História môjho života - make-upy

Minule som tak uvažovala, že by sa už hodilo napísať nejakú väčšiu recenziu. A napadlo mi spísať moje skúsenosti s make-upmi rôznych značiek. Aby som začala pekne od začiatku, make-up som začala používať už na strednej škole, keďže patrím medzi tých "šťastlivcov" s mastnou pleťou a potrápilo ma a stále ma trápi akné. Takže dokonalou svoju pleť rozhodne nazvať nemôžem, ale to už určite viete. Moje prvým make-upom bol v podstate produkt z lekárne - Aknecolor od Spirigu - kryl naozaj skvele, ale hrozne sa otieral a mal strašne krátku výdrž, odtiene však existujú len dva - svetlý a tmavý. Čo ale musím pochváliť sú účinky na akné, vyrážky krásne vysušoval a kebyže sa tak hrozne neotiera a nemá minimálnu výdrž, tak nemám dôvod hľadať nič iné. Počas strednej školy mi to až tak neprekážalo, aspoň prvé roky. Medzitým som vyskúšala aj nejaký ten make-up od Miss Sporty na mastnú pleť, už si však presne nepamätám na jeho názov, asi to bol So Clear v tom čase som sa ešte kozmetikou tak ako dnes nezaoberala.
No a potom prišiel na rad prvý skutočný kvalitný a pomerne aj drahý make-up od Max Factor - Lasting Performance. Ten som dokázala používať skutočne dlho a presvedčila ma naň moja teta. Oproti môjmu aknecoloru predstavoval jednoznačne postup vpred. Kryl obstojne, ale v tom čase som už používala na krytie vždy aj nejaký ten korektor, túto techniku krytia používam dodnes, aj keď si myslím, že nie je účinná na 100%, ale nič lepšie som nenašla. Ale poďme späť k make-upu. Recenziu naň nájdete tu. Na tomto mieste len dodám, že stále považujem make-upy tejto značky sa určitý dôkaz kvality a aj čo sa týka odtieňov, dlhý čas mi veľmi vyhovovali. Sú skôr také doružova, čo je u make-upov fakt ojedinelé, väčšinou sa vyrábajú make-upy dožlta, čo na mojej pleti po čase zoxiduje a zmení farbu na oranžovú. Takže ak máte aj vy tento oranžový problém, tak skúste tento make-up.

Max Factor makeup lasting performance
Počas výšky začalo obdobie experimentovania. A to doslova a do písmena. Make-up som menila fakt často, pretože som si dlho nevedela nájsť ten vhodný. Celé moje experimentovanie bolo založené na domnienke, že môj make-up z Max Factor je relatívne drahý, tak prečo si nenájsť lacnejší variant. Inak táto teória mi veľmi nevyšla, práve naopak, potvrdilo sa mi, že cena je v prípade make-upov skutočne zárukou kvality. Toľko z môjho prieskumu, poďme teraz na tie moje experimenty. Tu je zoznam tých, čo si pamätám:

1. Maybelline - penový make-up Dream Matte Mousse - penové make-upy boli podľa mňa veľmi dobrou vecou, pleť zmatnili a aj krytie bolo vcelku slušné. Lenže ich výdrž a odtiene v tomto konkrétnom prípade ma presvedčili o tom, že tekutý make-up bude asi predsa len lepšia voľba. Takže toto veľmi nevyšlo.

2. Loreal Paris - True Match - make-up, ktorý veľmi dobre kryl, avšak vytváral mapy a odtiene neboli opäť nič pre mňa, bola som hrozne oranžová, tie odtiene boli naviac dosť tmavé. Ale bol to môj prvý make-up v sklenenom obale s pumpičkou, čo sa mi fakt veľmi páčilo. Dodnes mám najradšej práve takéto balenie. 


3. Max Factor - Smooth Effect - spočiatku mi odtieň aj vyhovoval, kúpila som si ho v lete, takže asi ma to trochu zmiatlo, spotrebovala som jedno celé balenie a dokonca som si kúpila aj ďalšie. Kryl tak stredne, ale asi najviac mi nesedel ten odtieň, v lete sa to dalo prežiť, ale potom mi prestal vyhovovať.


4. Astor - Perfect Stay Oxygen Fresh - k tomuto make-up by som sa vrátila aj dnes, používala som ho relatívne nedávno, opäť v lete, ale minulý rok a až na to, že odtieň by sa hodil ešte o niečo svetlejší, žiaľ kúpila som si ten najsvetlejší a nevyhovoval mi úplne, ale prinajhoršom sa to dá prežiť. Krytie je vynikajúce, povedala by som vysoké, stále síce je potrebná aj korektor, ale v minimálnej miere. Aj výdrž make-up je veľmi dobrá, veď sa radí medzi dlhotrvajúce, tak by to tak skutočne aj malo byť.

5. Max Factor - Facefinity Fawlles - nuž celkom dobrý, odtiene žiaľ dožlta a pozor dámy - vysušuje aj moju mastnú pleť, to je už fakt čo povedať. Opäť som žiaľ šliapla vedľa.

Recenzie na make-upy Astor a Max Factor Facefinity nájdete tu.

6. Dermacol - Make-up Cover - najlepšie krycí make-up na svete, nič nekryje lepšie, to vám poviem. Avšak používam ho málo, pretože moju pleť hrozne vysušuje a zvýrazňuje každú vrásku, a je pravdou, že trochu pôsobí na pleti ako maska. Recenziu si môžete prečítať tu. 

Dermacol make-up cover

Takže keby som to mala nejako zosumarizovať, tak dlhý čas mi vyhovoval Max Factor - Lasting performance, aj ten Dermacol make-up cover je fakt dobrý, momentálne mi slúži hlavne ako korektor. Nuž a ešte medzi obstojné by som zaradila make-up od Astor, ten si dokonca možno ešte kúpim, v lete sa dal používať. No a kebyže má Maybelline svetlejšie odtiene hore spomínaného make-upu, tak by som brala aj ten, žiaľ aktuálne odtiene sú dosť tmavé. S tými odtieňmi make-upov to inak celkom nechápem, nežijeme predsa v Afrike, takže nechápem, prečo máme drogérie preplnené oranžovými a hrozne tmavými odtieňmi, to som zvedavá, ako by s takýmito odtieňmi pochodili napr. v Japonsku. Myslím, že tu na Slovensku aj v okolitých krajinách sú ľudia pomerne svetlé typy, takže dúfam, že postupne začnú aj na náš trh značky dodávať svetlejšie make-upy. Jediná značka, kde som s odtieňmi spokojná je aktuálne Dermacol a niekedy sa to dá prežiť aj od Max Factor. 

A čo vy?Máte skúsenosti s niektorými z týchto make-upov?Aký make-up je podľa vás ten naj?

Komentáre