Knižné okienko posledných mesiacov

Knizne tipy

Nakoľko sa chystám na zásadnú zmenu kariéry tak sa v tejto oblasti aj dosť vzdelávam. Paradoxne ma to však baví oveľa viac ako čokoľvek, čo som sa kedy v škole učila. Kde je teda ten rozdiel? V prístupe a v tom, že sa učím to, čo ma baví. Aj v školách by sa mal dávať väčší priestor tvorivému mysleniu a tomu, čo tie deti vlastne baví. Fyziku a matematiku by som si ja počas školy pokojne odpustila. Naopak by som však začlenia niečo o sebapoznaní, o tom, ako funguovať vo vzťahoch. Nuž možno príliš snívam, ale veď možno takú školu raz sama založím. 


Rozhovory s Bohom

Neale Donald Walsh Rozhovory s Bohom, prvý diel. Kniha kníh, tiež myslím dosť povinné čítanie a nie, nielen pre ľudí, ktorí veria v Boha. Toto je kniha, ktorá objasnuje zákon príťažlivosti, proces tvorby našej reality. Určite poznáte výrok na čo myslíme, to tvoríme a to je úplná pravda. Je to proste zákon a funguje či naň veríte alebo nie. Je tu samozrejme objasnená aj partnerská láska, sex a jeho vnímanie v porovnaní s tým, čo sa napríklad hlása v cirkvi. Dosť zaujímavé čítanie, samozrejme sa tu objasňujú aj rôzne cirkevné zákony. Nebude to asi kniha úplne pre každého a je mi jasné, že nie všetci veria na tieto veci. Myslím si však, že táto kniha je prelomová. Pre mňa teda určite a ako sa vraví, všetko prichádza v ten správny čas. Veľa sa v nej hovorí hlavne o sile myslenia, čo ja v poslednej dobe dosť vyhľadávam. Podľa mňa si v tejto knihe každý nájde to svoje. A čo z knihy celé vyplýva? Zmyslom života je fakt tešiť sa z neho a nebrať sa príliš vážne.

Bohaty otec chudobny otec Kiyosaki

Robert T.Kiyosaki a Sharon L.Lechterová Bohatý Otec Chudobný otec je knihou o myslení bohatých. Za mňa veľmi prelomová kniha, doposiaľ som nič podobné nečítala. Nejde mi ani tak o to mať v živote milióny, aj keď zišli by sa. Skôr mi šlo o také myslenie a pochopenie toho, ako si do života pritiahnuť peniaze. V knihe sa veľa rozpráva o investovaní, účtovníctve a finančnej vzdelanosti. Tak účtovníctvo mám v malíčku takže aktíva, pasíva, náklady a výnosy sú mi jasné. Finančná vzdelanosť však nie je úplne to, čo nám odovzdali na mojej ekonomickej vysokej škole. Našla som tu aj mnohé dobré rady ku kúpe bytu. No a ústrednou myšlienkou je samozrejme fakt, že ak chcete peniaze dostávať, musíte ich začať dávať. To je zákon, ktorý platí v každej oblasti nášho života. S láskou je to rovnaké, s pochvalami, ocenením atď. 

Škola nás vraj fakt nepripravuje na to, ako si zarábať sám na seba. Bohatí ľudia totiž pracujú tak, aby peniaze pracovali pre nich. Chudobní a stredná trieda pracujú pre peniaze. A to je mega rozdiel. Rovnako je dôležité až dostanete výplatu, vyplatiť prv seba. Znova dať seba samého na prvé miesto a až potom platiť účty. Toto som miestami nechápala veď nie každý má toľko, aby mu ostalo niečo aj na vlastné účely. Hlavne ľudia pracujúci za minimálnu mzdu. Avšak vraj sa človek tak viac núti uvažovať ako by si mohol niečo v živote dovoliť. Núti to človeka kvázi byť aktívny a pohnúť kostrou. Odporúčam si túto knihu prečítať. A čo sa týka práce, je lepšie prejsť rôznymi typmi práce ako sa úzko špecialiovať v obore. Keď totiž máte 30 tak je to viac-menej jedno, no musíte myslieť aj do budúcna. Ak vás napríklad v 50tke vyhodia z vašej špecializovanej práce ťažko vám niekto dá šancu začínať v úplne novej sfére a keď tak za smiešny plat. Takže chce to trochu uvažovať. 

Jennifer Probstová Manželský zväzok je ďalšou zo série kníh o dohodnutých svadbách. Páčila sa mi veľmi, toto je tuším štvrtý alebo piaty diel z tejto série. Tentokrát ide o ambicióznu Juliettu, ktorá riadi firmu a o jej šťastie v láske. Aj tu dôjde k dohodnutej svadbe, no ako to už v týchto príbehoch býva, s tým správnym chlapom. Dohodnuté manželstvo prvá časť ma bavila veľmi, aj tá druhá o Meggie bola skvelá. Avšak táto kniha mi bola podobná v tom, že aj ja som dosť ambiciózna žena. A niekedy si hovorím, či to nie je na škodu. Keď sa tak pozerám po kamoškách a známych, partnera majú no ambície nikde. Aspoň ja mám ten pocit, možno je to však úplne inak. Dosť pochybujem, že by tak každej ku šťastiu stačil iba partner. Nechápte ma zle, mať vzťah je podľa mňa úžasné a želám ho každej z nás. Ale len taký ten správny. Je však pravda, že je fajn mať v živote okrem partnera aj iné koníčky. Nechceme toho chlapa predsa unudiť k smrti tým, že nás okrem neho nič v živote nezaujíma.

Majte sa krásne a dajte mi tipy na nejaké ďalšie knihy. Sebarozvoj je skvelý, no niekedy mi chýba dobrá beletria. 


Komentáre

  1. ROzhovory s Bohom boli moje prvé motivačné knihy, ktoré som si kedysi pre dobrými 15 rokmi kupila. Vtedy ma uplne uchvátili, a začala som si postupne kupovat mnoho iných podobných motivyčných a rozvojových knih.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzi to si ma potešila, ja som čítala len prvý diel, no chcem si prečítať aj ďalšie. Mala som v rukách ešte štvorku tuším ale tá mi nesedela bolo to príliš globálne.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.