Televízna diéta alebo život bez tv


Spomínam si na časy, kedy sa spustila Markíza. Bola som ešte malá a na televíziu som sa fakt tešila. Oco nám ju naladil a my sme ju spolu so súrodencami pozerali takmer vkuse. Od tej doby pribudli ďalšie televízne stanice a ich program prešiel "vývojom". Žiaľ podľa môjho názoru komerčným. Kvalita sa z obrazoviek akosi vytratila. Primárny cieľ ľudí informovať sa zmenil na cieľ ľudí zastrašiť všetkými možnými spôsobmi. No a samozrejme nezabúdajme na neustálu potrebu nakupovať, od toho sú tu zase reklamy. A tak som sa pred pár rokmi začala televízii postupne vyhýbať.

Prišlo to tak nejak samo a vlastne nedobrovoľne. Prišla som študovať do hlavného mesta a na internáte nebol jediný televízor. Spočiatku mi to dosť chýbalo, hlavne správy. Všetko som sa dozvedala ako posledná, niekedy aj dosť dôležité veci. Ďalšou vecou boli moje obľúbené seriály, súťaže krásy či MS v hokeji. Vyriešila som to však kúpou tv karty. Ak máte TV kartu k notebooku tak si tú televíziu nezapínate vždy. Dnes už mám na zapnutý televízor alergiu. Správy si vypočujem v rádiu a filmy sledujem skôr z tv archívov, v kine, online či inou formou. Vďaka tomu si ich môžem pozrieť vcelku a bez reklám. Našťastie je dnes už veľa vecí online. Spočiatku som si myslela, že mi bude televízia veľmi chýbať, no zistila som pravý opak a vysvetlím prečo.

MENEJ STRESU A STRACHU ZO SPRÁV

Život je ťažký a komplikovaný sám o sebe. Netúžim po tom, počúvať o rôznych hororoch a negatívnych veciach ešte aj v správach. Jasné, sú veci, ktoré je potrebné svetu a ľuďom oznámiť, no mali by byť vyvážené. Myslím, že tak ako sa dejú zlé veci, dejú sa aj tie dobré. V televízii sú síce správy čoraz dlhšie, no ich obsah je zväčša o strachu. Dobrého je málo. Rovnako mi chýbajú nejaké užitočné správy napr. z podnikateľského prostredia a tak podobne. Radšej si teda vypočujem správy v rádiu. Sú rýchle, efektívne a pár vetami sa dozviem všetko potrebné. Čítanie správ na internete až tak nepreferujem nakoľko s počítačom pracujem a nechcem za ním presedieť celý deň ešte aj kvôli správam.

VIAC ČASU NA SEBA, RODINU A VŠETKO PODSTATNÉ

Či už si to chceme priznať alebo nie, televízia predstavuje veľké časové straty. Koľko ľudí príde domov, sadne si pred televízor a len pasívne nasáva, čo sa tam "premieta". Komunikácia s rodinou sa vytráca a navyše nechcené reklamy ešte viac predlžujú čas strávený za televízorom. Tomu už ja čeliť nemusím. Televízor nemám a myslím, že si ho ani do vlastného bytu kupovať nebudem. Spoločné chvíle s rodinou sa dajú stráviť aj inak ako pozeraním televízie. 

SAMA SI VYBERIEM, ČO MA ZAUJÍMA

Program televízií sa mi nezdá až tak pestrý. Netvrdím, že v ich ponuke nie je nič, no niekedy na to, čo sa práve vysiela nemám náladu. Tým, že využívam iné možnosti ako sa dostať k informáciám a sledujem len tie filmy a seriály, ktoré ma bavia, cítim sa slobodne. Okrem toho je tu aj náš verný youtube kanál, ktorý nikdy nesklame. Taká beauty sféra v telke totiž príliš nebeží, tak isto ani osobný rozvoj.

ŽIADNE OTRAVNÉ REKLAMY

S výnimkou tých vianočných mi reklamy fakt nechýbajú. Nie v množstve, v akom sa momentálne v televízii podávajú. Mám pocit, že ich je čím ďalej tým viac. Možno ste už počuli tú príhodu, že pozerám reklamu a zrazu aha 5 minút filmu. Doslova to vystihuje stav, aký momentálne televízie ponúkajú. Zopár televízií síce našťastie ponúka sledovanie filmov bez prerušenia reklamou, no nie je ich veľa. Hádam sa to časom nejako zlepší.

DETI A TELEVÍZIA

Síce ešte vlastné deti nemám, no myslím, že deťom všeobecne neprospieva celodenné vysedávanie pred televíziou. Som rada, že sa našťastie stále zachovali ranné rozprávky a dúfam, že ešte stále existuje ujo Večerníček. Niektoré kreslené filmy však pre deti určené nie sú, príkladom sú Simsonovci. Takže milí rodičia preverte si obsah toho, čo sa v televízii ponúka pre vaše deti. Detský mozog totiž nasáva informácie omnoho rýchlejšie a nevie ich ešte tak dobre selektovať ako my dospelí.

Nesledovanie televízie mi prináša do života omnoho viac pokoja a času pre seba i mojich blízkych. Drvivá väčšina mojich známych je na tom rovnako a celkovo je sledovanie televízie tak trochu na ústupe. Jasné, mnohé rodiny televíziu doma majú a ja im to vôbec nezazlievam. Je to vždy vec výberu a niekedy sú tam aj zaujímavé veci. Mne však život bez tv plne vyhovuje. Ak neviete, o čom hovorím, odporúčam vyskúšať.

Majte sa krásne a do komentárov mi napíšte, aký je váš postoj k sledovaniu televízie. 

Komentáre

  1. Ja som cielene doma telku nepozerala už skoro 5 rokov. Ak sa stane, tak je to obvykle niekde na návšteve, ale keď som na školení a večer som príliš unavená na čítanie. Spočiatku som si myslela, že mi bude chýbať, ale absolútne nie :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej spočiatku sa človek obáva abstinenčných príznakov, ale tie rýchlo pominú :)

      Odstrániť
  2. Kde konkretne pozeras filmy a serialy online?
    Mačka z blogu Kaviareň u mačky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľa sledujem cez online portál danej televízie. Filmy online sledujem málokedy, no seriály áno. Tuším také tie stránky ako sledujserialy.cz.

      Odstrániť
  3. Mne väčšinou televízia ide len do pozadia - aby nebolo ticho :D :) Ale neviem, či by som sa jej dokázala vzdať úplne...Zas je pravda, že v dnešnej dobe sa už všetko dá dohľadať na internete, čiže televízia trošku stráca na význame :)
    What A Fancy World

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej o tej kulise som počula, ja mám zase radšej kľud. Myslím, že ani nejde o to, že televíziu nahradil internet ale skôr o fakt, že tá televízia už toho dobrého veľa neponúka.

      Odstrániť
  4. Odkedy žijem v ČR, tak na ubytovni sme telku nemali a nemáme ju ani teraz ako sme sa nasťahovali do bytu. Vôbec mi nechýba. Čo chcem, alebo nejaké seriály si pozriem v archíve alebo online, a ostatné veci ma nezaujímajú. Doma som telku mávala zapnutu len tak, aby som nemala ticho, keď som bola sama doma alebo som si cez telku pustila hudbu. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vidím, že sme na tom so sledovaním televízie rovnako. Mne príde že aj tá kvalita vysielacieho programu dosť poklesla. Na druhej strane našťastie je dnes už veľa vecí online.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.