Knižné okienko Jún


V júni som sa hlavne vzdelávala. Naozaj som sa cítila ako v škole. Zakaždým, keď som vzala do ruky knihu, zároveň som mala pri sebe zošit a pero. Nuž ale keď čítate o sociálnych sieťach a o radosti, tak si to musíte zapisovať. Inak to nejde a odporúčam to takto robiť pri všetkých knihách, ktoré nemajú príbeh. Tiež som zvykla knihy len preletieť ale viete čo? Pamätala som si tak 3 vety a po pár mesiacoch už ani tie. Teraz to už robím rafinovanejšie. Poďme však na tie knihy, o ktorých tu tak spievam.

Začnem knihou, o ktorej z Instagramu máte info. Ide o českú knihu Jak na síte. Napísali ju dve marketérky Michelle Losekoot a Eliška Vyhnánková. Vlastne som túto knihu dostala v správnom čase. Presne v júni som totiž už začala s nahrávaním mojich prvých youtube videí. No a ako iste viete, sociálne siete sú v tomto smere pomocník. Nejde o reklamu, skôr o to, že tú vašu tému by ľudia možno aj mali radi, len o nej nevedia. Neexistujú žiadne google noviny o všetkých novovzniknutých blogoch a youtuberoch. To sa nedá, toho obsahu vychádza denne veľa. Spomínam si ako som pred ôsmymi rokmi zakladala blog a prvý rok naň nik nechodil. A to práve preto, že som podcenila silu sociálnych sietí. Ja síce nie som práve milovník online života, avšak tvorím online obsah. A tak logicky nemôžem byť úplne mimo.

Jak na síte vás naučí ako sa skamarátit s jednoltivými sieťami. Nie však z takého zábavného, ale skôr z tak trochu firemného pohľadu. Rozoberajú sa tu hlavne facebook, instagram, youtube, linkedin a twitter. Až na to posledné som všade. Dá sa povedať, že v dnešnom svete sú na výslní hlavne facebook, instagram a youtube. A z nich hlavne stories, tie majú neskutočnú silu zaujať čitateľov. V knihe sa rozoberá aj to, aké otázky si treba položiť pred každým príspevkom. Netvrdím, že sme niektoré veci už nemali na výške v rámci marketingu, no vtedy som to v praxi nepoužívala. Každopádne kniha je veľmi aktuálna a moderná, je k nej aj stránka. kde sú ďalšie online tabuľky, stratégie, pracovné listy a mnoho ďalšieho.

Myslím, že doposiaľ mi nikto neukázal zákulisie sociálnych sietí. Až táto kniha ho odkryla. 4 princípy sú vlastne: umenie zaujať, počúvať, rozprávať a vyhodnocovať. To je podstata úspechu v dnešnom online svete. Vlastne všetci chodíme na siete len z 2 dôvodov: zabaviť sa alebo vyriešiť nejaký problém. Kniha je perfektná a určite ju netreba po dočítaní len tak odložiť na políčku. Je fajn s ňou aktívne pracovať. 


Ďalšou a poslednou júnovou knihu je Osho a jeho kniha Radosť. Túto mi požičal kamarát, ktorého téma osobného rozvoja baví evidentne tiež. Celkom fajn nápad si takto vymieňať knihy, jedine to ma v karanténe zachránilo pred nedostatkom textu. Aj pri knihe Radosť som si robila poznámky a že tam toho bolo. Osho sa považuje za významnú osobnosť v oblasti osobného rozvoja. Myslím, že kniha krásne vysvetľuje naše myslenie. Prečo tak často myslíme a lipneme na minulosti alebo sa oddávame budúcnosti. Cieľom nášho života by pritom malo byť žiť tu a teraz a prežívať pravú radosť. Vraj ani šťastie nie je úplne správny termín, lebo s ním vždy súvisí nešťastie. Sú to protipóly, ktoré sa striedajú. Takže odteraz je môj cieľ žiť radostný život.

Trik túžby po šťastí spočíva v tom, že ak to šťastie dosiahneme, stratíme náš cieľ. A práve preto je túžba po šťastí nebezpečná. Núti nás to šťastie hľadať a nie odovzdať sa životu a brať to, čo nám prináša. Osho veľa hovorí o učení Budhu, o meditáciách a celkovo o tej východnej filozofii. Mňa osobne baví aj táto tématika, no chápem, že to nemusí byť pre každého. Každopádne táto kniha je perfektná, pre mňa prvá, no isto nie posledná od Osha.

Nuž je mi jasné, že je už august a s knižnými okienkami tak trochu meškám. Avšak pri letných dovolenkách si to hádam nikto nevšimne. A ak áno, tak to berte tak - lepšie neskoro ako nikdy. Samozrejme už mám hotový aj článok za júl a pomaly ja za august. Takže sa čo sa týka knižných tipov máte určite na čo tešiť.

Majte sa krásne a dajte mi vedieť, či čítate Osha. Je to vraj dosť prelomový autor a niektorí ľudia ho doslova milujú. Nuž ja sa medzi ne zaradím asi tiež. 




Komentáre

  1. Jak na site by som si teda po tvojej minirecenzii asi aj precitala. Je to kniha, ku ktorej sa da vratit a teda je dobre si ju kupit? Pripadne staci si ju niekde len pozicat?
    Mačka z blogu Kaviareň u mačky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite ano je tam toho veľa, len raz prečítať podľa mna nestačí. Požičať neviem ja som ju dostala.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.