Temné stránky obchodných domov




Obchodné domy sa v poslednom čase stavajú o sto šesť. V Bratislave ich je niekoľko, no nakupovanie v nich ma niekedy privádza do zúfalstva. Tak trochu mi to pripadá ako prehliadkové mólo a aj preto ich navštevujem, hlavne v zime, čo možno najmenej. 



ZIMA VONKU, HORÚCO DNU
V obchodných domoch sa v zime nedá dýchať. Rozdiely medzi teplotami sú extrémne, dnu máte pocit ako v saune, len sa zbytočne spotíte a potom vyjdete von a chrípka je na svete. Ak by v obchodných domoch bola teplota racionálnejšie upravená, toto by sa nestávalo. Som toho názoru, že to zo zdravotného hľadiska ok určite nie je, ale evidentne ešte nikoho nenapadlo zaoberať sa touto komerčnou záležitosťou.


ŽIADNE ŠATNE 

A to doslova, buď neexistujú, sú zatvorené alebo sa nachádzajú v parkovacej zóne, to je vraj prípad Auparku. Pýtam sa však, aký zmysel má umiestniť šatne do oblastí, kde si ľudia môžu nechať veci vo vlastnom aute? Jedine ten, aby sa personál šatní nepretrhol od roboty. My ostatní, používajúci mhd, si musíme zimné vetrovky a kabáty vláčiť všade so sebou. Eurovea to má vymyslené trochu lepšie, šatne tam sú a minule aj fungovali, ale sú dosť zašité a tuším existuje len jedna.


HĽADÁ SA KOŠ NA ODPADKY

Kedysi to bolo skvelé, koše boli na každom kroku a nebol žiaden problém, v niektorých obchodných domov je to vcelku fajn, ale niektoré majú tých košov tak málo, že ich môžte spočítať na prstoch jednej ruky. Naozaj to nechápem, ak chceme mať čisté prostredie, tak by sme preto mali spraviť, čo sa dá. Iste aj tento krok, ako všetky, má ekonomický podtón, avšak logiku to nemá žiadnu. Tento problém sa však netýka len obchodných domov, ale aj našich ulíc. Žijem v hlavnom meste a čo si tak všímam jednotlivé oblasti, tak nemáte šancu zahodiť zbytočný bloček či iné veci. Potom sa čudujeme, že je v iných štátoch poriadok a u nás samé divoké skládky.






MÁLO ESKALÁTOROV

Toto pozorujem hlavne v Eurovei, kedy niekomu skrsol v hlave pri výstavbe ten múdry nápad, dať eskalátory len jedným smerom, teda nie aj hore aj dole, ale len jedny, ak sa potrebujete dostať opačne, tak musíte využiť buď eskalátory v jednotlivých predajniach, čo aj praktizujem, alebo nabehať kilometre k ďalším v správnom smere.  Opäť kde je tu logika prosím?


NEFUNGUJÚCE WIFI PRIPOJENIE

Aj to sa mi stáva dosť často, mobil mám nový a wifi sa síce zobrazuje ako dostupná, ale nedokopete sa k netu ani za svet. Jasné, do obchodných domov nechodíme surfovať po nete, ale zíde sa vedieť, kedy sa v tej fujavici treba vypraviť na mhd. Niekde wifi funguje, niekde nie.


MÁLO ORIENTAČNÝCH TABÚĽ

Dobre, ja už väčšinou polohu jednotlivých obchodov ovládam, avšak je potrebné myslieť aj na zahraničných turistov a ľudí mimo daného mesta. Orientačné tabule s polohou jednotlivých obchodov sú, ale je ich tak málo, že kým sa k nim dopracujete, to už skôr na vlastnú päsť nájdete aj obchod, ktorý ste hľadali prípade použite starú známu metódu Opýtam sa okoloidúcich. Tieto tabule by mali byť umiestnené pri všetkých vchodoch do obchodných domov. Určite by to napomohlo aj predajnosti, alebo opäť je cieľ niekde inde?


To je len pár postrehov, ktoré som si všimla a nejako mi nejdú do hlavy, nenachádzam pre ne žiadne racionálne vysvetlenie. Nakupovanie preto obmedzujem, ako sa len dá a do obchodných domov v zime veľmi nechodím, vianočné darčeky nakupujem v poriadnom predstihu a úprimne sa dá čas tráviť aj lepšie, ako pobehovaním po obchodoch, ono tie zimné kolekcie sú zvyčajne na jedno kopyto - samá sivá, čierna, biela a prípadne modrá, nemá to farby.
 

Majte sa krásne a píšte svoje názory a postrehy k tejto téme do komentárov.


Komentáre

  1. Souhlasím hlavně s teplotou a eskalatory. V zimě jezdím do obchodních domů jen autem abych sebou nemusela tahat věci. I tak se snažím návštěvy omezovat, protože to horko je hrozné

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa tá horúčava privádza do zúfalstva, nevadí, aspoň budeme do týchto zvláštnych zariadení chodiť menej.

      Odstrániť
  2. Já už do obchoďáků skoro nechodím, poslední dobou se tam necítím dobře... a navíc všichni ti lidi. Většinu navíc pěkně blbě přeorganizovávají, takže už tam nejsou žádné smysluplné obchody :))

    Zrzavá katastrofa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A dobre robíš, men to pripadá na hlavu postavené čím ďalej tým viac.

      Odstrániť
  3. ano, to teplo sa niekedy neda vydrzat x/...a musim povedat, ze muz mi vysvetloval, ze Eurovea je naschval tak vystavana, aby ta to prinutilo prejst ju kolom do kola, ked sa chces niekam dostat...co mi pride mimoriadne otravne, takze tam len pramalo chodime.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To naozaj? No čo ja viem, keď tak nad tým uvažujem asi na tom niečo bude.

      Odstrániť
  4. Eskalátory a Eurovea, to je never-ending-story. Chápem, že zámerom bolo asi to, že čím viac sa nachodíš, tým viacej výkladov uvidíš = viacej nakúpiš/minieš peňazí... ale niekedy ma ide roztrhať od zlosti, keď sa ponáhlam a nie a nie nájsť ten správny eskalátor.
    Čo sa týka šatní - síce viem, kde sú ale zatiaľ som ich nikdy! NIKDY nevyužila. Sú príliš ďaleko - málokedy mám okolo nich cestu... takže kabát si radšej ťahám so sebou.Inak v januári som bola v obchodnom dome kúsok od Viedne a tam bolo síce parkovisko vonku - nekryté, takže v zime si človek tú bundu predsa len oblečie, lebo parkovisko je veľké a kým ho prejdete, máte postarané o chrípku.... ALE! hned pri vstupe - teda pri otáčacích dverách sú skrinky. Bundy sme si odložili tam a potom šli spokojne nakupovať.=)Žiaden problém.
    A tak všeobecne - do centier chodím posledné dva roky skôr do kina ako na nákupy. Len s mamou si raz za pár mesiacov spravíme taký babský deň, že berieme obchodný dom útokom a to si potom dáme aj obed, aj nakúpime potraviny..... A vždy si po celom dni poviem, že minimálne najbližší mesiac do žiadneho centra nevkročím.=DDD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vidím, že situáciu dobre poznáš, šatne sú strašne skryté, nikde nie sú ani poriadne označené, akoby cieľom obchodných domov, aby šatne ľudia ani nepoužívali, ak samozrejme nejaké šatne vôbec v danom obchodnom dome sú, je to hanba, človek pôjde pár kilometrov ďalej do Rakúska a úplne iný svet. Občas sa nedá nakupovaniu vyhnúť, ale tiež mi to stačí raz za čas a potom mám dosť na minimálne mesiac.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.