Ako sa efektívne sťahovať


Verte či nie, po skoro troch rokoch bývania v relatívne malej izbičke na dosť starom byte, s kuchyňou, ktorú keď som po prvýkrát videla chcelo sa mi rýchlo zmiznúť a so spolubývajúcou, ktorá je fajn, ale nie je to moja krvná skupina, sa konečne sťahujem do pekného, nového bytu. Samotné sťahovanie mám už zo života na intráku nacvičené do bodky, no tam mal človek predsa len dosť obmedzený priestor a tak aj tých vecí mal menej.
Sťahovanie už určite zažil každý z nás, pre mňa predstavoval najväčší problém presťahovať môj vlastný pružinový matrac, vďaka ktorému sa mi oveľa lepšie spáva a aj môj chrbát sa konečne prestal sťažovať. Ako sa však sťahovať fakt efektívne bez toho, aby ste prenášali aj to čo netreba?

PRED SŤAHOVANÍM

Rozhodne sa zbavte všetkých zbytočností - počnúc oblečením a končiac kuchynskými potrebami. To isté platí aj pre papierové dokumenty - tie prednášky či skriptá z vysokej školy, ktorú ste už úspešne ukončili, vám už teraz budú fakt nanič, nechajte si len jazyky a ostatné preč. 

DO ČOHO SA ZBALIŤ?

Tak to záleží do toho, čo balíte, ale všeobecne sa balíme do krabíc, IKEA tašiek, tašiek z DMky, kufrov a iných športových tašiek. Na balenie sú super aj tzv. ruské tašky, do nich môžte naskladať viacero menších tašiek a máte tak menej nosenia, skvelo sa do nich zmestia aj objemné veci typu vankúše, obliečky, paplóny či iné veci.

AKO PREMIESTNIŤ VECI Z BODU A DO BODU B?

Tak na to vieme odpovedať všetci - autom. Problém nastane, ak ste si ako ja kúpili vlastný matrac, ktorý má pružiny a nedá sa už skrátka zložiť, na to potrebujete väčšie auto a to už nemá len tak hocikto. Ostáva vám jediné - nájsť takého človeka vo svojom okolí alebo si objednať sťahovacie auto, možno existujú aj takéto taxíky. U mňa to našťastie zastrešil jeden veľmi milý človek.

KEDY BALIŤ

Priebežne prosím, naraz je to masaker, to vám poviem, ak viete termín, treba sa baliť postupne a hlavne si nezbaliť aj to, čo ešte potrebujete. Hlavne si prosím nezbaľte životne dôležité veci skôr, ako je to nutné, takú zubnú kefku si zbaľte fakt až tesne pred odchodom na nové miesto. Vyčleňte si v rámci bytu resp. domu izby, v ktorých budete už zbalené veci skladovať, vyhnite sa tomu, aby ste si zapratali vlastnú izbu taškami, bude to na vás pôsobiť nepríjemne a bude sa vám aj horšie zaspávať. 

V tomto baliaco-vybaľovacom rytme som skákala posledné dva týždne. Teraz je už ale všetko na svojom mieste a aj internet na byte už funguje ako má, takže blogovanie môže úspešne pokračovať.

Majte sa krásne, ak sa sťahujete, robte to rozumne a veci si naplánujte a vopred pripravte. 



Komentáre

  1. no neviem, ja si nepripadám ako milý človek

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lámem si hlavu o koho tak môže ísť :) Hm no pán D to je tak, aj keď niektorí svoju hodnotu nevidia, okolie to vníma inak, si prehnane skromný.

      Odstrániť
    2. nie len skromný, ale aj hrdý, pyšný, egoistický .... ;) nemôžu ma ľudia vidieť len v tom dobrom. Malo by to byť vyvážené.

      Odstrániť
    3. Všetci máme svoje dobré aj zlé vlastnosti, sme ľudia, tak to funguje. A pyšný? To som si nevšimla.

      Odstrániť
  2. Ach toto stahovanie. Ja som sice nedavno v sulade s rozhodnutim zit minimalisticky preriedila moje "zbierky" vsetkeho, ale ak by som sa stahovala, bol by to stale problem.
    |Kaviareň u mačky|

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sťahovanie je skrátka vždy poriadna drina, ale zároveň si pritom aspoň spravíme poriadnu prehliadku čo máme a či to všetko naozaj potrebujeme.

      Odstrániť
  3. Ja sama som sa ešte ensťahovala - teda... ako dieťa som sa s rodinou sťahovala dva razy, ale to som bola ešte malá a vždy všetko zastrešili rodičia. Prirovnať to viem, len k tomu, keď som si dva roky dozadu prerábala izbu - vtedy som zistila koľko harabúrd v izbe skladujem ... a áno - musím súhlasiť, že treba to robiť postupne, lebo človek naozaj reálne nemá ani predstavu ako veľa toho má... a ako veľa času to zaberie.=D
    Ale teda gratulujem k novému bývaniu.=)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, býva sa mi fakt skvelo, no to sťahovanie mi dalo zabrať. Našťastie sa našlo kopec milých a ochotných ľudí, ktorí mi s tým pomohli. Myslím si však, že ešte stále mám kopec zbytočností, ale je to už lepšie, sťahovaním sa to trochu pretriedilo a keďže sú veci teraz na novom mieste mám aj lepší prehľad.

      Odstrániť
  4. Já jsem se zatím ještě nestěhovala, ale až to přijde, tak to bude asi něco :D Protože já jsem hroznej sysel a skladuju nejrůznější zbytečnosti a pak je mi líto se jich zbavit.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že v tomto sme všetci experti, ja tiež zbieram a odkladám kadečo, ale sťahovaním sa to o dosť zlepšilo.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.