Odličovanie s hydrofilným odličovacím olejom

Salos odlicovaci olej

Na odličovaní si dávam fakt záležať. Zvyčajne je to prvá činnosť hneď po príchode domov, nechávať si make-up aj doma nemám vo zvyku. Pleť musí predsa dýchať a pod vrstvou make-upu a líčidiel jej to práve neumožňujeme. Dlho som počúvala, že na odličovanie sú najlepšie oleje a sama som na to skúsila šípkový. Fungoval skvelo, no predsa len ma lákalo skúsiť originál oleje určené na odličovanie. A tak tu mám dnes pre vás článok na tému hydrofilných odličovacích olejov a mojich skúsenostiach s nimi.

Hydrofliné oleje sú také, ktorých základom je nejaký rastlinný olej a sú upravené tak, aby sa dali jednoducho umyť vodou. Ako vidíte z popisu, nie sú to úplne čisté oleje, zvyčajne ide o zmes viacerých olejov plus nejaký ten éterický olej kvôli vôni. Na ten si ale treba dávať pozor a niekedy je lepšie siahnuť po odličovacích olejoch neutrálnych. Éterické oleje môžu totiž spôsovať alergie a pokožku zbytočne dráždiť. Nakoľko však neostávajú na pleti a zmývate ich, až taký problém by som z toho nerobila. 

Hydrofilné odličovacie oleje majú v ponuke hlavne prírodné značky. Asi prvá, ktorá aj mne v tejto súvislosti napadla, bola česká značka Saloos. Ich oleje sú voľne dostupné prakticky kdekoľvek, aj v DMke sa predávajú a hneď viaceré druhy. Akurát ten neutrálny som v DMke nevidela, ale arganový olej, levanduľu, ružové drevo, tea tree či iné sa tam nájdu. Stačí si len zvoliť čo preferujete. Ja mám doma dva - ružové drevo a arganový olej. Voňajú veľmi podobne a prevažne citrusovo, čo nie je úplne moja šálka kávy, ale vravím, umývajú sa z pleti čiže to až tak neprekáža. Ja mám tie základné, 50 ml balenia, ktoré kúpite v drogériách. Na internete sa ale predávajú aj väčšie, tuším aj 200 ml.


Cenovo sú myslím dosť lacné, stoja okolo 5 - 6 eur za 50 ml produktu, čo myslím nikoho nezabije. Navyše sú takéto oleje aj niečo pre eko nadšencov. Sú totiž balené v skle a nevyžadujú si používanie kozmetických tampónov. Ja si olej nanesiem do dlaní, rozmasírujem po nalíčenej pleti, pridám trochu vody a následne to všetko zmyjem. Oleje dokonale rozpustia všetok make-up, aj ten očný, takže odličujú fakt účinne. Mne osobne v očiach prekážajú a nejako ich tam neviem používať, možno ten bez vône bude lepší. Každopádne ak nemáte extra citlivé oči ako ja tak myslím, že aj na toto by sa dali použiť.

Jedinou mojou výhradou je asi práve tá parfumácia. Ja viem, je prírodná, no akosi mi pri produktoch na odličovanie začala parfumácia prekážať. Príde mi to tam také úplne zbytočné. Navyše práve citrusové vône bývajú dosť často nepríjemné pre citlivky. 

Zloženie: slnečnicový, sezamový, mandľový olej, vitamín E a zmes éterických olejov. Zvyšok zloženia som našla na stránke saloos.cz. Z môjho pohľadu je to zloženie dosť dobré a je namiešané tak, že olej je veľmi príjemný. Nie je zbytočne hustý a ani príliš riedky, skrátka tak akurát aby sa s ním dalo pohodlne odličovať. Dovolím si tvrdiť, že by pleť vedel aj čistiť, no osobne ho používam skôr na prvotné odlíčenie pleti. 

Hodnotenie: 4/5 bodov, bod dole za éterické oleje.

Odličovanie hydrofilnými olejmi mi príde maximálne praktické. Je to presne ten spôsob, ktorý mám najradšej. Určite chcem vyskšúať aj neutrálny variant bez vône, predsa len tie citrusy nie sú úplne pre mňa. Inak však vynález týchto olejov oceňujem maximálne. V drogériách nájdete aj rôzne konvenčné odličovacie oleje, no ja v tomto smere preferujem prírodné značky.

Majte sa krásne a do komentárov mi napíšte, či ste skúšali odličovanie olejmi. Ak áno, ktoré oleje odporúčate?

zdroje článku:
https://www.bioflora.sk/blog-bioflora/viete-co-su-hydrofilne-oleje/
https://www.saloos.sk/saloos-ruzove-drevo-hydrofilny-odlicovaci-olej/

Komentáre

  1. Tak s odličováním oleji nemám žádnou zkušenost. Se zájmem jsem si proto tvůj článek přečetla.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem pekne za prečítanie. Nuž tak každej vyhovuje na odličovanie niečo iné, aj u mňa to neboli vždy oleje.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.