Ako sa vyznať v zložení kozmetiky - základy pre laikov


Rozhodne nie som nijaký expert na chémiu, študovala som ekonomiku. Napriek tomu ma to ku kozmetike vždy ťahalo. Kozmetika však nie je len o random nákupe produktov. Produkty si vyberám cielene a to hlavne na základe ich zloženia a recenzií. Dnes by som sa chcela trochu bližšie pozrieť práve na to zloženie. Ako sa v ňom začať orientovať a čo si všímať.

Berte ma ako laika, učím sa to sama a som vlastne len taký začiatočník. Ak sa v zložení vyznáte lepšie, tak vás môj článok možno až tak neobohatí. Zloženie produktov sa uvádza pod latinskými INCI názvami. INCI znamená International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. Znalosť angličtiny či iného jazyka tu však príliš nepomôže. Ak ste študent medicíny či farmácie, máte to v tomto smere vyhraté.

PORADIE INGREDIENCII

Poďme teda ale na nejaký ten úplný základ, ktorý pri zložení kozmetiky platí. Prvou vecou, ktorú si treba všímať je poradie zložiek. Aj keď nie je zo zákona povinnosť uvádzať % podiel jednotlivých zložiek (a niekedy by sa to asi určovalo ťažko), poradie je základ. Zložky sa musia radiť od tých, ktorých je v produkte najviac po tie, ktorých je najmenej. Ak je teda na obale produktu napísané, že obsahuje napr. bambucké maslo (shea parki butter) a túto zložku vidíte na posledných priečkach, veľa jej tam asi nebude. Výrobca to však na obal uviesť môže, lebo v zložení táto látka je. To koľko, to už radšej neuvádza. Špeciálne si všímajte zložky nasledujúce po Phenoxyethanole. Po tejto látke je už totiž všetko v produkte v koncentrácii menšej ako 1%.

Väčšina kozmetiky má ako prvú zložku v popise vodu (aqua). Je vám teda jasné, že väčšinou platíme za vodu. Niektoré značky ju nahrádzajú ružovou vodou alebo šťavou z aloe vera, čo mi príde lepšie. Je to však skôr ojedinelý jav, ja som našla takéto produkty u slovenskej značky Dulcia a celkovo tá prírodná kozmetika je na tom so zložením lepšie.

Ďalšia vec, ktorá pomohla mne trochu sa zorientovať v zložkách, bolo vypísať si ich. Na internete sa dajú vpohode nájsť a takto som si vypísala oleje, vitamíny, minerály či maslá. Skrátka látky, ktoré ma zaujímajú a s ktorými sa často pri kozmetike stretávam.

VIZUÁLNA STRANKA ZLOŽENIA

Raz som bola na prednáške jednej podnikateľky zo zahraničia. Tá si založila vlastnú kozmetickú značku a prednášala o zložení kozmetiky. Vysvetľovala, že ak zloženie už opticky vyzerá akoby ste boli v laboratóriu, zložky majú kopec čísel a všeliakých chemických názvov, najskôr to nebude príliš kvalitný produkt čo do zloženia. Naopak, ak sú tie zložky relatívne jednoduché na pochopenie napr. oleje (oils) a sú na popredných priečkach, pôjde o lepší produkt.



O AKÚ LÁTKU IDE?

V tejto časti je dobré si povedať, že sú látky, ktoré spôsobujú alergie. Potom sú tu také, ktoré vyvolávajú akné. Ďalšie môžu byť napríklad karcinogénne a podobne. Jednoducho, treba vedieť, čo ktorá látka spôsobuje. Na takýto rozbor slúžia hlavne stránky, ktoré uvádzam nižšie. Veľmi často používanou je databáza EWG. Vyššie na obrázku som vám vybrala jeden príklad s bambuckým maslom. Hazard je low takže je to bezpečená látka, iné som ani od nej nečakala. Alergie nespôsobuje takže je vhodná pre všetky typy pleti. 

KDE ZLOŽENIE PRODUKTOV HĽADAŤ

Zloženie produktov býva veľmi často priamo na ich obale. Ak je na to obal malý a je balený v krabičke, tak ho viete nájsť aj tam. Ďalším zdrojom je už potom samozrejme internet a oficiálne stránky výrobcov. Tie však nie vždy celé zloženie INCI produktov uvádzajú. A preto sú tu iné stránky, kde sú uložené INCI zloženia jednoltivých produktov. Stačí zadať názov a značku a máte to aj s podrobným rozborom látok. Alebo môžete hľadať iba jednotlivé zložky kozmetiky.



Databáza EWG
Už som ju spomínala vyššie, nepracujem s ňou často, ale obsahuje cenné informácie. Jednotlivé zložky vám vie perfektne rozanalyzovať a opierajú sa o ňu aj ďalšie stránky zaoberajúce sa kozmetikou.



Cosdna
DNA kozmetiky, táto stránka sa mne osvedčila najviac. Dá sa tu hľadať podľa jednotlivých zložiek a tiež je tu uložené zloženie množstva produktov. Podobné ako Databáza EWG, len pre mňa je táto stránka prehľadnejšia a aj vizuálne sa mi viac páči.



Skincarisma
Tretia do skupiny, tiež je tu uložený veľký počet produktov. Hneď po zadaní názvu produktu vám vyhodí základné info o tom, či obsahuje sulfáty, parabény, alkohol a podobné veci. Nasleduje popis zložiek, aj to, do akej skupiny patria a čo robia. Ten rozbor je tu dosť podrobný, asi ešte viac ako na stránke CosDna. Zahraničné produkty asi nebudú problém, slovenské a české značky s tými je to už horšie. Našla som niečo od Nobilis Tilia, no nie je toho veľa. Dokonca aj naša Indulona sa tam našla. A čo je super, produkty sa tu dajú medzi sebou aj porovnávať. 

PRÍRODNÝ ALEBO CHEMICKÝ PRODUKT

Nie je až tak podstatné, či používate produkt oficiálne radený medzi klasickú alebo tú prírodnú kozmetiku. Dôležitý je podiel látok a ich kvalita. Niekedy môže aj klasický produkt byť kvalitnejší ako ten prírodný. Napríklad taký CeraVe krém je dobrým príkladom. Obsahuje ceramidy, kyselinu hyalurónovú a to všetko na prvých priečkach. A je to aj cítiť. Dobrou prírodnou kozmetikou je zase napríklad Weleda, ale nájdete aj množstvo menších, lokálnych značiek.

Pevne verím, že som dnešným článkom aspoň trochu pomohla objasniť INCI zložky produktov. Netvrdím, že si vždy dopodrobna analyzujem každý jeden produkt, avšak snažím sa. Rozhodne si vždy všímam, aké zložky sú na prvých priečkach. Na to si ma už volajú aj kamošky, aby som im poradila na základe zloženia.

Majte sa krásne a do komentárov mi napíšte, ako to máte so zložením kozmetiky vy.

Komentáre

  1. Pekne napisany clanok. Z uvedenych stranok mam najradsej SkinCarismu.
    Mačka z blogu Kaviareň u mačky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Hej SkinCarisma je veľmi pekná, v poslednom čase ju používam tiež dosť často.

      Odstrániť
  2. Je super že existuje google a stránky kde nájdeš zloženie a vysvetlenie čo to je. Pamätam si že mi sme sa to museli učiť naspäť a ešte som musela aj s toho maturovať. Čistá katastrofa.


    PRVÉ FOTENIE S FOTOGRAFKOU A NAŠTVANÝM CHLAPOM

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak na jednej strane, ak to už vieš tak to máš super. Na druhej strane chápem, že učiť sa to od A do Z nemuselo byť dvakrát príjemné.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.