie som príkladná beauty blogerka. Nemám doma absolútne nič s vôňou levandule. No nebojte sa, nenechám vás v štichu. Skúšala som krém Ozalin s levadnuľou. Síce je vraj skôr na chodidlá, no voňal krásne. Odporučiť vám viem aj levanduľové oleje na pleť. Skúšala som ich od Havlíka aj od Saloos a super. Inak Purity Vision má teraz relatívne nový, levanduľový rad. To by vás aj mňa mohlo zaujímať. 

zdravie vyzivove doplnky levandula lavekan zzz quill

VÝŽIVOVÉ DOPLNKY

To je tak trochu biznis, no úprimne čistý výživový doplnok s levanduľou sa mi na trhu hľadal dosť ťažko. Odporučiť vám viem určite Lavekan. Funguje na zaspávanie, ak vás prepadáva úzkosť počas noci a skúšala som ho aj počas dňa. Tu sa mi však zdá, že trochu akoby opíja a uspáva. Samozrejme, ja nezaspím počas dňa takže toho sa obávať nemusím. Avšak cítila som sa trochu viac unavene. 

ZZZ Quil či GS Anxiolan sú už za mňa skôr zmesy, no levanduľu v nich nájdete. Tieto odporúčam už fakt vyslovene na zaspávanie a večer. Avšak ide o zmes, kde je levanduľa len jednou zo zložiek. ZZZ Quill som skúšala v náročnejšom období a funguje. No za mňa obsahuje aj dosť veľa melatonínu a navyše má formu sladkých, želé cukríkov. A ani jeho cena nie je najnižšia. Takže osobne by som vám odporučila skôr Lavekan. Nepoužívam ho denne, no mala som nedávno náročnejšie obdobie, kopa zmien, nová práca a podobne a spánok kolísal. A objavovala sa aj nejaká úzkosť takže som siahla po levanduli. 

upokojenie spanok levandula caj popradsky welness

Samozrejme, môžete vyskúšať aj rôzne zaujímavé levanduľové produkty ako napríklad čaje. Vcelku dobrý je Welness Popradský čaj Antistress. Tiež existujú vankúšiky na spanie s levanduľou, rôzne vonné vrecúška a podobne. Možnosti tu sú a ja osobne opäť raz milujem a hľadám všetko možné levanduľové. Spomínam si, že som doma mala aj ten vankúš, no akosi ho už neviem nájsť alebo, ako sa poznám, posunula som ho ďalej. Robila som s levanduľou aj rôzne domáce experimenty typu výroba levanduľového oleja, vrecúška do šatníka či proti hmyzu v kuchyni. V starších bytoch sa v lete nejaký zvykne objavovať. Neviem či to príliš zaberalo, no ja som mala dobrý pocit. 

Používate výživové doplnky na upokojenie? Skúšali ste účinky levandule v nejakej forme? Máte pre mňa tipy na dobre voňajúcu levanduľovú kozmetiku? 


Komentáre