Prestaňte premýšľať a začnite žiť

prestante premyslat zacnite zit richard carlson

Prečítala som už pomerne dosť kníh s tématikou osobného rozvoja. Na blogu ste mali možnosť vidieť väčšinu z nich, stačí si len v hornom menu zvoliť kategóriu Knihy. Osobný rozvoj je podľa mňa spojený s psychológiou a niekedy trochu ľutujem, že som sa to nerozhodla študovať. V tom čase som však mala iné preferencie a myslím, že môj ekonomický smer mi sedí tiež. Každopádne, osobný rozvoj ma zaujíma, chcem na sebe neustále pracovať a zlepšovať sa a táto kniha mi v aktuálnom období života fakt sadla. Nakoľko by pomohla ľuďom trpiacim depresiou či inými psychickými chorobami, neviem. Ja som sa dostala tak trochu do začarovaného kruhu smútku a starostí a nevedela odtiaľ von. Kniha mi pomohla odpovedať na všetky moje otázky.

Richard Carlson napísal niekoľko kníh a jeho štýl je veľmi dobrý. Dobre sa číta, v knihe sú aj príklady zo života takže nejde len o nejaké omáčky. Kniha Prestaňte premýšľať, začnite žiť by vám mala pomôcť vymotať sa z neustálej potreby všetko dopodrobna rozoberať, analyzovať, nonstop rozmýšľať o živote ako takom. Namiesto toho je dobré sústrediť svoju pozornosť na život tu a teraz, na prítomný okamih. Ale nebojte sa, nejde o kópiu knihy Sila prítomného okamihu.

V úvode vysvetľuje autor svoj nový prístup k prekonávaniu negativných myšlienok a problémov. Asi ste sa už stretli s tým, že väčšina terapeutov či kníh vám radia prehĺbiť svoje negatívne zážitky a pocity. Len tak sa vraj dá zbaviť starých vzorcov a nadefinovať si nové. Do určitej miery to podľa mňa aj funguje, podľa autora to však neprináša úľavu a len nás to núti zotrvávať ešte viac v tom negatívnom. Nuž niečo na tom bude, veď si len spomeňte kedy ste sa naposledy pustili do analyzovania nejakého negatívneho javu či myšlienky a ako ste sa pritom cítili. Ja teda veľmi dobre nie. 

Dúfam, že tento článok nebude extra dlhý, ale v knihe som toho našla toľko poučného, že neviem čo vynechať. Fakt je to skvelá kniha a stojí za prečítanie. Skúsim vám tu vypísať len pár dôležitých bodov.

ÚNAVA A ZLÁ NÁLADA

Ak sme unavení a máme zlú náladu, negatívne myšlienky nám chodia na myseľ automaticky. Je to automatický program, avšak netreba si ho všímať. Negatívne myšlienky treba zastaviť v momente, ked nám napadnú. Skrátka ich nerozvíjať, zbytočne sa nimi v mysli nezaoberať. Ono väčšina problémov existuje aj tak len v našej hlavne. Všetko je to o našich myšlienkach a o tom, ako s nimi dokážeme bojovať resp. zastaviť ich už v zárodku. To je základný princíp, ako funguje naša hlava.

Možno ste niekedy bojovali s tým, či vaše myšlienky v zlej nálade a únave sú pravdivé. Ja som mala vždy pocit, že nie sú a je to tak. Reálne vidíme len srdcom a za zdravého stavu, šťastného stavu, kedy máme chladnú hlavu a nadhľad. Ak vám vtedy napadajú veci, ktoré treba zmeniť alebo riešiť tak to sú tie pravé problémy. Isto ich však ale nebude toľko, koľko vám ich napadlo za stavu zlej nálady. 

ANALYZOVANIE ŽIVOTA

Analyzovanie je taký naučený zvyk, pramení z detstva a výchovy. Pokiaľ boli vaši rodičia zameraní na hľadanie chýb, nedostatkov a predvídanie budúcich scénarov,  je dosť pravdepodobné, že máte sklony k prílišnému analyzovaniu života. Autor dokonca označil toto analyzovanie za istý prejav duševnej choroby. Nie, nevyriešite vďaka analyzovaniu problémy ani sa z vás nestane lepší človek. Stanete sa len expertom na všetky svoje nedostatky a tu sme opäť pri tom negatívnom. Takže tak ako hlásim stop negatívnym myšlienkam vyhlasujem aj stop analyzovaniu. Nechajte veci, nech sa vyriešia samé a žite tu a teraz, nie v tom, čo sa potenciálne môže stať alebo sa už stalo. Nezmeníte ani minulosť ani budúcnosť.

NEGATÍVNE MYŠLIENKY A ČO S NIMI

Aj na túto otázku vám kniha odpovie. Ja som sa vďaka nej naučila, že negatívne myšlienky má každý človek. Nikto sa prirodznene nenarodí s negativnými myšlienakmi, naša psychika je zdravá. Výchovou a naším životom si však prisudzujeme vzorce a pravidlá, ktorými sa potom v živote riadime. Podstatou ako nechať ísť negatívne myšlienky je nerozvíjať ich. To sa už opakujem ja viem, ale je to dôležité. Dobrý tréning na to je zastaviť sa počas dňa a opýtať sa sám seba, na čo práve myslím.

Kniha je plná skvelých myšlienok a návodov, ako z daných problémov von. Rozoberá fakt asi všetko, čo mne kedy napadlo a čo zvykneme my ľudia robiť. Naozaj je všetko len v našej hlave a 90% problémov si vyrábame sami. Určite si ju prečítajte, kniha je prefektná. Chystám v blízkej dobe aj článok odkiaľ čerpať inšpiráciu. Tu len spomeniem youtuberku Mamoustylove, ktorá sa osobným rozvojom zaoberá a jej videá by sa vám mohli páčiť.  

Majte sa krásne a do komentárov mi napíšte vaše tipy na dobré knihy o osobnom rozvoji. Poznáte túto alebo nejakú inú od Richarda Carlsona?

Komentáre

  1. Knížka působí zajímavě. Já se taky poslední dobou zaobírám tímhle typem knih a můžu ti doporučit ještě "Vaše bludy" a "Důmyslné umění jak mít všechno u pr**le".. :)


    GrünHauz
    Š.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. O tej druhej som počula, možno si ju prečítam. Vďaka za tipy.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý milý komentár.