Ako získať nových followerov pre blog


V blogerských vodách sa pohybujem už nejaký ten piatok, no stále je čo objavovať a ja aj stále niečo nové objavím. Ruku na srdce, nikto si blog nepíše len tak pre srandu králikov a teda vyhlásenie, že to nerobíme preto, aby nás niekto čítal je absolútne neopodstatnené. Ani autor nepíše knihu len preto, aby mal ako zabíjať svoj čas, ale preto, aby ľudí inšpiroval, aby zanechal pomocou svojej knihy nejaký odkaz, poradil, pomohol a tak ďalej. A rovnaké je to aj s nami blogermi a blogerkami. 
Po založení blogu som si nádejne myslela, že sa sám od seba objaví všade a ľudia si sami nájdu. Kdeže, už dávno vieme, že online svet funguje na úplne inom princípe. Konkurencie ja obrovská a tak je potrebné trochu zapracovať na marketingu svojho blogu. Akými cestami môžete svoj blog zviditeľniť? Ukážeme si zopár z nich. 

KOMENTÁRE

Toto je najúčinnejšia cesta, ako váš blog dostať do povedomia ostatných a ako si získať nových čitateľov. Čím kvalitnejší a originálnejší komentár zanecháte, tým väčšmi dokážete bloggera osloviť.

Najlepšie komentáre sú také, ktoré:
  • sú k téme, teda blogger vidí, že ste jeho článok naozaj čítali.
  • sú čo možno najdlhšie,
  • sú gramaticky správne, to platí aj pre písanie blogov, nielen pre komentáre čitateľov,
  • obsahujú živý html odkaz na váš blog.
HTML odkaz na váš blog vyzerá takto, stačí zameniť ružový text za váš vlastný:


<a href="http://biankacosmetics.blogspot.sk/">Bianka</a>


SLEDOVANIE INÝCH BLOGOV

Ideálne prostredníctvom Google Friend Connect, tým, že si vy pridáte nejaký blog medzi svoje obľúbené lokality, sa danému bloggerovi zobrazí nový čitateľ a zvyčajne si klikne aspoň na jeho profil. Preto je veľmi dôležité, aby ste vo svojom profile mali priamy odkaz na váš blog. Návod ako na to nájdete napr. v tomto poste na blogu Kaviareň u mačky. Ak máte svoj blog prepojený s vaším Google plus profilom, potom by sa váš blog mal zobrazovať automaticky. Nesnažte sa však pridávať si medzi sledované blogy všetky možné, ale postupujte naozaj podľa toho, či sa vám blog páči. 

JEDINEČNOSŤ OBSAHU

Úspech každého blogu tkvie v jeho jedinečnosti. Spravte si tak trochu prieskum trhu, zistite si, aké články čitateľov najviac zaujímajú a ak je vám daná téma blízka a pojmete ju po svojom, úspech máte zaručený. Vezmite si to opačne, ako nezávislý človek pôjdete najprv na google a zadáte tam pár slov, napr. mastné vlasy, pretože vás tento problém trápi. Hľadajte, pohrajte sa trochu so štatistikami, prezrite si iné blogy a buďte kreatívni. 

ZVIDITEĽNENIE BLOGU CEZ STRÁNKY

Svoj blog môžete pridať do rôznych databáz. Veľmi úspešnou sú napr. Blogerky cz, rôzne stránky a komunity v rámci Facebooku, na Slovensku sa nám rozbieha Trendbook, vytvorte si instagramový účet, skrátka snažte sa dostať svoj blog do povedomia druhých. Tieto databázy čítajú aj bežní ľudia, teda neblogeri.

ZÁVER

Podstata úspechu tkvie teda v tom, byť v obraze. Navštevovať obľúbené blogy, komentovať a naozaj k téme, výstižne a s odkazom na blog, objavovať neustále nové a nové blogy, na čo však stále chýbajú poriadne databázy, takže pátranie je neskutočne náročné. A samozrejme, pridať svoj blog na čo možno najviac portálov a stránok, aby sme tie databázy.

 zdroj

Všetkým začínajúcim i tým už zabehnutým blogerkám želám veľa úspechov a hlavne trpezlivosti, pretože úspech neprichádza zo dňa na deň.

Komentáre

  1. Já myslím, že si vše podstatné naprosto shrnula a už ani nemám co bych dodala. A s těmi komentáři musím jenom souhlasit. Není nic horšího než když komentář není k věci a v souvislosti s článek to nedává vůbec smysl a je to přesně naopak :D. Ale aspoň ta malá snaha se cení, pořád lepší než - "hezký článek, follow for follow"? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No tak komentáre typu vzájomné sledovanie sú tie najhoršie, aké existujú. Mňa tiež vedia otráviť aj pozvánky na giveaway od blogerky, ktorá môj blog vôbec nesleduje a chce si takýmto spôsobom len získať lepšie čísla pre svoj blog.

      Odstrániť
  2. Skvěle jsi to vystihla :) Souhlasím s tím komentováním, vždycky mě potěší, když si všimnu, že můj blog někdo navštívil a okomentoval potom, co jsem já sama u něj zanechala komentář. Ale je pravda, že občas také narážím na komentáře, kde slečna k článku napíše například "Ten produkt vypadá vážně skvěle, díky za tip" a přitom autorka psala, že jí vůbec nevyhovuje apod. :D Jinak bych snad ještě doplnila soutěže, protože co si budeme povídat, díky těm followerů přibyde vždy nejvíce, i když samozřejmě na úkor toho, že spoustu z nich samotné články jinak vůbec nezajímají. Kolik začínajících blogerek si získalo čtenáře tím, že udělaly giveaway o něco drahého a mají třeba 400 odběratelů, ale když se člověk podívá na články, tak by komentáře spočítal na prstech :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa snažím odpovedať na každý komentár, pretože sama viem, ako ma poteší, ak si niekto všimne môj komentár a zareaguje naň, svedčí to o tom, že blog je naozaj živý. Niektoré väčšie blogerky si žiaľ túto námahu nedávajú. A k tým giveaway ja mám opačnú skúsenosť, robila som ich pár a počet followerov to nikdy nejako rapídne nezvýšilo, ale to podľa mňa nie je podstata giveaway, tá by mala byť hlavne určená pre stálych sledovateľov a ľudí, ktorí pravidelne komentujú blog a sledujú jeho obsah. Minule som na nejakom blogu našla giveaway s podmienkou, že sa môžu zapojiť jedine existujúci čitatelia, čo mi pripadá fér.

      Odstrániť
  3. Všetci si myslia, že keď niekto bloguje tak si iba založí blog, dá mu názov a píše piate cez deviate. Nikto nevidí už tú prácu za tým, aby blog nejako esteticky vyzeral, zaujal a hlavne nie každý deň má človek čas a vôbec náladu písať. Obdivujem všetkých čo majú blog, udržiavajú ho a nestrácajú nádej aj keď na začiatku majú možno 2-3 čitateľov.
    V každom prípade super rady pre začiatočníkov, pretože naozaj k tomu veľkú trpezlivosť a pracovitosť. :)
    http://elivido.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pekne si to napísala, blog je fakt kus práce a vie to pochopiť len niekto, kto to reálne robí. V zime čakáme netrpezlivo na víkendy, lebo inokedy nedokáže pracujúci človek s návratom domov po 17 hodine spraviť normálne fotky. A podobné veci. Followeri prídu skôr či neskôr, treba písať a hlavne sledovať dianie na scéne. A samozrejme tvoriť blog pre radosť, nie pre čísla.

      Odstrániť
  4. Máš pravdu, nikdo nepíše jen pro srandu králíků:) Všichni toužíme po nějaké te čtenosti a po oblíbenosti. Za sebe ale musím říct, že to je hrozná fuška. Followeři si nějaký blog povětšinou nenajdou jen tak. Je třeba se zviditelňovat, dělat poutavý obsah a ne vždy je na to čas a nálada a ne vždy je to dostatečně oceněné. Bohužel.

    ...Instantní krása...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fuška to veru je, Kejt to máš pravdu. Nemyslím si však, že počet followerov reálne odráža kvalitu blogu, poznám blogerky s obrovskými číslami, no napr. počet komentárov je minimálny. Chce to trpezlivosť a veľa času, ktorý niekedy nemáme.

      Odstrániť
  5. super si to zrhnula, ale ja napríklad vôbec nevyužívam nejaké "databázy". Viem, že je hneď niekoľko facebookových skupín a stránok pre blogerky, ale zatiaľ som ich veľmi nevyhľadávala. Asi by som mala, alebo?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tie využívam skôr na objavovanie nových blogov, pretože v tomto smere neexistuje žiadna poriadna databáza niečo ako zoznam slovenských či českých blogov. A nejaké som touto cestou aj objavila, ale facebook stránka vlastného blogu mi veľmi dobrá nepripadá, čítam upozornenie, že niekto navštívil moju stránku, ale nezistím kto, ani žiadny počet zobrazení, nič.

      Odstrániť
    2. Ja rada využívam facebook stránku môjho blogu, pretože tam môžem zdielať hocičo, zuajímavé video alebo článok inej blogerky a pod., ale ja pravda, že niekedy to dosť blbne. Ale vidím kto mi stránku/fotku/príspevok lajkol a komentoval. A je tam niekde tiež aj štatistika.

      Odstrániť
  6. Blogovanie je v tomto podľa mňa náročne ale hlavne treba trpezlovosť a nezvdávať sa :)
    Vera

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Súhlasím, keď sme sa už na to dali, tak to predsa nevzdáme :)

      Odstrániť
  7. Ach sledovanost...no to je kapitola sama o sebe a myslim, ze celkom narocne. Velmi fajn typy, havne si myslim, ze je potrebna pravidelnost....tu ja napriklad nemam, pretoze nemam az tolko casu a to sa dost odraza na sledovanosti...povedala by som

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pravidelnosť v čom konkrétne máš na mysli? Povedala by som, že nie je nutnosť písať príspevky každý deň, ale čo je dôležitejšie je sledovať, čo sa deje na blogo scéne a objavovať nové blogy, ak toto nerobíme každý, čo ja rozhodne nerobím, lebo na to nemám čas ani oči, tak potom čitateľnosť blogu je nižšia.
      Bianka

      Odstrániť
  8. Skvelý článok a naozaj mi pomohol. Tiež som si zo začiatku myslela, že tí čitatelia prídu sami, ale treba tomu dať trochu času. Ani čas však tomu nepomohol a teraz mi veľmi chýba motivácia. Človek to nepíše len tak...v tom máš pravdu. Čitatelia poháňajú blogerov dopredu a dávajú im pocit, že to čo robia má naozaj zmysel. :)
    http://liviamarkova.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Daj tomu čas, ako som tak prezerala tvoj blog, založila si si ho v roku 2015 a už teraz máš 24 followerov, postupne to príde neboj sa.

      Odstrániť
  9. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Mně osobně nejvíc potěší ty komentáře, protože mám pak zpětnou vazbu, jestli se článek líbil/nelíbil nebo co bych mohla příště třeba zlepšit apod.

    Nechápu třeba zviditelnění stylem "ahoj, dej mi like, taky oplatím" nebo něco podobného :D Sice blogerka dostane číslo navíc, ale číslo, které navštíví blog pouze jednou.

    Souhlasím, že sociální sítě hodně zviditelní blogerky a celkově všechno, co chceme :)

    Jinak parádně napsaný článek!
    Inka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Komentáre sú asi fakt to najlepšie a je to vlastne aj dôvod, prečo píšeme, je to taká živá diskusia, pohľad z druhej strany. Vďaka za pochvalu článku, snažila som sa vypichnúť to dôležité.

      Odstrániť
  11. ahoj, začala som ešte len pred týždňom s blogovaním. Tvoj článok bol pre mňa prínosný, nakoľk ešte nemám predstavu ako posunúť moje príspevky verejnosti. Jednoznačne idem všetko vyskúšať, ďakujem za tip:)
    Lauris

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to mám radosť, presne pre ľudí ako si ty je tento článok určený, samozrejme aj pre už rozbehnutých blogerov, ale v začiatkoch človek fakt nevie, ako to v tomto svete vlastne chodí. Tak držím palce s blogovaním.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.