5 jazykov lásky


Najmotivačnejšou knihou, akú som za svoj život prečítala, je rozhodne táto. Ja byť minister školstva, zaradím túto knihu medzi povinnú literatúru. Praktickejší návod na život hádam neexistuje. Je rovnako dôležitá pre vzťahy medzi mužom a ženou, ako aj pre vzťahy detí a rodičov, vzťahy medzi súrodencami skrátka pre vzťahy ako také. V čom spočíva jej kúzlo?

Kniha amerického autora Garyho Chapmana sa považuje už dlho za svetový bestseller. Prekladá sa do mnohých jazykov sveta a vyšla už v niekoľkých vydaniach, čo svedčí o jej kvalite. Nesie názov 5 jazykov lásky a presne o tom aj celá je. Nie je to veru žiadna veda a po jej prečítaní si poviete, je tá láska fakt až taká jednoduchá? Veru je, len sme si to možno nechceli pripustiť. 

Jazyk lásky je vlastne spôsob, akým sa človek cíti milovaný. Pre každého to môže byť niečo iné a základnú chybu vo vzťahoch robíme práve v tom, že si myslíme, že náš jazyk lásky je rovnaký ako jazyk lásky nášho partnera/dieťaťa či súrodenca. Môže ale nemusí tomu tak byť a práve preto sme vo vzťahoch nešťastní.



Podľa knihy existuje 5 základných jazykov lásky. Som si istá, že po jej prečítaní budete schopní ten svoj jazyk lásky identifikovať. Nebudem vás už napínať, tu sú:

1. SLOVÁ UISTENIA

Ak ste ten typ, ktorý potrebuje počuť, že danú prácu spravil dobre, aké má prednosti, v čom je výnimočný, tak sú vašim jazykom lásky slová uistenia. Darmo vám bude partner nosiť darčeky či z lásky uvarí večeru, pokiaľ nedocení vašu osobnosť slovne, vo vzťahu spokojní nebudete. Prijímanie komplimentu je pre týchto ľudí alfou a omegou. 

2. POZORNOSŤ

Pre ľudí, ktorí majú tento jazyk lásky ako svoj primárny je veľmi dôležité, aby s nimi partner komunikoval. Zaujímal sa o ich život, skrátka venoval im svoju pozornosť. Rovnaké je to v prípade detí, darmo bude okolo vás mama chodiť a variť vám. Pokiaľ sa nezastaví a neporozpráva sa s vami, nebudete sa cítiť šťastní a milovaní. My ženy rozprávame možno radšej ako muži a aj preto možno vzniká mylná domnienka, že všetky ženy túžia po pozornosti. Tento jazyk lásky však môžu mať tak ženy ako aj muži. 

3. PRIJÍMANIE DAROV

Myslím, že z názvu tohto jazyka lásky je jasné, čo je pre človeka dôležité. Dostávať darčeky a nemusia to byť nutné drahé kupované dary. Niekedy doma vyrobený darček poteší oveľa viac, než niečo drahé z obchodu. Príkladom sú kvety, ktoré my ženy tak milujeme a muži v dnešnej dobe tak málo nosia. Dôležité však je, aby bol dar daný zo srdca a nie z vypočítavosti či preto, aby sme si niekoho získali. 

4. SKUTKA RESP. SLUŽBY

Tento jazyk lásky je dosť typický pre rodičov a starých rodičov, ktorí sa idú doslova zodrať od roboty. Tým vlastne dávajú najavo svoju lásku. Nie je pre nich podstatné rozprávanie sa či slová uistenia, ale práca resp. služby. Najviac ocenia ak pre nich niečo spravíte, pomôžete v kuchyni, v záhrade či pri upratovaní. Opäť pozor, nie sú to všetky mamy a starké. 

5. FYZICKÝ DOTYK

Táto kapitola začína tým, že toto je jazyk lásky mužov. Áno, asi vieme, čoho majú muži plnú hlavu alebo sú to len domnienky z časopisov? Ťažko povedať, do hlavy nikomu nevidíme. Každopádne fyzický dotyk môže byť jazyk lásky tak muža ako aj ženy. Ak je pre vás pohladenie, objatie či potľapkanie po chrbte úplne prirodzené a cítite sa pritom milovaní, potom ste svoj jazyk lásky našli. 

Detailnejšie opisy jednotlivých jazykov lásky nájdete v knihe. Podstatné je nielen naučiť sa ten svoj jazyk lásky, ale hlavne pochopiť jazyk lásky partnera/dieťaťa a používať ho vo vzťahu k nemu. Myslím, že táto kniha je perfektná pre manželské páry. V knihe sa najviac príkladov uvádza práve z tohto prostredia. 

Ako vidíte, rozpísala som sa trochu viac, no táto kniha si to skrátka vyžaduje. Hrubá nie je, číta sa perfektne ľahko a príklady pochopí fakt každý. Ak ste ju nečítali, tak tú chybu rýchlo napravte, čím skôr, tým lepšie. Na nápravu vzťahu predsa nie je nikdy neskoro. Ja som z nej unesená a len si vravím, že som si ju mala prečítať už dávno. 

Majte sa krásne a do komentárov mi napíšte, či ste túto knihu už čítali. Našli ste si vďaka nej ten svoj jazyk lásky? A čo vaše vzťahy? Zlepšili sa vďaka poznaniu piatich jazykov lásky? 


Komentáre

  1. Suhlasim, toto je jedna z najužasnejších knih, ake som kedy čitala. POtom ešte odporučam 5 jazykov lásky pre deti, tá je super, hlavne ak už človek má deti.
    Najnovšie som však tiež dočitala zaujimavu knihu - Najdete si sveho martana od Marek Hermana.
    Štýl ženy

    OdpovedaťOdstrániť
  2. My sme ju s drahým čítali niekedy okolo svadby a bola to parádička. Rovnako je výborná pre páry od neho ... to keby sme vedeli pred svadbou! a potom som si kúpila Láska a dokonca ju mam založenú v práci a niekedy ju tam aj používam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako sa volá tá pre páry prosím ťa? A som rada, že si ju čítala, ešte tak zvyšok sveta a bude všetko dobré aj vzťahy :)

      Odstrániť
    2. Volá sa ... to keby sme vedeli pred svadbou! (alebo tak nejako podobne, neviem ju teraz doma nájsť) :D

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.