Bolesť chrbta a čo s tým robiť?

Bolest chrbta masaze gely cvičenia fyzio

Čo robiť keď vás chytí bolesť chrbta a dlhé rehabilitácie sú v nedohľadne? S bolesťami chrbta mám svoje dlhoročné skúsenosti. Netuším úplne čo je príčina, mávala som ich od puberty. Vždy ma trápila nejaká iná oblasť. Raz to boli kríže, raz hrudná chrbtica (tá je najhoršia) a raz krčná. Tá krčná je vyvolaná u mňa hlavne prácou za počítačom a starosťami. Veru, starosti a kopa práce majú svoj podiel na stave bolestí chrbtice. Nie, nie je to len o sedavom zamestnaní ako sa to všade píše. Ak by to bola pravda, každý jeden človek, ktorý v práci sedí by s tým mal problémy. Dnes vám ukážem môj návod, ktorý sa mi osvedčil a rovnako vám ukážem pomôcky a veci, ktoré mi fungujú. Určite tento článok nejako rozdelím, inak by ste mi tu zaspali alebo pri prvotnom pohľade na jeho dĺžku blog rovno vypli. 

MASÁŽE

Prvým krokom sú u mňa vždy masáže. Ideálne masáže u fyzioterapeuta, avšak aj také klasické zamerané na celý chrbát pomáhajú veľmi dobre. Dobrý masér sa vás spýta, čo vás trápi a zameria sa na tú oblasť. Až donedávna som v tomto smere preferovala ženy, no minule som mala akútny stav a moja pani masérka bola preč. Hľadala som teda na internete už v podstate hocikoho, kto ma vezme ešte v ten deň. A veru, po pár telefonátoch to vyzeralo fakt márne. Avšak nakoniec som narazila na jedno centrum neďaleko svojho bydliska, kde mali termín rovno dnes. Tak som sa rýchlo rozhodla, že idem. Bol tam síce masér, ale povedala som si, že predsudsky a zlé reči treba prekonávať. A naozaj to bolo v pohode, profesionálne, nič sa mi nestalo a pán masér sa správal ako má. V zásade časť prezliekania prebiehala úplne bez jeho prítomnosti a jednoducho, niet sa čoho obávať. Počula som aj ja rôzne reči ako masérovi zabehne pri ženách ruka, tu sa to však rozhodne nedialo. Asi záleží kam idete a na koho natrafíte. Toto bol salón a môj vnútorný hlas mi hovoril, že som v absolútnom bezpečí. 

Vhodné masáže sú vraj aj Dhornova či Beaussova metóda. Neskúšala som ich ešte avšak na chrbticu sa odporúčajú. Samozrejme, môžete skúsiť aj chiropraktikov avšak tu treba fakt natrafiť na odborníka. Ja volím ako prvý krok vždy masáž.

CVIČENIA

Druhým krokom u mňa bývajú cvičenia na zdravý chrbát. Mávam obdobia, kedy cvičím doma poctivo každé ráno. A potom také, kedy toto nepraktizujem vôbec. Ak sa pýtate na efekt na chrbticu tak je to za mňa takmer to isté, akurát pri cvičení sa akosi psychicky lepšie cítim a mám viac energie. Ak však neradi cvičíte doma alebo na to nemáte podmienky, odporúčam skupinové cvičenia. Na chrbát sú ideálne joga, pilates ale za mňa úplne najlšepšie sú tie s názvom "ZDRAVÝ CHRBÁT". Záleží však kde, vo fitness centrách mi to prišlo viac taký posilka štýl, a nebolo to tak účinné. Ideálne sú na toto joga centrá alebo nejaké iné, vám príjemné stredisko. Ja som objavila Fitzone v Petržalke, sem chodievam dosť často a je takmer nemožné mi v deň cvičenia zmeniť program. V Ružinove odporúčam HYC, je to síce viac s prvkami jógy, ale je to pohoda a zaberá to. HYC sú aj v Petržalke, no mne sa táto pobočka v Ružinove pozdáva akosi viac. O  týchto cvičeniach ešte bude reč v samostatnom článku.

POMÔCKY

Nedám dopustiť na vhodný matrac a vankúš. Čo sa týka matracov, všeobecne sú lepšie tie tvrdšie. Ok ak vám nič nie je a v živote vás chrbát nebolel, je vám to asi jedno. Ja však poznám aj ľudí, ktorým nič nie je  a aj tak preferujú tvrdšie matrace. Ono asi to má svoj zmysel, že tie tvrdiše sú drahšie. A v tomto prípade nejde o marketing. Ideálne je ak si matrac viete vopred vyskúšať, no aj cez internet si viete matrac objednať. Je to trochu risk avšak s dôverou a pozitívnym nastavením by to malo vyjsť. A ak aj nie, stále ho môžete vrátiť. Niekde je to jednoduchšie, niekde zložitejšie. Samozrejme, matrac je trochu väčšia vec ako vrátiť sveter nevhodnej veľkosti, no dá sa to. 

Ak pracujete z domu hoci len občasne alebo používate počítač či notebook, žiadne kuchynské stoličky neodporúčam. Naozaj investujte do stoličky, ktorá vám bude sedieť. Nie takej za pár eur, ale do poriadnej. Za mňa je ideálna taká, ktorej sa dá nastaviť výška, ideálne aj opierky na ruky a operadlo. Pre niekoho je ideálnou voľbou fit lopta, ja som to skúšala a mne tam chýba opora zadnej časti chrbtice.

A ešte čerešnička na torte pre ženy - noste ruksaksy miesto kabeliek. Ja aj keď nosím iba malú kabelku, aj tak je ťažká. Neviem si predstaviť, ako musia bolieť ruky a chrbty tie ženy, ktoré nosia na pleci tie obrovské kabelky a ešte v nich odvlečú aj nákup. Z kabeliek nás síce bolí skôr krk, no nemyslím, že to stojí za to. Všímam si, že doba je dosť ruksaková, nájdu sa rôzne od športových až po fakt vkusné a elegantné takže ak nejdete vyslovene na svadbu či do divadla, do práce a na bežné účely je pre vaše vlastné zdravie lepší skôr ruksak. 

Veral arnika stuhnute svaly gely chrbat bolesti ulava

GÉLY, KOZMETIKA A VITAMÍNY

Pri svaloch a celkovo na chrbát by som rozhodne nevynechávala horčík. To je za mňa z výživových doplnkov asi to jediné, čo funguje. Niekto vraví, že mu pomáha Milgama alebo Guajacuran. Ja som skúšala obe, no nevšimla som si žiaden efekt. Od akútnej bolesti beriem klasické veci ako Nalgesin, prípadne ak môžete tak asi Ibalgin, Paralen v zásade už samy viete čo.

Poďme ale k samotnej kozmetike a tu mám ja opäť pár osvedčených pomocníkov. Rozhodne je mojou prvou voľbou Alpa krém s arnikou. Skutočne funguje, jemne chladí, potom trochu páli a robí si svoju robotu dokonale. Uľaví pri miernejších ale aj vážnejších stavoch. Ak je to už dosť zlé tak zvyknem používať Veral Gél. Ten kúpite v lekárni a tiež funguje veľmi dobre. No a potom tu máme ešte Termofor čo sú také tie nahrievacie vankúšiky. Mám väčšie aj menšie a občas ich používam. Jednoducho nahrejete v mikrovlnke, zabalíte do látky a priložíte na dané miesto resp. si na to ľahnete. 

Za vyskúšanie stoja aj rôzne hrejivé náplasti. Nalepíte na telo a máte hotovo. Ja som skúšala paprikové, ktoré vidíte aj na obrázku avšak nemala som z nich taký extra pocit. Dvom známym však veľmi pomohli. Len pozor na prípadné kožné reakcie. 

Termofor hrejive naplasti paprika bolesti

Myslím, že ako úvodný článok tu máte dosť informácií. Možno už mnohé tieto tipy aj poznáte a samé využívate. Bolesti chrbta sú za mňa to takmer najhoršie, čo môže človek zažiť a cítiť a veľmi závidím všetkým, ktorý toto v živote necítili a nezažili. Samozrejme, asi máme všetci to svoje a tie svoje oblasti, ktoré nás trápia. Len ten chrbát ovplyvňuje fakt dosť veľa oblastí takže je fajn dať si ho doporiadku. Nabudúce sa pozrieme bližšie na kozmetiku a cvičenia. Aj keď nie som príliš nadšená z cvičení, tanec je pre mňa lepší pohyb, no pre život bez bolestí je to jednoducho nutnosť. 

Majte sa krásne a dajte mi vedieť, tie ktoré mávate bolesti chrbta, čo robíte. Aké produkty zvyknete používať, aké cvičenia ste skúšali, čo vám pomáha. 



Komentáre