Nedeľné beauty okienko -Interview beauty


A máme tu zase raz nedeľu, pre mňa najobľúbenejší deň v týždni. Dnes som sa rozhodla spojiť dve zdanlivo nesúvisiace oblasti do jedného celku - pracovný pohovor a jeho beauty aspekty. Každá z nás skôr či neskôr nejaký pracovný pohovor absolvuje, bez toho sa skrátka do žiadnej práce nedostanete a je dobré vedieť, čo sa smie a čo sa nesmie. Možno budete niektorými vecami až prekvapené, pretože ja skrátka plne nesúhlasím s tými všetkými formálnymi vecami, ktoré nás učili či už na škole alebo ktoré sa môžte bežne dočítať na internete. 

Na každý pracovný pohovor sa skrátka musíte náležite upraviť, neupravený človek pôsobí akoby o danú prácu nemal záujem a čo si budeme klamať, znižuje to jeho šancu spraviť dobrý prvý dojem. Verte mi, zapôsobiť na prvýkrát je na pohovore to najdôležitejšie a že to má čo dočinenia s Vaším vzhľadom je nepopierateľný fakt. Našla som aj skvelý obrázok, ktorý všetky zásady vystihuje (to oholenie sa vzťahuje len na pánov)


Začnem beauty zásadami, ktoré rozhodne netreba podceniť, častokrát sú dôležitejšie než to, čo máme v hlave:

1. vhodné a slušné oblečenie - to áno, ale pozor, nikto nehľadá mníšku, takže dbajte na to, nemusíte mať sukňu dlhú až pod kolená, pokiaľ ste mladá tak sa stačí vyhnúť mini veľkosti, inak sa dovoľuje všetko. Keďže sme ženy neobliekala by som si nič nohavicového typu bez ohľadu na to, či je zima alebo leto. Výnimkou je možno nejaká extra formálna vysoko postavená manažérska pozícia, tam sa to dá zvážiť, inak sme ženy tak nimi buďme. Ideálne sú šaty, sukne, najlepšie bez výrazných vzorov. Nemusíte sa striktne držať čierno-bielej kombinácie, ja som pohovor zvládla aj v červených šatách. 

2. nechty majú byť upravené, ale priesvitným lakom - tak na to ihneď zabudnite. Priesvitný lak? To akože kde žijeme, nehovorím, že nechty majú byť vyšperkované ako na diskotéku, to zase nie, ale jednofarebný lak sa znesie, či už jemný perleťový ružový alebo nejaký výraznejší, pozor ale na čierny lak, tomu sa fakt vyhnite. Vravím, nerobte zo seba mníšky a nedržte sa striktne pravidiel, nie sú vždy 100% pravdivé.

3. líčenie - prísť na pohovor nenalíčená v prípade, ak je naša pleť pekná a dokonalá sa povoľuje, ale to je asi jediná výnimka. Líčenie predstavuje určitý status a znamená, že sa žena o seba stará, napovie to o Vás možno viac, než by ste čakali. Make-up teda určite použite, riasenku aj rúž, očné tiene alebo linka je už na vás, čo máte radšej a v čom ste zručnejšie, vyhla by som sa ale nejakému tmavému líčeniu, pretože pohovor sa organizuje cez deň, takže nejaké pekné denné líčenie.

4. vlasy - na úprave vlasov si treba dať záležať, žiadne mastné vlasy nemajú na pohovore šancu. Rozpustené alebo zopnuté? To už záleží zase od toho, na čo ste zvyknuté, ako sa cítite a čo preferujete. Ja radím, buďte samé sebou a zvoľte účes, ktorý rady nosíte. Nie je nutné mať vlasy natočené a vyčesané ako zo salónu, ale treba ich upraviť. 

5. šperky - toto je asi jediná oblasť, kde sa snažím držať zásad jednoduchosti a elegancie. Výraznejšie šperky si nechajte na iné príležitosti, mohli by pôsobiť vulgárne a lacno a to predsa nechceme. Ideálne sú nejaké sady šperkov strieborné, zlaté, to už je opäť vaša voľba. Ako vidíte možností je veľa.


Dôležitý bod - hodinky, bez tých by sme na pohovor nemali ísť. Ja viem, že žijeme v dobe mobilov, ale nie je príliš slušné vyťahovať mobil počas pohovoru, ten má byť stíšený a nemal by nikoho rušiť. Navyše hodinky sú akýmsi prejavom inteligencie - máte prehľad o čase a teda aj prehľad o dianí vecí. 

V súvislosti s úspešným pohovorom mi napadlo ešte zopár bodov:


1. majte pri sebe vytlačených pár kópií životopisu - aj keď ste ho už firme posielali a majú ho určite pred sebou vytlačený, pôsobí to lepšie a nikdy neviete, či si ho od vás náhodou ešte opäť nevypýtajú, nie každý sa stihne pripraviť. Je to záruka.

2. Neprekladajte si nohu cez nohu, ale snažte sa sedieť slušne. To je taká drobná rada.

3. Naštudujte si čo možno najviac informácií nielen o danej pozícii, ale aj celkovo o firme, kam idete na pohovor. Ak sa hlásite na nejakú finančnú pozíciu je dobré poznať aj pár čísel. 

4. Pripravte si otázky, na ktoré sa chcete spýtať a pýtajte sa, vzbudzuje to dojem, že sa o danú prácu skutočne zaujímate. Ak Vás nič iné nenapadne, tak sa spýtajte aspoň jednu základnú otázku - Aký bude ďalší priebeh výberového procesu?

5. Príďte včas - viete, že presnosť je výsada kráľov, meškanie spôsobuje zlý prvý dojem a už z úvodu vieme, že prvý dojem je najdôležitejší, druhú šancu spraviť prvý dojem už nedostaneme.


6. pri zvítaní sa s členmi výberového procesu dbajte na to, aby bolo podanie ruky pevné, nie ako mŕtva ryba. Samozrejme tým nemyslím, že máte niekomu zlomiť kosti, ale proste aby bolo cítiť, že ste si sebou istý.

7. nehrajte sa na niekoho, kým nie ste, každý sme najlepší takí, akí sme. Buďte samé sebou, to je ten najlepší recept na úspech. 

A zlaté pravidlo na koniec, ktoré platí nielen pre pohovor, ale pre život všeobecne: Usmievajte sa.

K tejto téme by sa toho dalo napísať ešte oveľa viac, ale nechcem vás tu unudiť k smrti, takže niekedy nabudúce si možno dáme pokračovanie. Ak Vás náhodou v blízkej dobe nejaké interview čaká tak Vám na ňom držím palce, sama som si tiež prešla niekoľkými pohovormi, vždy je z toho človek mierne v strese, ale netreba sa báť, nikto Vám tam neublíži a môžete len získať. Takže smelo do toho. Pevne verím, že Vám tento návod trochu pomôže v orientácii a príprave.

Napíšte mi svoje dojmy a skúsenosti z pracovných pohovorov. 

Komentáre

  1. Ještě jsem nikdy neabsolvovala pracovní pohovor, ale tyto rady se mi určitě do budoucna budou hodit, moc děkuji za velmi inspirativní článek ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To je opravdu super články, takové rady se vždycky hodí, i když já zatím žádné zkušenosti nemám :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pekne napisane :) Ja som si mala moznost prejst v lete viacerymi pohovormi a so vsetkym suhlasim. Obzvlast by som dala do popredia fakt si nastudovat o firme a chodit nacas. Vela ludi to podcenuje a potom sa im moze stat to co kamaratke - isla do posledneho kola v IBM, meskala 10 minut a uz proste nedostala sancu ani na neho ist - ze ked ma takyto pristup k pohovoru bude mat taky pristup aj k praci. Pekny clanok, verim, ze niekomu pomoze, ja uz to mam nastastie za sebou :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru no dochvíľnosť je neskutočne dôležitá a v ak idem na pohovor do firmy typu IBM asi by som si dala špeciálne záležať.

      Odstrániť
  4. Moc hezký článek, je super vidět všechny rady takhle pohromadě. Že je dobré mít na pohovoru hodinky jsem vůbec nevěděla, ale dává to smysl :). Ještě žádný pohovor jsem neabsolvovala, protože jsem se na brigády vždycky nějak nachomejtla, ale ve škole jsme měli celý semestr předmět, kde jsme se na pohovor připravovali, tam nám řekli, že nemáme křížit vůbec nic, protože tím dáváme najevo nejistotu a jakoby se bráníme.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej aj my sme na škole mávali takýchto predmetov viacero, v praxi sa mi ale zdá, že trochu prehnali tú časť o beauty vzhľade ženy. O tom krížení máš určite pravdu, na pohovore som sa veľmi snažila hlavne si nepreložiť nohu cez nohu mám to dosť vo zvyku.

      Odstrániť
    2. Taky mám takový zvyk, ještě si zkřížím ruce a dám si na klín kabelku :D :D

      Odstrániť
  5. super článok :) isto v budúcnosti využijem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Povedený článek a budu ráda, když bude i další pokračování. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.