Knižné okienko apríl


Už tu máme máj, môj obľúbený mesiac. Koniec koncov je to mesiac lásky takže o dôvod viac tešiť sa naň. Samozrejme už mám rozčítané nejaké tie knihy a na narodeniny som dostala nejaké nové úlovky. Skrátka o knihy nie je núdza a ja sa tomu veľmi teším. Pre mňa by mohli vydávať aj nejaké týždenný časopis s knižnými tipmi. Keďže však zatiaľ nič také doma nemám, tak si to vyrábam sama na blogu. Veď ako sa vraví pomôž si človeče aj pán Boh ti pomôže, poznáme to. Poďme sa však už bez zbytočných rečí pozrieť na 5 kníh, ktoré som prečítala v apríli.




Ján Zbojek Tajomstvo úspechu som mala požičanú od kamošky a tak sa trafila ako nikto. Táto kniha sa zameriava hlavne na úspechy v práci, ale nevynecháva ani životné úspechy. Top kapitolou bolo Programovanie. Presne sa tam vysvetľovalo, ako naša myseľ funguje a ako si to naše myslenie vieme zmeniť. Isto to poznáte, že sa vám niektoré myšlienky a presvedčenia nepáčia, ale neviete ako ich zmeniť. Nebojte sa aj to sa dá. Každopádne sa mi kniha čítala perfektne a mať niečo také doma čítam si to asi aj viackrát po sebe. Zaradila by som ju znova do kategórie osobného rozvoja.

Radka Třeštíkova Dobře mi tak - kúpila som si ju sama na základe dobrých recenzií na autorku. Napísala okrem iného aj Bábovky, tie sú vám možno asi známe viac. Kniha stojí okolo 6 eur a veru kvalita zodpovedá cene. Ja by som to označila za totálny brak. Asi v živote som nečítala knihu tohto typu. Preberajú sa v nej asi všetky životné pády a zlyhania a je vlastne celá len o tom. O dosť nevydarenom živote jedného päťdesiatnika Borisa. Ten mal svoju ženu aj syna avšak v 50tke sa rozhodli rozviesť. Boris je maliar, záletník, alkoholik a fajčiar. V pohode sa vyspí s každou ženou, ktorá mu príde do cesty. Kniha je hlavne o Borisovi ale nečakajte tu žiadnu snahu Borisa zmeniť sa, zlepšiť sa. I keď si to uvedomuje, nič pre to nerobí a pokračuje vo svojom živote ďalej tak ako doteraz. Síce som sa tu dočkala aj nečakaných zvratov udalostí, ale žiaľ aj mne nesympatických vulgarizmov. Skrátka na mňa táto kniha nemala príliš úroveň a ani neviem, pre koho je vlastne vhodná. Jediná pointa, ktorá z nej plynie je asi tá, aby sme ako Boris v našich životoch nedopadli.


Amor Towles Džentlmen v Moskve je taká tá riadne hrubá kniha s peknou obálkou. Nachádza sa aj na mojej mapke kníh, ktorú som dostala od sestry na Vianoce. Martinus vie vymyslieť fakt originálne darčeky a stále ho považujem za top kníhkupectvo na Slovensku. Kniha samotná je o fakt veľkom džentlmenovi, grófovi Alexandrovi Rostovovi. Pochádza zo zámožnej ruskej rodiny a len to ho zachránilo pred istou smrťou. Príbeh sa odohráva vo vojnových aj povojnových časoch a gróf sa dostal do nemilosti u ruskej vlády a bol odsúdený, pre jeho zámožný pôvod, na doživotné domáce väzenie v mini hotelovej izbe. V knihe sa občasne objavujú grófove spomienky, ale prevláda v nich život v hoteli. Nájde si tam svoju lásku a dokonca príde aj k nevlastnej dcére Sofii. Myslím, že karanténa a grófov nútený pobyt vnútri hotela sú si niečím podobné. Takže kniha mi prišla aj tématicky a časovo vhodná. Gróf mal v sebe obrovskú vnútornú silu a bol inšpiratívnou postavou. Kniha ma miestami aj nudila, no nakoniec sa rozbehla a záver bol úplne nečakaný, ale nádherný. Asi taký, aký by si želal každý čitateľ. Treba si však zvyknúť na opisy, ktorých bolo v knihe dosť a často sa tu spomínali aj pravidlá etikety, tie ma až tak nebavili. Každopádne sa mi kniha páčila a stojí za prečítanie.


Winter Renshawová P.S. nenávidím ťa je takou peknou romantikou. Príbeh sa odohoráva v Amerike a povedala by som, že je to taký vcelku pekný príbeh, pohladenie na duši. Malo to aj svoje nečakané zvraty a aj nejaké trápne chvíle, tie ma samozrejme nebrali, ale no celkový kontext bol super. Príbeh je vlastne o dvoch mladých ľuďoch čašníčke Maritze a vojakovi Issaiashovi. Niektoré veci, ktoré slečna pri balení robila mi prišli fakt na hlavu avšak no americká literatúra, nemožno sa čudovať. Každopádne zamilovaný príbeh aj s dávkou sexu a nie zbytočne presladený. Odporúčam, prečítate to rýchlo, ale stojí to za to. Má to čaro a to ja nie som na americkú romantiku asi vôbec.


Julia London Skandálni život, 1. časť zo série príbehov o Hadley Green. Toto je pekný, historický román, ale pozor, nejde tu len o ľúbostnú zápletku. Dá sa povedať, že je to tak trochu aj detektívka, príbeh zahalený tajomstvom. Knihu som mala požičanú od kamošky a obávam sa, že pokračovanie nemá vo svojej zbierke. Ja sa k nemu však rozhodne musím dostať, dej sa mi veľmi páčil. Jediné, čo sa mi nepáčilo bolo chýbajúce číslovanie strán a tak vám neviem povedať, koľko som toho vlastne prečítala. Avšak kniha sa čítala skvelo, je v češtnie, no ja s tým nemám žiaden problém. Samotný príbeh bol veľmi dobre prepracovaný a čo oceňujem, mal minimum zbytočných opisov prostredia. Veľmi dobrá kniha a určite ma zaujíma jej pokračovanie. Knižnice už otvorili takže verím, že sa dozviem ako príbeh pokračuje.

Ešte že existujú kamarátky, ktoré majú knihy nazvyš. Aj keď som už rozmýšľala, že si proste prečítam znova niektorú moju, nenechali ma v štichu. Ako vidíte, v apríli som prečítala 5 kníh a z nich sú tri požičané. Situácia s mojou knižnou zbierkou sa zlepšila a doma na východe som doplnila zásoby. Plus už máme zase možnosť ísť do knižníc takže myslím, že to obdobie knižného sucha máme za sebou.

Majte as krásne a napíšte mi, akú zaujímavú knihu ste v poslednej dobe čítali. Verte mi, ocením každý knižný tip.

Komentáre