Ako bojujem s príležitostným akné

Akne top kozmetika

Akné bolo u mňa skôr vecou strednej a vysokej školy. Momentálne ma potrápi už len príležitostne, dá sa povedať, že ho dokážu vyvolať stres a hormonálne zmeny. Inak je moja pleť v slušnom stave. Keďže však stále mám k tomu akné čo povedať, rozhodla som sa konečne splniť svoj sľub a spísať moje aktuálne produkty v boji s akné.

Moja pleť je, ako som už v úvode načrtla, už relatívne ok. Z času na čas sa však ešte niečo neželané objaví. Našťastie už viem ako na to a našla som aj účinný liek na jazvičky. Tie boli dlhší čas mojím najväčším problémom. Aby sme sa rozumeli, jazvičkami sa chápu nielen diery, ale aj fľaky či iné stopy po akné. Tie totiž tak rýchlo ako samotná vyrážka nezmiznú a trvá im to roky.

Sudocrem aknecolor essence sos spot killer


ČERSTVÉ AKNÉ

Rozhodla som sa akné bojovníkov rozdeliť do troch kategórií. V tejto prvej sa nachádzajú tí, ktorí účinkujú takmer okamžite, no len na čerstvé prejavy. S tými staršími si nedokážu poradiť. Ak sa mi objaví nová vyrážka a som doma, jednoznačne siaham po zinkovom roztoku od Essence SOS Spot killer. Používam ho už roky a nedám naň dopustiť. Balenie vychádza na cca 4 eurá a jedinou jeho nevýhodou je, že ten roztok časom zaschne. Avšak účinky vidím do pár hodín.

Spot killer je však predsa len biely a tak sa pri líčení používať nedá. V tom prípade nastupuje ešte stále osvedčený Aknecolor. Bol to môj prvý make-up a jedno balenie mám doma vždy. Výsledok tiež vidíte do pár hodín. Akné sa zmenší, vysuší a prakticky už ani neviete, že ste ráno v zrkadle niečo objavili.

Nové akné síce už spľaslo, no stopa je stále tam. Ak je čerstvá, tak potom si s ňou hravo poradí Sudocrem. Niekomu zaberá aj zinková mastička, u mňa akosi len toto. Krém je biely a pomerne mastný takže opäť sa dá používať skôr doma alebo na noc. A treba ho na akné nanášať až dokým stopa nezmizne. U mňa to zvyčajne trvá tak 3 - 4 dni. Avšak žiadne jazvičky sa už potom nevytvoria.

Alverde Modra pupava sipkovy olej krem


JAZVIČKY

Ach jazvičky, problém, s ktorým som dlho bojovala. Všetky rady typu slnko, peeling, pravidelné čistenie pleti stáli za figu. Laser fungoval, avšak je to predsa len drahšie riešenie a časovo náročnejšie. Chcelo to niečo jednoduché a ideálne prírodné. Ak ma čítate už istý čas viete, kam mierim. K šípkovému oleju. Ten je jednoducho zázračný. Jednak pleť upokojí a stiahne nové akné, no hlavne viditeľne lieči jazvičky. Samozrejme, nečakajte zázrak hneď po prvom použití i keď pleť je už vtedy v lepšom a krajšom stave. Na jazvičky ho však treba používať pravidelne aspoň 2-3 týždne. Ja ho používam hlavne večer nakoľko je to olej. Už som skoro minula svoje prvé, 50 ml balenie a rozhodne si kúpim ďalšie.



PREVENCIA

Veru aj akné sa dá nejako predísť. Ako prvé odporúčam vyskúšam prírodný produkt od Alverde. Znova nejde na mojom blogu o nič nové, len som si kúpila ďalšie balenie fluidu s bahnom. Zvyknem ho používať ako nočný krém a udržiava mi to pleť v takmer bezchybnom stave. Je to hotový zázrak a navyše nie je vôbec drahý. Fluid dokonca pôsobí aj ako prevencia pred akné spôsobeným stresom.

Keď som hovorila o takmer bezchynom stave, nešlo o preklep. Všetky problémy fluid vyriešiť predsa len nedokáže a tým sú hormonálne zmeny. Ženy určite vedia, o čo sa jedná. V tom období sa to akné skrátka tvorí a dlho som si s tým nevedela poradiť. Lekári mi tiež nevedeli nič múdre poradiť. Až jedna blogerka, konkrétne Lucka spomínala pupalkový olej v talbetkách. A tak som ho vyskúšala presne v tom špeci období a čuduj sa svete, ono to fakt funguje. Ak ho beriem, tak sa mi ani to hormonálne akné nevytvorí. Možno občas nejaká jedna vyrážka, ale oproti stavu, kedy som pupalkový olej nepoznala ide o zlepšenie o 90%. 

Pupalkový olej je navyše neškodný, je to prírodný liek, takže sa nemusíte báť žiadnych vedľajších účinkov. Vyskúšala som už viaceré značky a fungovali na mne všetky. Ak si trúfate, môžete ho skúsiť používať aj v tekutej forme ako sirup. Jesť olej však nie je nič pre mňa a tak radšej siaham po jeho tuhej, tabletkovej forme.

Ak správne počítam, moja starostlivosť o akné zahŕňa 6 produktov. Úprimne som čakala, že ich bude oveľa viac. Za posledné roky pribudli hlavne oleje a to šípkový a pupalkový. Konvečná kozmetika je fajn, ale nevyrieši všetko. Chce to kombinovať. A ja som svoju ideálnu kombináciu konečne našla.

Majte sa krásne a do komentárov mi napíšte, aké špeciálne produkty na akné používate. 

Komentáre

  1. Práve som si prečítala všetky komentáre, ktoré si mi na blogu zanechala. Ja vôbec neviem ako som si ich nemohla všimnúť, pretože na prvý k The Ordinary som ti odpovedala hneď na druhý deň. :-D Ďakujem ti veľmi pekne za tvoj čas, že si si články prečítala, aj za spätnú väzbu, veľmi ma to potešilo a o to viac, že som zistila, že si skúšala rovnaké alebo aj dosť podobné kozmetické produkty ako ja. :-)

    A k tvojmu článku. :) Tento istý šípkový olej som si chcela objednať, keď som o ňom u teba prvý krát čítala, avšak Modrá púpava ho nemali v ponuke, teda mali ho asi vypredaný, tak som si zadovážila od Saloos, len mne tak trošku prekáža tá vôňa. :-D Essence SOS som v DMke hľadala a nenašla som ho. Neviem či ho tu v CR nemajú alebo som len slepá, no nabudúce sa znova lepšie pozriem asi. :-D A zaujal aj ma aknecolor, ten nie je na predpis že? A pupalkový olej mám tiež doma, len ako je to niekedy u kozmetiky, tak aj pri takýchto tabletkách dlho nevydržím. :/ Ale super, aspoň si mi ich pripomenula a dám si ich na stolík, nech ich mám na očiach. :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fíha no takýto komentár som asi nikdy v živote nedostala. Normálne si mi spravila lepší deň. Aknecolor nie je na predpis, normálne sa predáva v lekárni tuším okolo 4 eur to stojí čiže nič drahé. To Essence v DM niekedy majú niekedy nie, skús aj iné drogérie. Na Slovensku to majú v Tescu či Kauflande takže môžeš aj tam. Hej tak na vôňu šípkového oleja si treba trochu zvyknúť. Mne osobne sa páči, ale viem, že spočiatku som bola tiež nerozhodná.

      Odstrániť
  2. Pri boji s akné som vyskúšala toľko produktov že ich ani neviem spočítať. Zo začiatku som sa s ním snažila bojovať sama, postupom času som ale pochopila že to jednoducho sama nezvládnem. A vyhľadala som pomoc u kožnej. Úprimne povedané na začiatku bolo nadšenie, postupom času ale opadlo. Nechcem haniť prácu lekárov, za veľa kožnej ďakujem keďže ma vytiahla naozaj z veľkých problémov. No po cca roku možno roku a pol kedy bola moja pleť o 90% na tom lepšie ako pred tým mala neustále dookola potrebu predpistovať mi stále nové a nové produkty ktoré povedzme si úprimne dva krát lacné nie sú. Preto som ku nej prestala chodiť a zredukovala polovicu vecí ktoré mi naordinovala. Dnes mám akné len občas a lokálne. Ničím ho zinkovou masťou a tea tree olejom od For Life & Madaga. Pijem veľa čistej vody, každé ráno vodu s citrónom. Samozrejme dôkladné čistenie ráno i večer. Kvalitný pleťový krém aj keď momentálne som objavila úplný zázrak ide o Bio Hroznový olej od Havlíkovej Apotéky ktorý je určený presne na môj typ pleti. Neviem kde som bola dodnes ale tento olej je pre mňa osobne tekutým poklad. Naučila som sa že ani svoju mastnú pleť nemôžem extrémne vysušiť lebo sa začne mastiť ešte viac a logicky pribudne aj akné. Čo sa týka doplnkov stravy tak beriem zinok či už na pleť ale aj na vlasy a sem tam magnézium. Určite ale vyskúšam na tvoj podnet pupalkový olej, keďže podľa toho čo píšeš naozaj funguje. :)
    Life is beautiful

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som chodila ku kožnej, no aktuálne to už nejako nepotrebujem. O hroznovom oleji som počula, že je vhodný na mastnú pleť. Zatiaľ som ho neskúšala, ale produkty od Havlíka mám rada takže aj ten olej asi skúsim. A presne ako píšeš, s mastnou pleťou treba opačne, skôr ju hydratovať a potom sa upokojí a prestane sa mastiť a aj to akné sa zlepší. Tá zinková mastička funguje fakt asi každému len mne nie, asi vec pleti.

      Odstrániť
  3. Jooj to akné, takisto pre mňa pohroma najmä počas strednej, teraz tak pomenej (hlavne keď zjem napríklad chipsy alebo arašidy či viac čokolády :D ) aa Aknecolor bol dlhú dobu strednej školy takisto neodmysliteľnou súčasťou mojej kozmetickej taštičky.

    Sudocrem som skúšala v tej aj ja ale neviem prečo som si ho moc neobľúbila :D No a o výrobku Essence som zatiaľ ani nečítala, nepočula takže som rada za nové info na čerstvé pupáčiky :)

    Máš krásny blog, už ťa sledujem ;)
    Lumi z Recenzie-Kozmetiky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka za pochvalu. Som rada, že som článkom zároveň aj poradila. Ja som sa k tomu Essence dostala od kamarátok, na blogoch som o ňom až tak nečítala no je to škoda. Je to fakt zázrak, len ho treba používať, zvykne po čase zaschnúť.

      Odstrániť
  4. Sudocrem znám, sice nepoužívám - ale znám

    V3ronika life

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som sa mu tiež dlho vyhýbala a hľadala, ako ho správne použiť. Chce to trochu času.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.