Dôležitosť dennej rutiny v časoch koronavírusu a karantény - 2. časť offline tipy


V prvej časti týchto článkov v časoch karantny som vám priblížila svoj deň. Čo robím, ako kedy a kde. Nuž teda kde je zvyčajne jasné - väčšinou doma. Dnešné tipy budú také viac všeobecné. Zamerala som sa na aktivity, ktoré viete vykonávať v offline zóne. Predsa len aj neustále sedenie za počítačom nás vysáva a v konečnom dôsledku nám môže zhoršovať kvalitu spánku. Rovno prezradím, že bude aj tretia časť týchto článokv, práve na tie online tipy a aktivity. Dnes sa však poďme baviť o tých reálnych.


NEOBMEDZUJME POBYT V PRÍRODE

Nemyslím tým, že sa teraz zoberiete na výlet do Tatier. Myslím tým hlavne prechádzky po vašom blízkom okolí, v lese a po akomkoľvek čerstvom vzduchu. Verím, že rúško už nosíme všetci takže von sa chodiť dá. Nájdite si také miesta, kam toľko veľu ľudí nechodí a prechádzajte sa. Ono je také letné počasie tak úplne byť zatvorení doma to ani nejde. V Bratislave však odporúčam obísť Draždiak, tam je to hlava na hlave akoby vírus ani nebol.

POMÁHAJME SI NAVZÁJOM

Ak máte doma rúška alebo ich viete vyrobiť, tak to robte. Môžete ich potom rozdať do okolia, mňa takto potešila kamoška. Rovnako zásoby dezinfekcie, ak ich máte extra veľa tak sa podeľte s ostatnými. Ja som skúsila vyrobiť si vlastný a myslím, že funguje. Neviem síce, ako by dopadli baktérie úplne pod mikroskopom, ale zase čistota je tak či tak len pol života.


DORAZ NA VZŤAHY

Mnoho z nás žije v domácnosti s rodičmi, partnerom, deťmi alebo má spolubývajúcich. Skrátka žijeme s ľudmi a máme medzi sebou nejaké vzťahy. No a práve toto je doba, ktorá tie vzťahy preverí. Tie, ktoré k sebe patria utuží a ktoré k sebe nepatria, tak ich kvázi rozbije resp. dá od seba. Ak cítite, že na vašich vzťahoch niečo nesedí a chcete to zmeniť, niet lepšej doby.


LITERATÚRA A KNIHY

Mnohé eshopy ponúkajú dopravu zdarma takže objednávky sú teraz jednoduchšie. Samozrejme netreba to s nákupmi preháňať, avšak niečo pre radosť sa určite oplatí. Investovať do kníh sa podľa mňa oplatí vždy. Ja som si objednala rovno 3. To poštovné zdarmo je podľa mňa fajn ťah zo strany eshopov. Knižnice zase zaviedli požičiavanie online kníh pre všetkých, stačí sa len zaregistrovať a môžete čítať. Mne však tie klasické knihy sedia viac, ale je to jedna z možností.

Rovnako tak si môžeme znovu prečítať tie knihy, ktoré sme čítali dávnejšie. Knihy vám totiž v každom čase poskytujú iný pohľad aj keď majú ten istý príbeh. Knižné tipy tu uverejňujem vcelku pravidelne a určite v tom budem pokračovať. Sledujte určite aj moje stories, kde plánujem častejšie prispievať niečím pozitívnym. Ak doma nové knihy nemáte, siahnite po takých, ktoré ste už čítali. Vždy v nich nájdete aj niečo nové, za to ručím.

VARENIE A PEČENIE

Objednávky donášky menu z reštaurácií bývajú v tomto čase zvyčajne zdarma. Ak však chcete skúsiť niečo vlastné, odporúčam youtube kanál kuchyňa Lidla. Je skvelý, sú to videorecepty a vďaka nim sa z vás stanú umelci v kuchyni. Sú tu recepty z mäsa, niečo pre vegetarínov, múčniky skrátka čo len chcete. A čo je najlepšie, príde mi, že tie recepty sú fakt easy takže to zvládne každý.

Pre celiatikov odporúčam blog celiaxmoni. Niektoré recepty som už skúšala a vyšli, napríklad mazanec. S pečivom ešte tak pokročilá nie som, niečo som už piekla a vyšlo to, ale ten chlieb bol fajn tak prvý deň. Ešte sa mi dobre darí piecť perníkový zákusok s džemomom a čokoládou a muffiny. Na tie mám recepty klasicky z internetu.


TALENTY A KONÍČKY

Ja som sa dala na hru na klavír takže toto sa dá vpohode cvičiť doma. Teraz mám na to ešte viac času takže výsledky môžu byť o to lepšie. Myslím, že každý si vie doma nájsť niečo, čo ho baví. Chlapi môžu fungovať ako kutilovia a vyrábať nejaké svoje veci, opraviť doma, čo sa dá prípadne to nejako prerobiť. A my ženy môžeme tiež reorganizovať byt, pretriediť si šatník, pustiť sa do varenia, pečenia, kreslenia, písania, fotenia.

SAMOVZDELÁVANIE

Dlho sa túžite naučiť html, nový cudzí jazyk, nejakú hand-made produkciu. Teraz je na to priestor. Väčšina z nás je doma buď úplne, alebo robíme home office (môj prípad). Každopádne doma sme väčšinu času takže na to nezabúdajme.

SPOLOČENSKÉ HRY

Ak máte deti tak tento bod určite využite. A aj vtedy ak ich nemáte a bývate v domácnosti s minimálne jedným ďalším človekom, tak sa to dá. Spoločenské hry sú rôzne veď to poznáte. Ideálne spojenie je zábava a učenie sa čiže nejaké vedomostné hry. Skrátka nájdite si niečo, čo vás baví a uvidíte, ako sa pri tom odreagujete.

Nuž tých tipov ale je a určite by sa dalo pokračovať. Každopádne snažte sa vymyslieť každý deň niečo nové. Rutina je super a v niektorých častiach dňa ju treba mať, ale nudiť sa nechce asi nikto. Navyše opatrenia vlády sa zjemňujú takže ktovie, možno už čoskoro tieto články ani nebudú mať význam. Možno tak v zime, kedy sme doma skôr kvôli počasiu, ale to je iná káva.

Majte sa krásne a dajte mi vedieť, čo nové ste začali robiť v týchto časoch. Ako si doma krátite čas?

Komentáre

  1. Všetko praktizujeme. Prechádzky, knihy, varenie, pečenie, športovanie... jednoducho ja teda využívam čas naplno. Nudit som sa ešte nestihla. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi rada počujem, že sa nenudíš. Tak to má byť, treba byť kreatívni aj v tomto čase a ty to zjavne ovládaš do bodky :)

      Odstrániť
  2. Moc hezký článek, zahrnuje samé zajímavé tipy a nápady. My se snažíme od každého něco, knihy jsem si tedy ještě neobjednávala, ačkoli je pravda, že to poštovné zdarma mě už taky lákalo... :-) Ale nakonec jsem si řekla, že nejdřív musím dočíst to, co mám doma a pořád okládám. :)

    Lucka z Seriouszone

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ak máš doma knihy tak potom si na tom perfektne a máš čo čítať :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.