Nedeľné beauty okienko - ako si poradiť s nespavosťou


Od malička bol pre mňa popoludňajší spánok doslova utrpením, všetky deti v škôlke spali a ja som sa príšerne nudila, až tak, že som začala svojich susedov otravovať. Zaspať počas dňa je pre mňa nemožné, ak sa mi to podarí raz za rok, tak si to rovno môžem zapísať do diára alebo sa prihlásiť do Guinessovej knihy rekordov. Nočný spánok u mňa tiež neprichádza za 5 minút, ale aspoň neprespím polku života. Dostatok spánku je dôležitý nielen pre našu energiu, ale aj pre krásu a tak vám dnes prezradím pár tipov a trikov, ako si dopomôcť k lepšiemu spánku.

ČO PRED SPANÍM ROZHODNE NEROBIŤ

Jednoducho treba obmedziť všetky prebúdzajúce aktivity alebo ich nahradiť tzv. utlmujúcimi aktivitami. Rozhodnutie, že nedokážem zaspať tak si radšej niečo spravím do práce za zapnutým počítačom vás síce psychicky vyčerpá, ale modré svetlo počítača vás naopak preberie.

Vyhýbajte sa týmto veciam:

  • športové aktivity tesne pred spaním,
  • pitie kávy, zeleného čaju a nápojov s obsahom kofeínu v popoludňajších hodinách,
  • priveľa rozjímania a uvažovania, trápenie sa pre veci, ktoré sa už stali, 
  • on-line život večer typu instagram, facebook ale aj klasické surfovanie po internete,
  • sledovanie hororov a správ s katastrofickým scenárom,
  • sprchovanie tesne pred spaním.

AKO SI NAVODIŤ SPÁNOK

Našťastie existuje kopec skvelých spôsobov, ako sa do spánkového režimu dostať a väčšina z nich funguje vcelku osvedčene. Problematikou spánku sa zaoberal aj Ľubo, ja som si vždy myslela, že nespavosťou trpia skôr ženy, ale jeho článok ma presvedčil o tom, že je to problém nás všetkých.



ČÍTANIE PRED SPANÍM

Mne osobne veľmi pomáha hlavne čítanie beletrie, odborná literatúra je náročnejšia na vnímanie a pri nej sa neviete tak zrelaxovať a dostať do spánkového režimu, nie nebojte sa, nezaspím pri knihe, len ma to vie unaviť, čo je presne to, o čo nám ide.

TANEC

Ďalšou aktivitou, po ktorej sa cítim šťastná, veselá a pokojná je tanec, ako iste viete, momentálne som v tomto smere vcelku aktívna, tancujem dvakrát do týždňa latinsko-americké tance a po tanci sa mi vždy lepšie zaspáva. Teraz netvrdím, že sa preto, aby ste mohli zaspať, musíte prihlásiť na kurz tanca, ale zvážte inú pre vás relaxačnú a zábavnú aktivitu.

PRECHÁDZKY

Ja prechádzky milujem, čím dlhšie, tým lepšie, ak ide o prechádzku pri vode či v prírode jednoducho vás to opäť nabije pozitívnou energiou, pocitom šťastia a zvyčajne si pri tom aj dobre prečistítie hlavu a už to potom nemusíte realizovať v posteli pri zaspávaní, aspoň ja občas analyzujem aj čo netreba, ale učím sa to obmedzovať.

ON LINE ŽIVOT

K online životu pred spaním by sme nemali inklinovať, ale no doba je skrátka iná a niekedy sa tomu nedá vyhnúť. Povinnou výbavou každého nespavca je filter modrého svetla, stiahnite si ho a nainštalujte tak do svojho počítača, ako aj do mobilu, naozaj to na oči pôsobí utlmujúco a nebude vás to tak preberať. Nabíjačky, notebooky dokonca aj mobil by sme mali pred spaním vypnúť, ja však iný budík ako ten v mobile nemám, takže mobil si nevypínam, ale wifi áno.

UPRATOVANIE

Nemyslím tým, že každý večer pred spaním musíte nutne upratovať, avšak pre lepší pocit pomáha upratať si jednu políčku, vyhádzať staré veci zo skrine, skrátka trochu si ten svoj životný priestor zútulniť, hlavne miestnosť v ktorej spíte, budete mať tak pocit slobody a ľahšie zaspíte, u mňa to funguje. Pozor si dajte na prílišnú fyzickú aktivitu pred spaním, tá práve naopak síce unaví svaly, ale nie vašu myseľ a spánok je zase v nedohľadne.

Pitie čajov pre dobrý spánok, levanduľový kúpeľ či vonné sviečky ja osobne ako pomôcky pre spánok nevyužívam, nefungujú u mňa, u niekoho možno zaberajú, u mňa však rozhodne nie.



SPRÁVNY SPÁNKOVÝ REŽIM

Už vieme, čo pred spaním robiť a čo nerobiť a teraz nastáva tá fáza, kedy si ľahneme do postele a dúfame, že zaspíme. V prvom rade je strašne dôležitý pravidelný spánkový režim, ísť spať a vstávať by sme mali cca v rovnakom čase, ok občas počas víkendu si aj ja chcem trochu dlhšie pospať, ale počas pracovného týždňa sa snažím o pravidelnosť. Nespavci už hádam vedia, že spánok nepríde za 5 minút, niekedy ani za hodinu, treba však ostať pokojne ležať a za žiadnych okolností nesledovať čas, tým sa len vystresujete, že páni toľko hodín a ja stále nespím a jednoducho si ten spánok ešte viac oddialite.

V miestnosti by ste mali mať tmu, lebo vtedy spíme, takže žiadne zaspávanie s nočnou lampou či podobné veci. Ja potrebujem pre spánok ticho a tmu akú najväčšiu dokážem za daných podmienok dosiahnuť, takže žalúzie, ideálne aj zatiahnuté závesy sú nutnosť. Pokiaľ domáce osadenstvo ešte buntoší a vás to vyrušuje, odporúčam štuple do uší, ale skôr výnimočne, nie je dobré s nimi spať celý rok.

ZÁVER

Ja viem, ľahko sa to píše a ťažšie realizuje, zažila som si s tým svoje. Niekedy nie je vôbec jednoduché vytvoriť si ideálne podmienky pre spánok, najmä ak zdieľate izbu s ďalšími, pre vás relatívne cudzími ľudmi typu bývanie na internáte a podobne, nie každý problémy s nespavosťou dokáže pochopiť, laicky sa na to ľudia pozerajú dosť neveriacky a pokiaľ tento problém nevideli alebo nezažili v priamom prenose, je takmer zbytočné im to vôbec vysvetľovať, žiaľ občas chýba trochu pochopenia. Držím vám palce, viem čo to je nespať a že nespavosť netrvá 5 dní, ale niekedy skrátka celý život, no netreba sa vzdávať.

Majte sa krásne a píšte svoje komentáre k tejto téme, som si istá, že nespavcov je medzi nami viacero a všetkým držím palce. 



Komentáre

  1. Veľmi zaujímavý článok :) No napríklad, ja som raz mala obdobie keď som mala problémy s nespavosťou, a pomohol mi práve šport.. čiže som si odcvičila svoje,šla do sprchy a hneď na to šla spať.. a zaspala som :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vidíš, to je zvláštne, ja som zvykla pred spaním hrať bedminton a potom zaspať ani za svet. Na každého asi platí niečo iné, mne pomáha skôr psychická vyčerpanosť.

      Odstrániť
  2. No vidíš - a můj předspací rituál je - hodit si sprchu, postresovat se nějakými problémy a usnout s mobilem v ruce při čučení na instagram :D Vždycky zázračně usnu :D

    ...Instantní krása...

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.