Inšpiratívna literatúra - Don Miguel Ruiz

Don Miguel Ruiz knihy recenzia

Ako malá som knihy nejako extra nečítala, dá sa povedať, že takmer vôbec. Od povinnej literatúry v škole som tiež dávala viac-menej ruky preč. Zlom nastal niekedy koncom základnej školy a od tej doby som v čítaní kníh nezastaviteľná. Rada si prečítam knihu dejovú, no čoraz viac ma láka literatúra motivačná, pozitívna a tak trochu psychologická. 

Štyri dohody osobny rozvoj


Keď sa povie Don Miguel Ruiz určite vám ako prvá napadne jeho kniha Štyri dohody. Patrí medzi svetové bestsellery a úplne právom. Prekladá sa do mnohých jazykov a kúpite ju aj v takejto peknej vreckovej verzii. 

Kniha je písaná vcelku prakticky a núti vás zamyslieť sa. Základné štyri dohody sú totižto zamerané na slová, domnienky, snahu robiť veci najlepšie ako vieme a v poslednom rade snahu prestať si brať veci osobne. Pre mňa je veľmi ťažké nebrať si veci osobne, učím sa tomu, no stále mám na čom pracovať. Domnienky sú podľa mňa tiež dosť ťažkou záležitosťou, domýšľavosť je už skrátka ľudská vlastnosť a ťažko sa s ňou bojuje. 

Ak by vás predsa len kniha nejako nenakopla, je tu jej divadelné a veľmi praktické spracovanie v podaní českého herca Jaroslava Dušeka. Jeho videá s touto tématikou sú voľne dostupné na youtube  a je to taká oddychovka na večer. Vďaka týmto videám pochopíte štyri dohody ešte lepšie. Ja som bola videami doslova uchvátená.


Tajomstvo vzťahov je ďalšou knihou, ktorú som od tohto autora prečítala. Veľmi dlho som okolo nej chodila, až kým sme si ju spoločne s kamarátkou nekúpili. Je fajn mať kamošku, ktorá číta rovnaké knihy ako vy. 

Možno keby som si túto knihu prečítala pred pár rokmi, dala by mi viac. Dnes už mám však za sebou zopár ďalších podobných kníh a táto mi toho až tak veľa nedala. Je písaná dosť všeobecne, takže by to chcelo opäť nejaké praktické prerozprávanie. Z knihy samotnej som bola spočiatku dosť sklamaná, posledné kapitoly boli síce lepšie, no celkovo sa mi kniha nepáčila. Prišla mi dosť slabá v porovnaní s  o Štyrmi dohodami. 

Don Miguel Ruiz napísal ešte omnoho viac motivačných titulov a nie je vylúčené, že si nejakú kúpim. V blízkej dobe vám určite spíšem pár tipov na podobne motivačné knihy, ktoré som mala možnosť prečítať. Ak neviete, čím od Ruiza začať, odporúčam Štyri dohody. Tajomstvo vzťahov úplne neodporúčam, no kniha je vždy vec názoru. 

Majte sa krásne a do komentárov mi napíšte, či ste čítali nejakú knihu od slávneho Dona Miguela Ruiza? Videli ste divadelné spracovanie knihy Štyri dohody? Akú najlepšiu motivačnú knihu ste zatiaľ čítali?

Komentáre

  1. Měla jsem a četla jsem, ale ta malá knížečka mě moc nezaujala, velká byla pro mě lepší na četbu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné tak v predaji sú viaceré verzie, záleží len čo sa ti páči.

      Odstrániť
  2. Moc pěkný článek:)
    Mám v plánu začít číst motivační literaturu, takže hned po Továrně na sny jdu na tohle:)

    www.windypinkstyle.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. O Továrne na sny som ešte nepočula, ale môže to byť dobré.

      Odstrániť
  3. Štyry dohody by som si veľmi rada prečítala :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak nemáš knihu po ruke tak skús aspoň to divadelné predstavenie cez youtube. Je to tam perfektne vysvetlené.

      Odstrániť
  4. Odpovede
    1. Kniha má pútavý názov, no mne až tak veľa nového svetla do vzťahov nepriniesla.

      Odstrániť
  5. Ja ctu podobny knizky vetsinnou kdyz mam depku. Treba jen kousekk a ono me to taak nejak povzbudi. I kdyz se podle toho pak stejne vetsinou neridim :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Četla jsem jen čtyři dohody, ráda bych si přečetla i další knihy od tohoto autora, ale vždy když jdu do knihovny si půjčím nakonec něco, co nutně potřebuji k četbě a zapomenu... Jinak láká mě ještě pátá dohoda.

    Somethingbykate

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.