Pracovné benefity pod drobnohľadom

práca kariera benefity biankanotes blogerka hladanie prace inzeraty

Dnes si trochu rýpnem resp. ozvem sa. Tak ako niektorí chodia na verejné protesty, tento článok bude mojím verejným protestom. Nebude sa však týkať politiky, tá je skazená sama o sebe a do tohto mora sa ja púšťať nejdem. Aj keď oblasť práce je s politikou úzko spojená. Nakoľko som nedávno brázdila profesiu a chodila na pohovory, všímam si aj oblasť tzv. benefitov. A o nich to dnes bude, no hlavne to bude o tom, čo benefitom vôbec nie je, ale firmy to hrdo píšu do svojich inzerátov. 

Poďme si najprv zadefinovať, čo je to vlastne ten benefit. Malo by to byť niečo, čím si vás potenciálny zamestnávateľ chce získať a prilákať do svojej spoločnosti. Niečo, čo buď neposkytuje každý, hradí to v plnej miere alebo je to nejaká zaujímavá výhoda pre vás. Mnohé benefity pri pracovných inzerátoch sa však ako výhoda pre vás len tvária. A práve na tie sa tu dnes pozrieme bližšie. Čítajte inzeráty pozorne a pri každom "benefite" rozmýšľajte, aká je pridaná hodnota firmy v tomto bode. Ak ide čiste len o zákonom stanovenú výšku či povinnosť ani náhodou sa to nemôže považovať za benefit. 

PRÍSPEVOK NA STRAVOVANIE

Ak ho zamestnávateľ prepláca v plnej výške alebo poskytuje výšku stravného nad rámec zákona, beriem. 90% firiem však poskytuje čiste zákonné stravné, jeho výška je daná štátom, sem-tam sa zvýši a platíte ju zvyčajne vy aj zamestnávateľ. Takže o akom benefite sa tu bavíme? Tu odporúčam pýtať sa, či ide o príspevok nad rámec zákona alebo v akom rozsahu sa na ňom vy podieľate. Zvyčajne väčšie firmy už poskytujú aspoň niečo z toho, ale ani tam to nebýva pravidlom.

REKREAČNÝ PRÍSPEVOK

Keď som toto videla takmer som odpadla. Sekcia benefity nemá byť zhrnutím právnych nárokov zamestnanca. Ak to neviete, na tento príspevok má nárok každý zamestnanec, no až po odpracovaní 2 rokov pre firmu. Výška rekreačného príspevku je v každej firme iná takže snáď tým benefitom mysleli toto. Nárok naň však máte bez ohľadu na to, či to firma niekde uvedie alebo nie. Je to zákon a preto to nechápem pretože zvyčajne sa to nijako bližšie nešpecifikuje. A keď sa na to spýtate tak vám povedia len podmienky a tie už všetci poznáme. A ak nie tak ste sa s nimi vďaka môjmu inzerátu zoznámili. Platí len na slovenské pobyty, ale podľa mňa je to paráda. Akurát by som pánom politikom čo to vymysleli odkázala, či je normálne, aby mal na toto zamestnanec nárok až po 2 rokoch. To je za mňa dosť drsné. Aj tak si takmer vždy polovicu tejto sumy platíte samy. Ale tak šetríme však. 

ROČNÝ BONUS, 13. A 14 PLAT

Zvyčajne nejde o nič, čo dostanete v čistom. Treba sa poriadne pýtať ako to vlastne je. Ročný bonus sa vypláca podľa toho, ako sa darí firme a vypláca sa zvyčajne na konci účtovného obdobia. A býva zdanený takže nejde o žiadne čisté peniaze. 13 alebo nejaký 14 plat je všade definovaný inak. Nie vždy je však pravda, že ho dostanete celý. Mnohé firmy ho vyplácajú po kúskoch po celý rok čo je pekné, ale to nie je reálny 13 a 14 plat. Znova opakujem pýtajte sa na detaily. Firmy sa rady tvária, že poskytujú hory doly a môžete byť radi, že vám vôbec niečo dajú. Nastaviť im zrkadlo nie je vôbec na škodu.

PRESTÁVKY NAD RÁMEC ZÁKONA

Nebojte sa, odpracujete si ich. Nie všade sa pracuje iba krásnych 8 hodín, korporácie to zvyknú zväčšovať na 8,5 alebo 9. Dajú vám však k tomu dlhšiu prestávku na obed. Tu sa pýtajte, či ju musíte vyčerpať celú. Realita je taká, že ak musíte tak či tak odpracovať 9 hodín vrátane hodinového obeda a je fuk, či si obed donesiete a zjete ho za 10 minút tak to nie je príliš dobré. Ideálna je v tomto smere flexibilita, nie každý miluje presedieť hodinu na obede a potom trčať o hodinu dlhšie v práci. 

DYNAMICKÉ PRACOVNÉ PROSTREDIE

Slovo dynamic znamená neustále sa meniaci. A tu sa pýtam ktoré pracovné prostredie také nie je? Ok asi chápem, že v menších firmách sa toho deje kvázi menej, ale nemusí to tak byť. Ak sa nemení prostredie interne, menia sa procesy, zákony atď. Aj preto si myslím, že toto sedí znova všeobecne takmer na každú prácu. Neviem v čom je toto benefit, pardon ale nechápem. Skôr je to opis štandardného pracovného prostredia. 

Tento článok asi neobletí celý svet, žiaľ nemám také dosahy, ale nevadí. Som si istá, že sa dostane k tým správnym ľuďom. Nechcem šíriť nenávisť, no musela som poukázať na to, čo sa na trhu práce reálne deje. Na Slovensku si totiž firmy stále veľa dovoľujú, veď koniec koncov môžu. Aspoň v niektorých odvetviach rozhodne áno, taký developer by s nimi rýcho pozametal prah. Benefity sú pre mňa to, čo si vždy čítam a na čo sa vždy na pohovoroch pýtam. Veľakrát to majú personalisty krásne nacvičené, ako keď ste sa na dejepise učili látku naspamäť. No akonáhle príde otázka, sú mimo, niekedy. Samozrejme, musia, pracujú pre danú firmu a musia prezentovať to, čo firma ponúka. So samotným majiteľom sa bavíte málokedy, takže chápem. Avšak ja vám radím pýtať sa, nebáť sa, trochu prezistiť ako sa veci majú. Vy tu budete potenciálne pracovať tak sa za seba bite. Nik iný to za vás bohužiaľ nespraví.

Všímate si podrobnejšie pracovné inzeráte? Ako vnímate benefity vašej spoločnosti?

Komentáre

  1. Ahoj, no konečně to někdo napsal :D Já vnímám benefity naší společnosti docela dobře - stravné máme od firmy 90 Kč na den, což téměř pokrývá náklady na nejlevnější sehnatelný oběd ve městě a to ve školení jídelně za 95 Kč. Caffeterie taky není od věci vzhledem k tomu, že v ní je káva (zrnková, mletá i instantní), čaj (černý, zelený, ovocný, bylinkový), med a oba druhy cukru, mléko, minerální vody různých druhů, značek a příchutí a občas i sušenky. Příspěvek na penzijko, který je po odpracovaném roce tisícovku měsíčně a lekce angličtiny, které můžeš čerpat na náklady firmy, i když angličtinu k práci vyloženě nepotřebuješ. Navíc si až na vyjímečně situace můžeš pracovat na homeofiice kdy chceš a taky si v rámci nějakých možností upravovat pracovní dobu. Pokud si nahlásíš dovolenou, tak jí prostě dostaneš a nejsou s tím žádné oplétačky a máme 5 dní oproti standardu navíc. K tomu většina pozic firemní telefon a notebook a některé i auto. Co se týče kancelářských potřeb i to si každý může nastavit dle svého a firma mu to proplatí.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Sabi, ďakujem za uznanie nápadu článku. Všímam si, že občasne píšem aj o tom, o čom takmer nikto. Ako tak čítam tak to máte nastavené takmer až nadštandarne, ale možno v Česku to je predsa len o nejaký ten level vyššie alebo si jednoducho našťastie dobre trafila. Fíha aj sušienky tak to som tuším nevidela v žiadnej firme, max ovocie ale beriem aj to. No a tie kancelárske potreby vo firme tak to býva zlatá baňa, ale prečo nie.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.