Kniha Cuckoo's calling šťastne prečítaná


V lete a či v zime, knihy sa dajú čítať skrátka v každom čase. V poslednom čase som sa dala na trochu náročnejšie čítanie literatúry v cudzom jazyku. Dôkazom toho je aj táto v poradí už 4. prečítaná kniha v angličtine. Napísal ju Robert Gallbraith a podľa informácií, ktoré som sa dočítala je to presudonym pre slávnu autorku Harryho Pottera J.K. Rowling. Ako sa jej teda vydarila kniha Cuckoo's calling - Volanie kukučky?


Musím priznať, že som bola nadšená obalom ako aj hrúbkou knihy, mám radšej hrubšie knihy, lebo ich môžem čítať dlhšie, avšak hrúbka neovplyvňuje kvalitu obsahu a to sa ukázalo aj pri tejto knihe. Je to taká detektívka, ktorá sa točí stále dookola okolo jednej samovraždy, ktorá sa však niektorým ako samovražda nejaví a tak sa vyšetruje, čo sa vlastne stalo. 

Isto poznáte tie knihy, kde musíte prečítať 100 strán, kým začne byť kniha zaujímavá. Aj táto žiaľ spadá do tejto kategéorie a dovolím si tvrdiť, že musíte prečítať viac než 100 povedala by som až 200 strán, kým začne byť obsah pre čitateľa pútavý a to je niečo, čo ja osobne nemám veľmi rada. Myslím, že kniha by mala čitateľa zaujať od začiatku a nie až na konci. Takže na toto sa v prípade tejto knihy pripravte.


Na čo sa však môžete tešiť? Rozhodne na prekvapivý a veľmi, ale fakt veľmi neočakávaný záver, pre mňa to zistenie bolo fakt šokujúce a dlho som tomu ani nechcela veriť, avšak bolo to vysvetlené fakt detailne. 

Viac už prezrádzať nebudem, akurát ešte k jazyku knihy, ide o anglickú knihu, kde sa stretnete s kopou slangov a spočiatku sa mi to čítalo náročne, potom som si ja neviem či zvykla, alebo sa to fakt zlepšilo, ale treba to mať na pamäti. Digital Fortress sa mi čítala oveľa lepšie čo sa jazyka týka. 

Som mierne sklamaná, ale čo už sa dá robiť, každý má ten svoj štýl, táto kniha nebola úplne podľa môjho gusta, ale na niečo to dobré určite bolo. Knihu som dostala na Vianoce a dlho mi trvalo ju prečítať, takže som celkom rada, že je to už za mnou. 

Akú knihu ste v poslednom čase prečítali vy?Čítate knihy aj v iných ako rodných jazykoch?

Komentáre

  1. Vďaka za recenziu. Práve som zvažovala po akej knihe siahnuť. Už dlho som nič nečítala a potrebovala by som trochu zlepšiť angličtinu a kniha je určite tou správnou voľbou :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kniha zlepší jazyk určite, pretože čítaš text, ktorý je gramaticky správne a aspoň si sama otestuješ, ako si na tom, nie je podstata vedieť preložiť celý text od A po Z, skôr chápať obsah. Tak držím palce pri výbere knihy.

      Odstrániť
  2. Veľmi pekne napísaná recenzia. Kľudne sa môžeš venovať i knižným recenziam :-). Ja kvôli nedostatku času čítam skôr časopisy v cudzích jazykoch.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru no čas je niečo, čo si musím strážiť, ale zase mne sa zdá, že popri práci čítam viac, ako keď som študovala, vtedy na neoddobrné texty toľko času nebolo. Už mám v pláne nejaké ďalšie knihy, takže na knižné recenzie tu bude ešte určite priestor. A aký cudzojazyčný časopis máš najradšej?

      Odstrániť
    2. Nemám to presne vyšpecifikovane, zväčša kúpim to čo ma zaujme podla obálky, keď som niekde vonku. Také tie zahraničné obdoby našej Evy a Emy :-)

      Odstrániť
  3. Pridávam sa ku komentárom vyššie, že si recenziu napísala fakt pekne.. :) Ja som o tejto knihe počula dosť, ale nejako mi uniklo, že je to pseudonym pre Rowlingovú.. :) Osobne tiež nemusím, keď sa do knihy musím poriadne začítať, kým sa niečo začne diať, no niekedy to fakt stojí za to. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kedysi mi bolo povedané, že každá kniha je taká, že prvých 100 strán nič, ale potom som zistila, že sú aj také, kde sa niečo deje od úplného začiatku ako to bolo v prípade Digitálnej pevnosti. Istý čas ma bavili aj Evitovky, ale prečítala som ich asi 5 a už ma to prešlo, furt ten istý scenár.

      Odstrániť
  4. ani ja veľmi nemám rada keď kniha zaujme až po nejakom čase, dovtedy si veľa vecí nepamätám dokonca ani mená hlavných postáv :D
    ľúbezná

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No to sa mi presne stáva tiež, že už sa konečne niečo deje no tých 100 strán nudy spôsobilo, že ani nechápem pointu a mená postáv to teda nehrozí, občas listujem dozadu, nech si spomeniem.

      Odstrániť
  5. Doteraz som čítala knihy iba v češtine a slovenčine, a v inom jazyku veľmi nie, ale cez toto leto s nejakou určite začnem :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.