Ako som prepadla aromaterapii

Aromaterapia oleje

Veríte v liečivú silu rastlín? Ja vcelku áno, veď samotné bylinky sa vo veľkom používajú aj pri výrobe kozmetiky. Kozmetika má tiež akési svoje liečivé schopnosti, v menšej či väčšej miere. Čo sa však stane keď dostanete silný extrakt iba z jeden rastliny? Odborne sa to nazýva aromaterapia, ktorá sa snaží liečiť aj prostredníctvom esenciálnych olejov. A práve s tými som prišla po prvýkrát do kontaktu na Konferencii Umenie byť ženou. Liečiť sa prírodne, bez liekov a za použitia príjemných vôní mi prišlo ako sympatický koncept a tak som išla do toho.
Esenciálne oleje majú pomerne široké využitie. Môžu sa naniesť na pokožku, väčšinou sa ale musia riediť s iným olejom napr. olivovým. Tiež sa dajú jesť či vdychovať pomocôu aromalampy. Okrem toho sa vo veľkom využívajú aj pri výrobe kozmetiky, kde predstavujú vonnú zložku. Konkrétny spôsob použitia si treba vždy vopred naštudovať, predsa len ide o silné koncentráty a tak netreba zbytočne riskovať.

Výrobcov esenciálnych olejov je na trhu veľa. Ja mám osobnú skúsenosť s Do Terrou, Hanusom a českou značkou Nobilis Tilia. Cenovo je náš slovenský Hanus na tom najlepšie. Dokonca aj mnohí maséri, ktorých som navštívila, pracovali práve s esenciami Hanus. Cena jedného esenciálneho oleja Hanus vychádza okolo 5 eur, čo je prijateľná suma aj v prípade, keby na vás olej vôbec neúčinkoval.

Momentálne mám doma viaceré esenciálne oleje, ako vidíte tejto voňavej medicíne som úplne prepadla. Najviac používam levanduľu, šalviu a zmes pri migréne. Skvelé na týchto esenciálnych olejoch je, že fakt fungujú a sú koncentrované, takže na jedno použitie ich stačí fakt minimum.

Aromaterapia oleje

Levanduľa patrí spolu s ružou medzi moje top vôňe. Či už samotné alebo v kozmetike, na týchto vôňach som fakt závislá. Samotná levanduľa je krásna fialová rastlina, ktorá má mnohé pozitívne účinky hlavne na našu psychiku. Dokáže organizmus upokojiť a zbaviť stresu a práve preto je vhodná aj pri zaspávaní. A presne na tento účel ju používam aj ja. Vždy večer si nanesiem trochu olejčeka na oblasť spánkov a hneď sa mi spí lepšie. Neviem posúdiť, či by vedela pomôcť aj ľuďom s poruchami spánku, no šanca tu je. Ja som tiež špecialista, čo sa týka spánku a toto mi pomáha. 

Salviova silica

Ďalším pomocníkom, hlavne pre ženy, je rozhodne šalvia. Označuje sa tiež ako olej jasnosti a vízie. Pomáha hlavne pri PMS a celkovo na zmiernenie prejavov cyklu. Mne osobne pomáha hlavne prežiť prvé dni cyklu a zmierniť kŕče. Olej si nanesiem na miesta, kde cítim bolesť a tá sa do pár minút vyparí. To sa mi páči na esenciálnych olejoch, že účinkujú veľmi rýchlo. Za účinkami bežných liekov je potrebné čakať a navyše nie vždy zaberú. Okrem toho sa šalvia používa aj na zmiernenie bolestí hrdla či pri dýchacích ťažkostiach. 


Nobilis Tilia pece pri migrene

Posledným voňavým pomocníkom je Péče při migréne. Predstavuje zmes viacerých esenciálnych olejov a ako už napovedá názov, pomáha pri bolestiach hlavy a celkovo pomáha upokojiť nervový systém, napätie a stres. Vonia fakt krásne. pomerne sladko a naozaj zaberá. Odkedy ju mám, tak ma už bolesť hlavy netrápi. Stačí jej pár kvapiek. Celé zloženie nájdete na stránke nobilisu.
Mňa potešili hlavne levanduľa a palma ružová, ktoré v zmesti fakt cítim.

Ako vidíte, zmierniť niektoré problémy sa dá aj príjemnou cestou. Esenciálne oleje navyše nie sú nejakou extra drahou záležitosťou. Dajú sa zohnať na internete, ale aj v niektorých bio obchodoch. Podľa mňa aromaterapia za vyskúšanie rozhodne stojí. Ak vám olejček nesadne, stále ho môžete pridať do sviečok, aby lepšie voňali či použiť ich ako parfém na telo. Výber je široký, stačí si len zvoliť vôňu, ktorá sa vám páči. V ponuke nájdete od sladkých vôní cez tie korenisté, zemité či citrusové. Myslím, že každý si tu príde na svoje. No a ak milujete kozmetiku a vône tak ako ja, potom je aromaterapia trefou do čierneho.

Majte sa krásne a do komentárov mi napíšte, aký je váš vzťah k esenciálnym olejom a aromaterapii ako takej? Skúšali ste nejaký voňavý olej?

Komentáre

  1. Oooo♥ Konečně jsem našla někoho, kdo předává tyhle přírodní cesty k zlepšení zdraví. O aromaterapii jsem slyšela kdysi dávno, ale to jsem neměla zdravotní problémy. Myslím, že je konečně na čase to vyzkoušet. Použiji vůni na migrény apod
    Fakt děkuji♥! Snad budeš můj zachránce! :D Jestli to pomůže, určitě o tom napíšu článek na blog a sdílím tento článek, že si mě zachránila! ♥:D

    Vee - https://yourvee.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Veronika, tvoj komentár ma veľmi potešil. Dúfam, že ti péče proti migréne zaberie tak ako tomu bolo v mojom prípade. Musím priznať, že s výnimkou jednej veľmi silnej migrény na mne zmes fungovala vždy. Určite daj vedieť ako to dopadlo. Držím palce.

      Odstrániť
  2. Mám otázku k tomu poslednemu. Posobi len ako prevencia bolesti hlavy alebo pomoze aj vtedy ak uz hlava boli?
    Mačka z blogu Kaviareň u mačky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja tú zmes používam len vtedy, keď ma hlava bolí. Preventívne si to nedávam takže môžeš skúsiť.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.